Ani bebek olumu sendromu , (SIDS: Sudden Infant Death Syndrome) saglkl gorunen bir yeni dogmus bebegin acklanamayan bir nedenden oturu aniden olmesidir. Besik olumu olarak da bilinir. Tipik olarak , anne ve babas bir sabah bebeklerinin besigine gidip baktklarnda olmus oldugunu gorurler. Bazen bebek hafif oranda soguk almstr ve baskaca hicbir gorunen rahatszlg olmadg , anne ve babas kendisini bir gece once hicbir sorun olmakszn besigine yerlestirdikleri halde sabaha olu olarak bulunmustur. Cogu vakalarda , bebegin olum nedeni otopsi yoluyla bile anlaslamamaktadr. SIDS, 2 haftalktan kucuk ya da alt aylktan daha buyuk bebeklerde nadiren rastlanr ve en cok bebegin 2 ila 3 aylk oldugu zamanlarda ortaya ckar. Amerika Birlesik Devletleri'nde 500 canl dogumdan 1'i ani bebek olumu vakasyla sona ermektedir. Ulkemizde bu oran % 1-3 arasndadr.Krsal yorelere gore , kentlerde daha sk oldugu gozlenmistir. Erkekler kzlara nazaran ani bebek olumu sendromundan daha fazla etkilenmektedir ve bu sendrom soguk hava kosullarnda daha fazla gorulmektedir. SIDS nedeniyle olen bir bebegin anne ve babas muhtemelen ac ve sucluluk duymaktadr. En cok sucluluk duyulan durumlarda anne ve baba kendilerine surekli " keske bebegimi gece kontrol etseydim... Bunun sorumlusu benim ...Yanls bir sey oldugunu anlamalydm " seklinde gunahlar yuklemektedirler. Gercek sudur ki , her ne kadar SIDS nedeni bilinmemekte ise de , uzmanlar neyin SIDS olmadgn bilmektedirler. Bu esrarengiz kosullar altnda olen bir bebek aslnda nefesi tkanms, bogulmus ya da bogazlanms degildir. Tum dunya capnda yaplan arastrmalarla bilim adamlar bu sasrtc sendroma acklama getirmeye calsms ve aslnda bu bebeklerin gorundukleri gibi saglkl olmadklar kanaatine varmslardr. Baz kantlar , ani bebek olumu sendromuyla olen bebeklerin merkezi sinir sisteminde anormallikler olabilecegini ortaya koymaktadr. Ayrca her ne kadar kimi bilim adamlarnn SIDS nedeniyle olmus bebeklere " normal" bebekler arasnda uykuda soluk alp vermenin durmas (apne) acsndan herhangi bir fark olmadgn ortaya koymus ise de , diger baz bilim adamlar SIDS yuzunden olen bebeklerin uyku esnasnda soluk almann uzun sureli durmas nedeniyle olduklerine inanmaktadrlar. Her ne kadar sorunun nedeni henuz acklga kavusturulamams ise de, bilim adamlar bugun sunu kesinlikle bilmektedir ki, baz bebekler (yuksek riskli gruba dahil olmayan bebeklerin de bu sebepten oturu olebilmeleri gercegine karsn) , diger bebeklere nazaran daha yuksek riskli bir grup olusturmaktadrlar. Prematurite ya da dusuk kilolu olarak dunyaya gelmis bebekler , sigara tiryakileri ya da uyusturucu kullananlarn bebekleri ,SIDS nedeniyle olmus bebegin kardesi olarak dunyaya gelmis bebekler , dogdugu esnada soluk alp vermesi durmus ve sonradan canlandrma islemi uygulanms bebekler yuksek riskli gruba dahil olmaktadr. SIDS nedeniyle olumleri onlemeye yonelik bir caba olarak, ozellikle yuksek riskli gruba dahil olan bebeklerin sk bir gozetim altnda tutulmas tavsiye edilir. Bununla beraber, hangi bebekler uzerinde gozetim yaplmas gerektigi ve gozetimin ne derece yararl olacag konularnda cok az sey bilinmektedir. Bebeklerini gozetim altna almas gerektigine karar verilen anne ve babalarn kalp ve akcigerlerin canlandrlmas ve gozetim cihazlarnn nasl kullanlacag konularnda egitilmeleri gerekmektedir.