“Ailemizde devlerin ve devlerin omuzlarında duruyoruz”

Shib

New member
Berlin. Bayan Furtwängler, Almanca rap hakkında ne düşünüyorsunuz?

Her zaman yeni sürümlerle gerçekten ilgileniyorum. Özellikle Badmómzjay veya Shirin David gibi Almanca konuşan rapçileri dinlemeyi seviyorum. Prodüksiyonlar, şarkı sözleri, can alıcı noktalar – ele aldıkları konularla ilgileniyorum.

Kendiniz hip hop’a nasıl girdiniz?

Hip hop’u her zaman sevmişimdir. Bu, bilinçli olarak duyduğum ilk müzikti. Çocukken Missy Elliott ve Eminem’e hayrandım. Önceleri kendim şarkılar yazdım, hikayeler düşündüm ve onlar için melodiler besteledim. Çocukken bile bir şeyler deneyebileceğim çok küçük bir stüdyom vardı. Büyüdüğüm Münih’te davul, gitar ve bas da çaldım.

O zamanlar performans sergiledin mi?

Hayır, müziği kendim için yaptım. Bunu gerçekten gizli tuttum ve biraz utandım. Aynı zamanda duygularımı müzikle ifade etmeyi ve şarkılarımda kendimi bulmayı canlandırıcı buldum. Ama onları gösterecek kadar iyi olduklarını hiç düşünmedim. En yakın çevrem bile değil.

Ailen bile değil mi?

Hayır. Uzun zamandır çok fazla utancım var.

Neden?

Ailemizde bir şey yaptığınızda devlerin, devlerin omuzlarında duruyorsunuz. Ve bu beni sık sık rahatsız ederdi. Müziğimin mükemmel olması gerektiğini düşündüm, ki tabii ki öyle değildi. Şarkılarımı göstermeye cesaret etmem uzun zaman aldı.

Müzisyen bir vakıf kurdu

Kerfor adıyla hip-hop yapan Elisabeth “Lisa” Furtwängler, 1992 yılında Münih’te doğdu. Yayıncı Hubert Burda ve aktris Maria Furtwangler’in kızıdır. Önce sanat tarihi, ardından müzik okudu. 2021 yılında ilk albümü “Ferociolicious Part I” yayınlandı. “I’m a Lot” single’ı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. 2016 yılında, o ve annesi, kendi ifadesine göre “tüm cinsiyetlerin potansiyellerini tam olarak geliştirebilecekleri” bir topluma bağlı olan Malisa Vakfı’nı kurdu. Diğer şeylerin yanı sıra vakıf, müzik endüstrisinde cinsiyet eşitliği üzerine bir çalışma yayınladı.

Büyük amcanız orkestra şefi Wilhelm Furtwängler, babanız yayıncı Hubert Burda, anneniz oyuncu ve doktor Maria Furtwängler. Ayak uydurmanız gerektiğini düşünerek mi büyüdünüz?

Evet. Özellikle müzik alanı gerçekten Wilhelm Furtwängler tarafından işgal edildi. Ailemde herkes müzik yaptı ve piyano çalıyor. Çok başarılı ebeveynlerle büyüdüm ve şimdi başarının benim için ne anlama geldiğini anlıyorum. Başarıyı kavramak benim için zordur.

İçgörü kazandınız mı?

Başarının benim için nesnelleştirilebilir değişkenlerle çok az ilgisi olduğunu düşünüyorum. Benim için müziğin en güzel yanı, fikirlerin, duyguların ve deneyimlerin melodi ve sözlerle ifade edilmesidir. Başarı fark etmekten ibarettir: Ben buradayım. Ben varım saklanmak zorunda değilim.

Yeni single’ınız “I’m a Lot”un mesajı şöyle bir şey: “Tamam, zorlayıcı ve bazen yorucu olduğumu biliyorum ama bu seni rahatsız ediyorsa git başımdan.” Şarkı nasıl ortaya çıktı?

Bana gerçekten iltifat etmeye çalışan birinin “Lisa, harikasın. Ama gerçekten ‘çok’sun” demesinden sonra bu fikir aklıma geldi. Bu beni incitti çünkü ‘çok’ olmanın neden kötü bir şey olması gerektiğini anlamadım. Ve bu adam neyi tercih ederdi? Görünmez, daha az, daha küçük olmamı? Kendimi gittikçe daha çok sinirlenirken buldum çünkü bir erkek ne zaman bir kadını çok gürültülü ve çok fazla olmakla suçluyor, bunun toplumsal cinsiyet klişeleriyle çok ilgisi var. Sonra bu şarkıyı yazdım. Eleştiriyi alıp olumlu ve güçlendirici bir şeye dönüştürüyorum. Cehennem evet, ben her şeyim.

Hepimiz her şey değil miyiz?

Elbette, sadece bir kadın olarak, genellikle hızlı bir şekilde tatlı, sevgi dolu, empatik olarak etiketlenirsiniz. Kadınlar da sinirli ve saldırgan olabilir. Çocukken zaten içimde bir çok çelişkili duygu ve ilgi birleşmişti. Erkek fatmaydım, tipik erkek şeyleri yapmaktan hoşlanan bir kızdım. Erkek gibi giyinmeyi severdim, futbol oynardım, kayardım ama diğer kızlarla birlikte ip atlamak da bir o kadar eğlenceliydi. Her zaman ikisini de istedim. Şimdi Kerfor ile kişiliğimin farklı yönlerini gerçekten bir araya getirdiğimi hissediyorum.

Sanatçının adı “önemsediğim şeylerden” geliyor. Ne kadar zamandır Kerfor’sun?

Uzun zamandır bana gerçekten uyan bir isim arıyordum. 2019’dan beri, Los Angeles’ta geçirdiğim sürenin hemen hemen sonunda, birden aklıma Kerfor geldi. Hemen anladım: Bu o.

Cambridge, Los Angeles, Berlin

Önce Cambridge’de sanat tarihi okudunuz, ardından müzik okumak için Los Angeles’a gittiniz. Neden aslında? Kendini aile geçmişinden kurtarmak için mi?

Bu bilinçaltında da bir rol oynadı. Ama daha Cambridge’deyken, Los Angeles’taki Berklee College of Music’ten iki haftalık bir yaz kursuna katıldım. Hala çok güvensizdim. Bir performans sırasında elim o kadar titriyordu ki gitar tellerini zar zor yakalayabiliyordum. Ama çok çabuk düşündüm: Gitmek istediğim yer burası. Los Angeles’ın enerjisini ve tabii ki çevredeki doğayı seviyorum. Çok çabuk dağlara çıkıyorum, hava her zaman sıcak ve oradaki yaşam tarzını, sağlıklı, vegan açık hava yaşam tarzını gerçekten seviyorum.

Neden şimdi Berlin’de yaşıyorsunuz?

Bir yandan, çünkü birçok arkadaşım burada yaşıyor ve Berlin müzik yapmak için en iyi yer. Öte yandan burada yaşamayı seviyorum. Birçok gölü olan Uckermark çok güzel, burada Bavyera Alpleri’ndekinden çok farklı görünüyor. Ve Berlin’in diğer şehirlerden biraz daha sert ve keskin olması hoşuma gidiyor. Pastoral Münih’te olmayan bu pürüzlülüğü, bu “sinirliliği” heyecan verici buluyorum.

Sosyal medyada çok sayıda eleştiri

Nispeten erken yazılmış olan “Ayrıcalık” adlı parçada, kökenlerinizle çelişiyor gibisiniz.

Şarkı bir ilk farkındalıktı, ayrıcalıklarımı adlandırma girişimiydi. Konuyu özeleştirel bir şekilde ele almak benim için önemlidir.

Özellikle sosyal medyada, “Ah, şimdi milyarder hip-hop yapıyor” gibi pek çok eleştiri geldi. Bununla nasıl başa çıktın?

Beni şaşırttı ve canımı yaktı, geldiğini görmedim. Bu arada eleştirileri karşılayıp diyalog yürütmek isteyenlerle diyaloğa giriyorum. Öte yandan, içgüdüsel olarak yaptığım her şeyin kötü olduğunu düşünen insanların her zaman olacağını düşünüyorum.

Siz sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda Burda Grup’un varisisiniz. Kardeşin Jacob ve sen, şirketin sekizde üçüne sahipsiniz. “Ben çokum” konusuyla yine karşınızdayız. Bu dünyaları uzlaştırabilir misin?

Bu her zaman uzlaştırılabilir mi bilmiyorum. Sorumluluğum ve şirketteki rolüm, bir sanatçı olarak özgürlüğümle karşılaştırılamaz. Bunlar farklı dünyalar.

Burda’daki görevlerinizi dört gözle bekliyor musunuz?

Evet ve bu şirketin varisi olarak sorumluluklarımı kesinlikle ciddiye alıyorum. Daha yaşanacak çok şey olduğunu biliyorum: Burda Medya her zaman benim bir parçam olacak. Bununla yüzleşmek zorundayım ve yüzleşmek istiyorum.