Ben Kingsley bıyıklı bir gizem rolünde

Shib

New member
Bu fikir uzun zamandır ataerkil toplumun temellerinden biri olmuştur: Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır. Adamın arkasındaydı. Bu ilişki sürrealist sanatçı Salvador Dalí (Ben Kingsley) ile eşi Gala (Barbara Sukowa) arasındaki ilişki için de geçerlidir. En azından bu filmde.

Genç Dalí, Gala’yla sahilde karşılaştığında zaten oldukça nevrotikti. Kendini onun ayaklarının dibine attı ve histerik bir şekilde kıkırdadı. Aslında on yaşındaki çocuğun kendini bu delinin hizmetine vermesi anlaşılmazdı.

Plaj sahnesi biyografik film Dalíland’da bir geriye dönüşte görülüyor. Gala, kocası yazar Paul Éluard’la Paris’teki rahat hayatından ve Max Ernst’le yaşadığı menage à trois’ten ayrıldı. Çocuğunu da terk etti.

Filmin aksiyonu esas olarak 1970’lerde çiftin kış aylarını aşırı pahalı St. Regis Oteli’nde geçirdiği New York’ta geçiyor. Büyük şöhret bitti ama bir sergi yaklaşıyor. Ancak 70 yaşındaki sanatçı resim yapmak yerine, geçici ilham perilerinden biri olan Amanda Lear (Andreja Pejic) ve Alice Cooper’ın (Mark McKenna) da aralarında bulunduğu çevresi ile kutlama yapıyor. Onun egosunu okşamalısın. Aşırı güvene bir övgü sergileniyor. Dalí kendisinden üçüncü şahıs olarak bahsetmeyi seviyor ve şöyle diyor: “Dalí neredeyse Tanrıdır. Eğer Dalí Tanrı olsaydı Dalí diye bir şey olmazdı, bu bir trajedi olurdu.”

1996 yılında “Andy Warhol’u Vurdum” filmiyle kendini New York sanat ortamına kaptıran yönetmen Mary Harron, klasik bir biyografik film sahnelemiyor. Bir numaraya başvurur ve gözlerinden modeller, müzik ve film yıldızları, beatnikler, yüksek ve alt sosyete ile dolu göz kamaştırıcı Dalíland’ı gördüğümüz yabancı bir genç James Linton’u (Christopher Briney) icat eder.

Bu, Big Apple gece hayatına, tercihen efsanevi Studio 54’e gitmeden önce gazoz, ıstakoz ve istiridye yiyen ve sağlanan kolayı yudumlayan sahte arkadaşların sahte gösterişli dünyası. James, bir Galeristin asistanı ve ‘Caravaggio tablosuna benzeyen bir yüzü var’ Burada söylendiği gibi, sergide kendisine yardımcı olması için Dalí tarafından işe alındı.

Evren tarafından tekrar tükürüldü

Yeni gelen bir aşk yaşıyor ve rol modelinden bir şeyler öğrenmeyi umuyor. Bu evrenin bir parçası olmak istiyor ama yine de birbirinin yerine geçebiliyor; içeri çekiliyor ve tekrar dışarı çıkıyor. Basitlik adına ona Sebastian diyorlar. Seleflerinin tümüne bu isim verildi.

Filmin büyük bir kısmı Kovid salgını sırasında İngiltere’de çekildi. St. Regis Oteli’nin dublörü Liverpool’da bulundu; bahar güneşi Kuzey Galler sahilini filmin son üçte birinin geçtiği yer olan Katalonya’ya benzetiyordu.

Hikaye Dalí ve Gala’nın tuhaf evliliği etrafında dönüyor. Mali işleri o düzenlediği için galeri çevrelerinde ondan nefret ediliyordu. Para ve güç konusunda açgözlü olduğu kadar aynı zamanda şefkatli olduğu da düşünülürdü. Eksantrikle neredeyse bir anne gibi ilgilendi, parmağını kestiğinde onu rahatlattı ve bir hastalık hastası olarak amputasyondan korkuyor, ancak işini ihmal ettiğinde onu dizginlerinden tutuyor.

Oscar ödüllü Sir Ben Kingsley ve Rainer Werner Fassbinder’in “Lola”sı olarak uluslararası üne kavuşan Barbara Sukowa, çalkantılı ilişki tangosunu tamamlıyor ve yüksek sesle kopmasına izin veriyor. O, ilham perilerini değiştirir, genç erkeklerle ilişkileri olur ve hatta bazen arzu ettiği nesnenin parasını bile öder. Gala ve Dalí’nin ilişkisi bozulmaya başlar.

Her ikisi de muhtemelen yaşlılık ve ölüm korkusundan dolayı çevrelerini genç ve güzel insanlarla dolduruyorlar ama yine de diğeri olmadan olamıyorlar. Tüm çekişmelere rağmen, uyum ve dolayısıyla her iki tarafın da kırılganlığı hâlâ göze çarpıyor. Dalí “Kraliçe Gala”sını şu sözlerle sunarken, aşkın mı yoksa bir parça alaycılığın mı yankı bulduğu açık kalıyor: “O benim oksijenim. Ve onların kanıyla sanatımı yaratıyorum.”

“Dalíland” fırtınalı duygusal durumlardan, hayal kırıklıklarından ve kırgınlıklardan geçiyor; özellikle de dahiye yönelik sanatsal tutkularını bir kenara bırakan Gala için. Dalí bıyıklı bir efsane olmaya devam ediyor. Tutumun arkasındaki insanlardan daha fazlasını öğrenmek isterdi. Ama belki de birçok yönü olan Şef’in sırrını saklamasına izin vermek doğru olur.

Böylece gösterişli sirki görme arzusu devam ediyor. Vahşi New York zamanı bir tutam çöküş ve bol miktarda yaşam arzusuyla süslenmiştir. Atlıkarınca son derece hızlı dönüyor, durmak zor ve düşmek tehlikeli. Sadece izlerken başınız dönebilir.

“Dalíland”, Yönetmen: Mary Harron, Ben Kingsley, Barbara Sukowa ve Christopher Briney ile birlikte, 96 dakika, FSK 16