Aktör Christian Friedel ile röportaj

Shib

New member
Hannover, Dresden, Düsseldorf: 44 yaşındaki Christian Friedel'in hayatındaki önemli aşamalar bunlar. Sinemada Michael Haneke'nin Altın Palmiye filmi “Beyaz Kurdele”de (2009) iyi kalpli öğretmen, “Babil Berlin” dizisinde ise polis fotoğrafçısı Gräf'tır. Friedel'in birçok yeteneği var. Tiyatro ve sinemanın yanı sıra müzik de bunun bir parçası. Shakespeare metinlerinden oluşan ortamıyla tanınan Woods of Birnam grubunun şarkıcısıdır. Şimdi Friedel özellikle zor bir görevin peşinde: “İlgi Alanı” filminde (yayın tarihi: 29 Şubat) Auschwitz toplama kampının komutanı Rudolf Höß olarak görülebilir.

Bay Friedel, oyunculuk hayatınızda size ne sıklıkla bir Nazi'yi oynamak isteyip istemediğiniz soruldu?

Birkaç soru vardı. Nazi'nin mükemmel örneği olan Adolf Hitler'i iki kez oynamam gerekiyordu. Ama her zaman tüm rolleri geri çevirdim. Çoğu zaman klişeye doğru gittiler. Hitler'i oynamak oldukça karmaşık. Bunu “Çöküş” filminde de gördük. Ancak İngiliz yönetmen Jonathan Glazer “The Zone of Interest” filmi için bana başvurduğunda işler farklıydı.

Tam olarak farklı olan neydi?

Auschwitz'deki toplama kampı komutanı Rudolf Höß'ün hikâyesini anlatış tarzı bana hemen mantıklı geldi: Film boyunca toplama kampının dehşetini doğrudan göstermiyoruz, ancak zamanımızın çoğunu Höß ailesinin villasında geçiriyoruz. imha kampının sınırındaki duvarın hemen yanındadır.

Onlarda her zaman nazik bir şeyler vardır: Bu, bir toplama kampı komutanının rolüyle bir çelişki midir?

Tiyatroda kesinlikle diğer yönlerimi dışarı çıkarıyorum! Nazik tavrım ve tiz sesim kesinlikle Jonathan'ın beni seçmesinin nedenlerinden biriydi. Bu zıtlığa katlanmak zordur: Milyonlarca kişinin katili birdenbire insan olur. Höß, çocuklarıyla birlikte gölde yıkanırken veya atıyla konuşurken neredeyse sevimli görünüyor. Ama bu rol için aynı zamanda içsel bir soğukluk, sertlik, farklı bir fiziksellik de arıyordum. Kesinlikle bu karaktere mizahımı ve şefkatimi vermek istemedim.

Bir bakıma, Hitler'in suikastçısı Georg Elser gibi Nasyonal Sosyalizme zaten diğer taraftan yaklaştınız: Tarihsel rollere karşı zayıf bir noktanız var mı?

Çok daha önce, Michael Haneke ile, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasından kısa bir süre önce, her şeyin aşırı katı ve sevgisiz olduğu Protestan bir kuzey Almanya köyünü konu alan “Beyaz Kurdele”yi çekmiştim. Haneke bana şunları söyledi: Tarihsel bir yüzünüz var. Uzun zamandır bu tür aktörleri ve aktrisleri arıyordu. Aslında “Babil Berlin” dizisi de Nasyonal Sosyalizmin yaklaşmakta olduğu dönemde geçiyor. Ve “Kapalı Sezonun Sonu”nda kaçak bir Yahudiyi canlandırdım. Bu çağa takılıp kalmamak için biraz dikkatli olmam gerekiyor. Öte yandan Nazi dönemini de her zaman hatırlamalıyız. Doğru filmlere tarihi yüzümü vermekten mutluluk duyuyorum.

Haneke'nin 2009 tarihli tarihi draması “Beyaz Kurdele”nin şu anki filmle bir bağlantısı olduğunu düşünüyor musunuz?

Her halükârda. “Beyaz Kurdele”deki çocuklar Nasyonal Sosyalizmin gelecekteki failleridir. Ya da en azından olabilirler. Ama aynı zamanda sanatsal bağlantılar da var: “İlgi Alanı” tabiri caizse iki filmden oluşuyor; biri gördüğünüz, diğeri duyduğunuz. Toplama kampı duvarının ötesinden sürekli çığlıklar ve silah sesleri duyuluyor. Haneke'de çocukların dövüldüğü bir sahne var. Bunun yerine kamera bize birkaç dakika boyunca bir kapıyı gösteriyor. Çocukların cezalandırılması hâlâ iç gözün önünde gerçekleşiyor.

Bir toplama kampı komutanının yerine nasıl geçilir?

Doğruyu söylemek gerekirse benim için o kadar da zor olmadı. Belki biraz saftım. Günümüzü yansıtan bu filmi yapmanın çok önemli olduğunu düşündüm. Benim için özünde tarihi bir film değil, insanlar ve onların nasıl davrandıklarıyla ilgili bir film. Yönetmenin ne kadar yoğun bir kokteyl hazırladığını ancak sonunda fark ettim.

İşten sonra toplama kampı komutanı: Rudolf Höß rolünde Christian Friedel.

İşten sonra toplama kampı komutanı: Rudolf Höß rolünde Christian Friedel.

Kaynak: IMAGO/LMK tarafından sağlanmıştır

Kokteyl ne kadar acıydı?

Filmi ilk kez Cannes Festivali'nde beyazperdede gördüğümde şok oldum. Bu evin içine bakıyoruz ve deyim yerindeyse Höß çiftini ve çocuklarını gözlemliyoruz. Evin içine kalıcı kameralar yerleştirdik. Aile her gün Nazi sisteminden yararlandı. Aslında bu toplama kampı komutanına normal bir film biyografisinde olması gerektiği kadar yaklaşmak istemedim. Film eşim Sandra Hülser de Hedwig Höß rolünde bu mesafeyi aradı. Yine de daha sonra Rudolf Höß'ten kurtulmak zorunda kaldım.

Filmi yapmadan önce Höss hakkında ne biliyordunuz?

Yıllarca Auschwitz'de komutanlık yapmasının ötesinde bir şey değil. Ama toplama kampının hemen yanında yaşadığını bilmiyordum. Kamp kapısına kadar belki on metre yürümek zorunda kaldı. Hedwig Höß'ün “cennet” dediği evin arkasındaki yemyeşil bahçe hakkında da hiçbir şey bilmiyordum. Ölüm cezasına çarptırıldığı Nürnberg duruşmalarında Höß'ün sesini dinledim. Ses kayıtları var. Bir mahkumun sesini duydum, sessiz bir insan. Daha önceki fotoğraflarda farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor: Uzanan ve yüzü memnuniyet saçan bir adam görüyorum. Konumuyla bütünleşmiş görünüyor.

Filmde tuhaf bir saç stiliniz var. Tarihsel olarak kanıtlanmış mı?

Evet, bunun kayıtları var. Höß, günümüzün moda bilincine sahip bir kuaför salonunda muhtemelen buna denilebileceği gibi, aşırı, çift alt kesimli bir tür giyiyor. İlk alttan kesme tüm yolu kapsıyor ve arkadan acımasız görünüyor. Önden bakıldığında neredeyse modern görünüyor. Auschwitz'deki anma yerini bu saç modeliyle ilk ziyaretimde utanmıştım. Hava çok sıcak olmasına rağmen şapka taktım.

Orijinal Höß villasında mı çekim yaptınız?

Hayır ama Auschwitz Müzesi'nin bir parçası olan büyük bir arazi üzerinde çalıştık. Aslında orada sadece belgesel çekebiliyorsunuz. “Schindler'in Listesi” için Steven Spielberg'in bile sahaya girmesine izin verilmedi. Arsanın üzerindeki evi orijinal mimarisine göre yeniden inşa ettik ve bahçeyi özel olarak oluşturduk. Çiçekler, çalılar, ağaçlar, çocuk kaydıraklı yüzme havuzu: Bu setin aniden ortaya çıkması çılgıncaydı. Üç ay boyunca bu bölgede dolaştık.

Auschwitz'de bir Alman olarak sabahları işe nasıl gidersiniz?

İlk başta kendimi huzursuz hissettim. Ama bazen nerede olduğumu da unutuyorum; örneğin güzel pazar meydanındaki kafede otururken. Film için Auschwitz'de çekim yapılması kesinlikle gerekli olmazdı. Sorumluluğumuzu daha da hissettik: Filmi failler için değil, mağdurlar için yaptık.

Magdeburg'da büyüdünüz: Okulda Nasyonal Sosyalizm hakkında ne kadar bilgi edindiniz?

İlk önce Doğu Almanya'da ve daha sonra Duvar'ın yıkılmasından sonra çok şey oldu. Doğu Almanya, Nazi döneminden kalma bazı mekanizmaları benimsemiş olabilir ama anti-faşistti. Büyükannem ve büyükbabam da bana bu dönemle ilgili çok şey anlattı. Çok dürüstlerdi; geçmişi bastırmayı tercih eden büyükanne ve büyükbabalardan bilmeyebileceğiniz bir şey. Maalesef çok erken öldüler. Ben de onlarla bu film hakkında konuşmayı çok isterdim. Çocukluğumda henüz tarih bilincim yoktu. Savaşın vahşetini anlamadım ama yine de büyükannem ve büyükbabamın hikayeleri üzerimde kalıcı bir etki bıraktı.

Avrupa Film Ödülleri töreninde düzenlenen filmde eşi Hedwig Höß'ü canlandırıyor: Sandra Hülser ve Christian Friedel.

Avrupa Film Ödülleri töreninde düzenlenen filmde eşi Hedwig Höß'ü canlandırıyor: Sandra Hülser ve Christian Friedel.

Kaynak: Christoph Soeder/dpa

“İlgi Alanı” günümüze nasıl karşılık geliyor?

Dresden'de yaşıyorum, AfD'nin Saksonya'daki anket rakamları yüksek. Bu partinin yapısının aşırı sağcı olduğu kanıtlandı. Ancak yine de nüfusun çoğunluğunun bununla pek ilgilenmediği hissine kapılıyorsunuz. Filmimiz bugün gizlenen tehlikelere karşı bir köprü görevi görüyor. Bazen iyi ve kötü kararlar arasında ince bir çizgi vardır. Film bu konu üzerinde neredeyse zamansız bir şekilde meditasyon yapıyor. “İlgi Alanı”nda açgözlü insanlar acımasız, faşist bir sistemden kâr elde etmeye alışmışlardır. Güçlerinin tadını çıkarıyorlar.

Grubunuz Woods of Birnam'ın müzisyeni olarak sahnede de kendinizi politik olarak ifade ediyorsunuz: AfD'nin Doğu Almanya'da neden bu kadar popüler olduğu sorusuna nasıl cevap veriyorsunuz?

Sonra Batı Almanya'ya bakın derim. Ne yazık ki AfD artık bir Doğu Almanya fenomeni değil. Eğer öyleyse, bu iki Almanya'nın bir araya gelme şekliyle ilgiliydi. Birçok vaat vardı. Korkular ve hayal kırıklıkları daha hızlı arttı. Bunu kendi ailemde de fark ettim. Babam Magdeburg'da saygın bir doktordu. Duvarın yıkılmasından sonra ona şöyle söylendi: Yaptığın her şey yanlıştı. Sisteme kesinlikle uymasa bile o da bir şekilde devletle uzlaşmaya varmış olabilir. Ama hepimiz direniş savaşçıları değiliz. Herkesin bu kadar gücü yoktur. Karanlık zamanlarda doğru kararları vereceğimi asla söylemem.

Doğu Almanya'da herhangi bir demokratik eksiklik fark ettiniz mi?

Bu artık Doğu Almanya'ya özgü bir olgu değil: Her tartışmanın sadece iki tarafının olduğu bir zamanda yaşıyoruz, siyah ya da beyaz. Tartışma yok, tartışma kültürü yok, birbirini dinlemek yok. Ön kısımlar sertleşti. Bu en son Hessen seçimlerinde, yani Batı'da fark edildi.

Bir film olaylara daha farklı bir açıdan bakmanıza yardımcı olabilir mi?

Sanata sahip olduğumuza sevindim. Benim için bu bir eğitim şekli. Bizi tepki vermeye ve düşünmeye zorlar. Belki film izleyicisi herkesin her şeyi söyleyebildiği bir ülkede yaşadığımızı anlayacaktır. Neyse yine de. Sesimizi kullanmalı ve hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimizi iddia etmemeliyiz. Bu hayat sadece oturma odasında 82 inç televizyona ve otoparkta elektrikli bir arabaya sahip olmaktan ibaret değil.

Bu ülke için korkuyor musun?

Gelecek birkaç yılda olacaklardan kesinlikle korkuyorum. Saksonya'daki seçimleri sabırsızlıkla bekliyorum. Ama hâlâ popülistlerin bu kadar çabuk iktidara gelmeyeceğine inanıyorum. Hala bunu engelleyen demokratik ittifaklar var. Belki hükümet insanlara fark edildiklerini hissettirse her şey biraz daha iyi olurdu. Robert Habeck'in İsrail ve Yahudi karşıtlığı konusundaki videosu yakın zamanda benim için örnek niteliğindeydi. Böyle bir şeffaflık diliyorum. O zaman kimsenin yalnız kalmadığı anlaşılıyor. Bireysel vatandaşların algısı söz konusu olduğunda durum tiyatrodaki veya filmlerdekine benzer: Kamera arkasındaki pek çok kişi nadiren bir teşekkür duyar. Sadece biz aktörler elimizde taşıyoruz.

Aralık ayında ABD'de Oscar tanıtım turunu tamamladınız: Filminiz nasıl karşılandı?

Gösterilerin ardından son derece duygusal sohbetler yaşadık. Bunun Oscar'lar için ne anlama geldiğini bilmiyorum. Ama biz “İlgi Alanı”nı ödül olsun diye de yapmadık. Ancak ödüllerin güzel tarafı dikkatleri filme çekmeleri.