Avrupa, stratejik teknolojilerini daha iyi korumak için yasal bir cephanelik oluşturmayı düşünüyor

Hasan

New member
Avrupa ihracat kontrollerine doğru ilk adım mı? Avrupa Birliği ekonomik çıkarlarını Çin’e karşı daha iyi savunmak istiyor: diğerlerinin yanı sıra yarı iletkenler, yapay zeka, kuantum hesaplama ve biyoteknoloji sektörlerindeki satışlarını daha iyi kontrol etmeyi, hatta sınırlamayı planlıyor. kilit teknolojilerini belirli ülkeler karşısında daha iyi korumayı amaçlayan diğer seçenekler.

Stratejik teknolojilerin nasıl daha iyi korunacağı ve “ artık bir oyun alanı değil, başlı başına bir aktör » teknolojik rekabette mi? 3 Ekim’de dört alanı tanımladığı bir tavsiye kararı yayınlayan Avrupa Birliği’nin yanıtlamaya çalıştığı soru bu.” Ekonomik güvenlik için kritik teknolojiler » Eski Kıta’dan. Hakkında yarı iletkenler, yapay zeka, kuantum hesaplama ve biyoteknoloji. Bu sektörler şu andan itibaren yıl sonuna kadar 27 Üye Devlet tarafından derinlemesine bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Ve 2024 baharında somut tedbirlerin açıklanması gerekiyor.

Aylardır Avrupalı yönetim, Avrupa’nın ekonomik çıkarlarını daha iyi savunmayı amaçlayan mesajları artırıyor. Geçen Eylül ayında Avrupa, Pekin’in Çinli elektrikli otomobil üreticilerine verdiği kamu sübvansiyonlarına ilişkin bir soruşturma başlattı. Ve iki ay önce, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen şunu belirtmişti: “ girişim » şunu sağlamayı amaçladı: Avrupalı şirketlerin sermayeleri, bilgileri, uzmanlıkları ve araştırmaları bazı ülkeler tarafından askeri uygulamalar için kötüye kullanılmamaktadır. “.

Üç olası yaklaşım: Teşvik, koruma, ortaklık

Bu girişim şu anda devam ediyor. Ve bu şuna yol açabilir: ihracat kontrolü bu dört temel sektörde. Bu, hassas olarak adlandırılan bazı ürünlerin satışının belirli ülkelerle sınırlandırılmasını mümkün kılan yasal bir araçtır. Bu mekanizma başlangıçta, örneğin bir Avrupa devletinin topraklarında üretilen bir silahın belirli bir ülkede incelenip kopyalanmasını ve hatta sivillere veya Avrupa’ya karşı kullanılmasını önlemek için uygulamaya konmuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’i yarı iletkenlerden mahrum etmesine izin veren şey bu yasal mekanizmadır: teknolojilerimizi daha iyi savunmayı ve bağımlılıklarımızı azaltmayı amaçlayan diğer seçeneklerin yanı sıra şu anda Avrupa yönetiminin masasındadır.

Meslektaşlarımızın görüştüğü Avrupalı bir yetkiliye göre Finans Zamanlarıüç yaklaşım mümkün olabilir: “ tanıtım, koruma ve ortaklık “.” Teşvik, Avrupa üretimine yatırım yapmayı (örneğin, Avrupa’ya belirli bir malzeme veya ürünü tedarik etmek için belirli bir ülkeye bağımlılığı azaltmak, editörün notu), ortak konularda diğer ülkelerle işbirliği yapmak için ortaklık ve ihracatı kısıtlamak için korumadan oluşacaktır “.

“Saflık çağının sonu”

Ama her şeyden önce inşa etmeliyiz” Ortak bir risk değerlendirmesine dayalı birleşik bir Avrupa tutumu », diye açıkladı AB dijital yöneticisi Věra Jourová, 3 Ekim Salı günü Strazburg’da düzenlenen basın toplantısında. Özellikle hassas olan dört alan: yarı iletkenler, yapay zeka, kuantum hesaplama ve biyoteknoloji, askeri amaçlarla veya askeri amaçlarla kullanılabilecekleri için tasarlandı. Komisyon, insan haklarının ihlal edildiğini savundu. Amaç aynı zamanda Ukrayna’daki Rus gazı savaşında olduğu gibi Avrupa’ya olan bağımlılığın istismar edilmesini önlemektir.

Stratejik çıkarlarımızı ve güvenliğimizi korumak için adımlar atın » Avrupa’nın İç Pazardan Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, bunun kesinlikle gerekli olduğu konusunda ısrar etti. “ Avrupa saflık çağına son veriyor ve gerçek bir jeopolitik güç gibi davranıyor “diyerek Twitter hesabına ekledi.

Yapay zeka, yarı iletkenler, biyoteknoloji, kuantum…

Kritik teknolojilerimizi sürekli izlemeli, stratejik çıkarlarımızı ve güvenliğimizi korumalıyız
🇪🇺

Avrupa saflık çağını sonlandırıyor ve gerçek bir jeopolitik güç olarak hareket ediyorhttps://t.co/s4QVdFmMmP pic.twitter.com/kADTNqCCr4

— Thierry Breton (@ThierryBreton) 3 Ekim 2023
Çin (ve Rusya) dolaylı olarak hedef alındı

Bu dört sektörden ürünlerin satışları, belirli ülkelerden alıcı geldiğinde daha kontrollü ve sınırlı olabiliyor. Bağlayıcı olmayan bir metin olarak kalan tavsiye kararında hiçbir devlet özel olarak belirtilmemiş veya belirtilmemiş olsa bile uzmanlar, “sistematik rakip” olarak tanımlanan Çin’in hedef alındığına inanıyor. Rusya da olabilir. Diğer ülkeler için bu pek dikkate alınmıyor gibi görünüyor, ancak basın toplantısı sırasında Thierry Breton bu tavsiyenin herhangi bir hedefi hedeflemediğini açıkladı “ özellikle. Aşırı güvenme riskinin, bizim için kritik olabilecek bir tedarik zincirinin aksama riskinin olduğunu gördüğümüzde harekete geçiyoruz, beklemiyoruz.”

Şu ana kadar Avrupa Birliği’nde satış sınırlamaları çoğunlukla askeri kullanıma yönelik ürünleri hedef alıyordu. Ancak geçen Mart ayında Hollanda, Çin’i yarı iletken üretim makinelerinden mahrum bırakmak için ABD ile işbirliği yapmaya karar verdi. ECFR (Avrupa Uluslararası İlişkiler Konseyi) düşünce kuruluşunun proje yöneticisi Agathe Demarais, Twitter hesabında, bu olayın Avrupa Birliği’ni ABD’yi takip etmek yerine kendi stratejisini geliştirmeye teşvik edeceğinin altını çiziyor.

• AB yalnızca birkaç amiral gemisi, öncelikli sektör seçerek, Çin’den ayrılmaya değil, riski ortadan kaldırmaya istekli olduğu mesajını yinelemeye istekli olacaktır.
• AB ayrıca bu alanda ABD liderliğini takip etmek yerine kendi Avrupa risk azaltma stratejisini oluşturduğunu göstermek istiyor [3/8] pic.twitter.com/eSMjfSVYgL

— Agathe Demarais (@AgatheDemarais) 3 Ekim 2023
27’nin içinde bir uzlaşma bulunmalı

Ancak daha fazla korumaya yönelik bu ilk adım daha yeni başlıyor. Birçoğu Çin ve devlet müdahaleciliğinin derecesi konusunda farklı konumlara sahip olan 27 üye devletin bir anlaşmaya varması gerekiyor… ve bu kesin değil.

Aynı zamanda, üyelerinden biri ambargoya veya misilleme tedbirlerine tabi olduğunda AB’nin misilleme yapmasına olanak tanıyan yeni bir mekanizma getiren metin, 3 Ekim Salı günü Avrupa Parlamentosu’ndan yeşil ışık aldı. örneğin gümrük vergilerini artırmak, ithalat veya ihracat lisanslarını geri çekmek, hatta kamu pazarlarına erişimi dondurmak.

Kaynak :

Avrupa Komisyonu’nun 3 Ekim 2023 tarihli tavsiyesi