Andy Fletcher’ın ölümünden sonra Depeche Mode: bir çift olarak yalnız

Shib

New member
Hannover. “Kara Sürü” tezahürat yapıyor. Depeche Mode, sadık hayranları için bu ismi kendileri buldu. Müzisyenler gibi siyah giymeyi seven, doymayan ve bu nedenle mekan mekan dolaşan hayranlar. Hepsi bir yarışmanın galibi olan 400 taraftarın coşkusu düpedüz kutsal görünüyor. Burada, Münih’teki eski kongre salonunda idollerine her zamankinden daha fazla yaklaşıyorlar.

Depeche Mode, yeni albümleri Memento Mori’yi tanıtmak için bir radyo konseri veriyor. Bazıları için pop grubu, rahatlık ve yönelim sunan alternatif bir din, siyah bir tasarıma sahip bir din gibi görünüyor. Martin Gore, sık sık bu bağlılığı, bu derin bağı düşündüğünü söylüyor. 61 yaşındaki “Kızım bir keresinde bana bulduğu komik bir broş verdi. Onu bir süre taktım” diyor. Üzerinde “Tarikat Lideri” yazıyordu.

“Ben oldukça utangaç bir insanım”

Gor güler. Çünkü terim, synth-pop devlerinin ana söz yazarı, gitaristi ve klavyecisine pek uymuyor. “İster inan ister inanma, ben oldukça utangaç bir insanım” diyor. “Pek çok insanın kendini oldukça yalnız hissedebileceğini bilmediğim bir odaya girmek.”

“Ölüm daha yakın çünkü hayatımın sonbaharındaymışım gibi hissediyorum”: söz yazarı Martin Gore (solda) şarkıcı Dave Gahan ile birlikte.

© Kaynak: Anton Corbijn

Röportajın arka planı ciddi. Ölüm ve keder hakkında konuşuyoruz. Gore’un en eski arkadaşı Andy “Fletch” Fletcher, bir yıldan kısa bir süre önce aort diseksiyonu geçirdikten sonra öldü. Birisi nispeten erken ayrıldığında sıklıkla söylendiği gibi, ani ve beklenmedik; bu durumda 60 yaşında. Gore ve Fletcher on bir yaşından beri birbirlerini tanıyorlar. Londra yakınlarındaki Basildon’daki St. Nicholas Comprehensive School’da aynı sınıftaydılar.

Yeni albüm için şarkılar hazırdı ve yakında kaydedilmeleri gerekiyordu. Gore ve şarkıcı Dave Gahan artık onları Fletcher’a sunamadı. Ancak Gahan nasıl tepki vereceğinden emindir. New Musical Express’e “Sesini duyabiliyorum” dedi. Ve bu ses soruyor: “Her şarkı ölümle ilgili olmak zorunda mı?”

Andy Fletcher – dengeleyici bir güç

Fletcher hiç şarkı yazmadı ve şarkı da söylemedi. Sentezleyiciler oynadı. 2013’te yaptığı bir röportajda rolünün dışarıdan nasıl algılandığı hakkında “Bazen ciddiye alınmamak sinir bozucu oluyor” diye yakındı. “Ayrıca işimin en önemli olduğunu da söyleyebilirsin – bensiz artık grup olmazdı.” Fletcher, ikisi arasında dengeleyici bir güç olarak ön sıradaki kampanya arkadaşları arasında eksik.

Depeche Mode artık sadece iki. İki yalnız. Fletcher’ın bıraktığı boşluk ve eksiklik Münih’te hissediliyor. Gahan konserden sonra “Fletch burada” diyor. Omzunun üzerinden bakarsa, hala onu görüyor. Gore, “Artık yaptığımız her şey farklı” diyor. Onun yerine biri gelecek mi? “Hayır. Bunun hakkında çok düşündük ve yanlış olduğunu düşündük.” En iyi arkadaşı öylece değiştiremezsin.

Önerilen Haber Amaçlı İçerik

Bu noktada harici içerik bulacaksınız Youtube, makaleyi tamamlayan. Tek tıkla görüntüleyebilirsiniz.

Harici içeriği göster

Harici içeriğin bana gösterilmesine izin veriyorum. Bu, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara iletilmesini sağlar. Bununla ilgili daha fazla bilgi gizlilik bildirimleri.

2019’un sonlarında Gore yeni şarkılar yazmaya başladı. Ardından Covid-19 patlak verdi. “Korkunç bir zamandı” diye hatırlıyor. “Her gün kendi ölümünle uğraşmak zorundaydın.” Fletcher’ın ani ölümü birkaç şarkıya ek anlam kazandırdı. Albümün Latince adı “Fani olduğunuzun farkında olun”. Gore, sözlerin cesaret verici bir çağrı olarak anlaşılmasını istiyor. Şu anlamda: Hayat kısa olabilir. En iyi şekilde yararlanmak için zamanı kullanın.

Grup genellikle insan kırılganlığı hakkında şarkı söylüyor. Herkesin hayatında bir boğaz gibi açılabilen kasvetli, kasvetli boşluğu, rahatlatıcı melankoli ve vuruşlarla dolduruyor. İlk yeni single’ı “Ghosts Again” buna güzel bir örnek. Gözü kara ilerlemesiyle şarkı, devam etmek için bir davet gibi geliyor. Gahan, “Boşa harcanmış duygular. Kırık anlamlar. Zaman daralıyor. Bakalım neler getiriyor,” diye şarkı söylüyor. “Tekrar hayalet olacağımızı biliyoruz.”

Elektropop yoluyla kurtuluş kavramı

Şarkıcı, bir zamanlar Elvis Presley tarafından mükemmelleştirilen rock ‘n’ roll yoluyla özgürleşme kavramını kendi tarzında yaşıyor. Aşk ve anlam arayışının öyküsünü anlatmak için son zamanlarda başkaları tarafından yazılmış şarkılar seslendirdi. Kapak albümüne “Imposter” adını verdi. sahtekar “Müzik benim için her zaman bir bağlantı hissetmemin veya bir açıklama bulmamın, ait olmamın bir yolu” diyor. Sahnede, bir müzik kutusu balerini gibi piruet dans ediyor, bir zamanlar Ziggy Stardust’un yaptığı gibi klişelerden ve toplumsal cinsiyet rollerinden ayrılıyor. Gahan, David Bowie’ye tapıyor.

1970’lerin glam rock’ından ilham alan Gore, aynı zamanda bir kajal hayranıdır. Depeche Mode’un parti hitlerinin neredeyse tamamını o yazdı ve grubu 100 milyondan fazla satılan albümle en başarılı elektronik gruplarından biri yaptı.

Almanlar özellikle Depeche Mode’u seviyor. Grup, Mayıs ayının sonundan itibaren Almanya’da sekiz konser verecek. İngiltere’de sadece bir kez performans sergiliyorlar. Müzisyenler, pes etmedikleri için synth pop’un taşları olarak görülüyor. Eski yoldaşlardan yalnızca arenalarda da görünen Pet Shop Boys ayak uydurabilir.

Zarafet ve acıyla bükülmüş şarkı sözleri

İngilizler, ilk patlama evrelerinden sonra, “Black Celebration”, “Music for the Masses”, “Violator” ve “Songs of Faith” albümleriyle zamansız bir sese, New Wave ve elektronik teknolojisinin uğursuz bir karışımına, glam’a giden yolu buldular. ve Bağlılık”. -gitarlar ve dans, zarafet ve acılı sözler. “Personal Jesus” da olduğu gibi, uğursuz ve gündelik olanı tek bir şarkıda birleştirmeyi başardıklarında kulağa en heyecan verici hallerini alıyorlar.

Bu noktada harici içerik bulacaksınız Youtube, makaleyi tamamlayan. Tek tıkla görüntüleyebilirsiniz.

Harici içeriği göster

Harici içeriğin bana gösterilmesine izin veriyorum. Bu, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara iletilmesini sağlar. Bununla ilgili daha fazla bilgi gizlilik bildirimleri.

Bundan sonraki tüm albümler, “Memento Mori” de dahil olmak üzere bu temele dayanmaktadır. Gore’un Richard Butler (The Psychedelic Furs) ile birlikte yazdığı “My Favorite Stranger” şarkısındaki gitarın ve The Cure-esque basının tüyler ürpertici çığlıkları, çekinmeden 80’ler; yeni parçaların çoğunda olduğu gibi. Sadece gore tasarımında bir gospel şarkısı olan “Soul With Me” kulağa farklı geliyor. Başlıkta “Son sayfalara hazırım. Tüm dünyevi kafeslerime elveda öpücüğü” yazıyor. Ölmek burada yırtıp atmak değil, kefaret olarak anlaşılıyor. “Sorunlarımı ve dünyanın felaketlerini geride bırakmak.” kişisel sorunların kafesleri ve tüm dünya kaosu.

1986 gibi erken bir tarihte Depeche Mode, “Fly on the Windscreen”de ölümün sertliğini ve tavizsiz doğasını şöyle anlatıyordu: “Ölüm her yerde, ne kadar çok bakarsam, o kadar çok görüyorum, o kadar çok hissediyorum.” Gore bugün solma ve yok olma konusunda farklı mı düşünüyor? peki o zaman? “Ölüm daha yakın çünkü hayatımın sonbaharındaymışım gibi hissediyorum” diye yanıtlıyor. Sadece Fletcher değil, ona yakın diğer insanlar da son yıllarda öldü. “Ölüm bu şekilde günlük bir olay haline gelir.”

Harici içeriği göster

Ölmekten mi korkuyor? 61 yaşındaki “Biliyor musun,” diyor, “Mümkün olduğunca uzun yaşamak için elimden geleni yapmak istiyorum. Ama bu ölümden korktuğum anlamına gelmiyor. Artık 60’ın üzerindeyim. Korkunç olmaz.” yarın düşüp ölsem. Bari çok güzel bir hayatım oldu. 20’li, 30’lu, 40’lı yaşlarındaki insanlar hayatını kaybettiğinde çok üzülüyorum.”

Gore, Fletcher onu Depeche Mode’un selefi Composition of Sound üzerinde çalışmaya davet etmeden önce bankacı olmak istiyordu. Darlık ve sıkıntı, taşra ıssızlığı Depeche Mode’un sesini etkiledi mi? Bu yüzden mi Gore hüzünlü bir söz yazarı oldu?

“İlk albümümüz gerçekten çok üzücü değildi. Başlangıçta daha çok Basildon’dan çıkmanın bir yolunu bulmakla ilgiliydi” diye yanıtlıyor. “Basildon, insanın sarhoş olmaktan başka bir şey yapamadığı yerlerden biriydi. Eskiden orada gençlerin yapabileceği çok az şey vardı.” önceki bir röportajda söyledi.

“Bu dünya mutlaka mutlu bir yer değil”

Peki bu melankoli nereden geliyor? Gore bunu yaşlanmaya, grubun artan popülaritesine ve turne ile ilgili seyahate bağlıyor. Ne kadar uzağa giderse, o kadar kozmopolit hale geldi ve “bu dünyanın mutlaka mutlu bir yer olmadığının” daha çok farkına vardı, diyor. “Bunu temsil eden şarkılar yazmak istiyorum.”

Harici içeriği göster

Black Swarm’dan biri internette Depeche Mode şarkılarının yüzde 98’inin küçük bir anahtarda bestelendiği söyleniyor. Bu doğru mu? “Vince Clarke şarkıları dahil mi? Değilse, o zaman belki yüzde 98 yeterli değildir” diyor Gore ve gülüyor. Kurucu üye Clarke, ilk albümden sonra gruptan ayrıldı.

Gore iyi bir tarikat lideridir. Görüşme yapılan otelin önünde iki hayranın kendisini veya Gahan’ı saatlerdir beklediğini duyunca onlara gitmeye karar verir.

Güney Brandenburg’daki Schwarzheide’den Thomas Buder ve Marina Schmidt şanslarına inanamıyorlar. İkili, 2013’te Berlin’deki bir Depeche Mode konserinin gösteri sonrası partisinde bir araya geldi. 57 yaşındaki oyuncu, grubu şu ana kadar 34 kez canlı izledi. Evde bir Depeche Mode odası kurduğunu söylüyor. Oda, “kötü aşamalarda” kaçabileceği bir sığınaktır. Buder ve Schmidt, radyo konserini deneyimlemeyi başaran 400 kişiden ikisiydi. Şimdi hüzünlü söz yazarıyla bir özçekimleri bile var.