Bir uygulamayla mantar avlamak işte bu kadar tehlikeli olabilir: bir test

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
“Yalnızca çok iyi bildiğiniz mantarları yiyin. Bu uygulamayla asla mantarların yenilebilirliğini belirlemeyin…!” Dürüst olmak gerekirse uygulamayı neden indirdim? Zaten her zaman her yerde olan bir uyarı ne kadar faydalıdır? Potsdam'ın şehir fundalığında duruyorum, üzerimde yüksek mavi Ekim gökyüzü var ve etrafımda hala bugün bulunup tanımlanmak isteyen çok sayıda görünmez mantar var ve uygulamada “tamam” düğmesine tıklıyorum.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Üçü görüntü tanıma işlevine sahip dört mantar uygulaması indirdim. Google Play Store'a “mantar” girdiğinizde ilk girenler bunlardır, bazıları bir milyondan fazla indirilmiştir ve çok iyi derecelendirilmiştir. Bir mantarı tanımlamak için tek yapmanız gereken onu kameraya tutmaktır. Bazen bir fotoğraf yeterli olur, bazen de farklı açılardan birden fazla fotoğraf olması gerekir. İsteğe bağlı olarak konum veya belirli özellikler gibi bilgileri sağlayabilirsiniz. Daha sonra uygulama, görüntü veritabanlarına dayalı bir sonuç çıkarır.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Bir uygulama panter mantarının yenilebilir olduğunu belirliyor

Bu özelliği gerçek mantarlar üzerinde test etmeyi planlıyorum. Her üç uygulama da sonbahar yapraklarından bana kırmızı renkte parlayan sinek mantarını doğru bir şekilde tanımlayabiliyor. Ayrıca ortak bir dev şemsiye üzerinde de anlaşırlar. Bir uygulamada zehirli bir mantar türü, diğerinde dev bir şemsiye, üçüncüsünde ise zehirli pembe yapraklı Egerling şemsiyesi görülen, düz başlıklı ve ince tabakalı kahverengi bir mantar buldum; resim daha az net.

Uygulamalar ayrıca ek bulgular yapıldığında farklı sonuçlar veriyor. Normalde dokunmayacağım birkaç beyaz mantar buluyorum: Sarı Ölüm Şapkası. Yenilmez, diyelim ki iki uygulama. Üçüncüsü: Koni başlıklı ölüm şapkalı mantar, zehirli.

Ve bir panter mantarı buldum. Bu daha sonra onaylanacak, ancak bunu aynı zamanda meslekten olmayan biri olarak da tanıyorum. Uygulamalardan ikisi beni haklı çıkarıyor. Biri şöyle diyor: Gri Amanita, yenilebilir. Panter mantarı Alman ormanlarındaki en zehirli mantarlardan biridir. Tüketilmesi halinde ölümcül olabilir.

Potsdam şehrinin fundalıklarında bir panter mantarı - mantar, Almanya'daki en zehirli mantarlardan biridir.

Potsdam şehrinin fundalıklarında bir panter mantarı - mantar, Almanya'daki en zehirli mantarlardan biridir.

Potsdam şehrinin fundalıklarında bir panter mantarı – mantar, Almanya'daki en zehirli mantarlardan biridir.

Kaynak: Haberler/Gläser

Alman Mikoloji Derneği mantar uzmanı Stefan Fischer bana daha önce telefonda şöyle demişti: “Mantarın sadece fotoğrafını çekmeniz gereken ve ardından adının söylendiği uygulamalar son derece tehlikelidir.” “Bir olasılık hesaplamasına güveniyorsun.” Uzman, prensip olarak mantar tanımlama uygulamalarını kötülemek istemiyor; sadece bunların dikkatsiz kullanımından bahsediyor: “Sosyal olmayanların çoğu bir mantarın fotoğrafını çekmek ve onu yiyip yiyemeyeceklerini bilmek istiyor. Tam olarak hangi mantarı bulduklarını bile umursamıyorlar.”

Fischer, mantar toplarken gerçekten güvenli olmak için konu hakkında en azından biraz bilgi sahibi olmanız gerektiğini söylüyor. Veya kitap biçimindeki mantar rehberiyle kaçınamayacağınız metinlerle iyi okuyun. Uygulamalardaki metinler genellikle ilkeldir veya bunları özel olarak çağırmanız gerekir. Kısaca: “Gerçekten bilgi almak istiyorsanız mantar tespit uygulamaları oldukça faydalı olabilir. Bunlar yalnızca sıradan kişilerin doğrulayamayacağı bir güvenlik seviyesi önerdikleri için tehlikelidirler.”

Görüntü analizi yerine özellik araması mı?

Bana birkaç kişi tarafından önerilen dördüncü uygulama, “Mantarlarım” sanal ansiklopedisidir. Görüntü tanıma yerine kullanıcıların mantar özelliklerini kendilerinin girmeleri gerekiyor. Hariç tutma ilkesine göre olası türler, belirtilen özelliklere uydukları yüzdeyle birlikte belirlenir. Ne yazık ki bulduğum mantarların hiçbiriyle %100 uyum bulamıyorum. Lamellerin ne zaman “kalabalık” veya “mesafeli” olduğu ve bir gövdenin “çörek şeklinde” mi yoksa “iğ şeklinde” mi olduğu hakkındaki bilgilerim çok sınırlıdır.

Uygulamanın geliştiricisine yazıyorum: Sıradan kişiler için bile uygun mu? Klaus Bornstedt hemen cevap veriyor. “Evet ve hayır” diye yazıyor. “Eğer sıradan biri bir mantarın yenilebilir olup olmadığını bilmek istiyorsa, tüm mantar uygulamalarına ve kitaplarına verilecek yanıt şudur: Hayır. Eğer sıradan biri mantarları hemen yemek istemeden bilgilerini geliştirmek veya derinleştirmek istiyorsa, cevap şudur: evet .”

İki mantar uzmanı aynı fikirde: En önemli şey doğru tutumdur. Fischer, “Mantar toplamak istiyorsanız, bunun hakkında bir şeyler de öğrenmelisiniz ve sadece ormandan bedava yemek almak istememelisiniz” diyor. Bir kitapçıya gitmek, mantar avına çıkmadan önce cebinize koyduğunuz bir mantar rehberine gerçek para harcamak: Sorumluları umursamazlardan ayıran ve bir uygulamanın aşabileceği ve muhtemelen aşmaması gereken engeller.

Bir uygulama ve kitaptan daha iyisi: Bir mantar uzmanının analizi

Bu bakımdan bir kitap bir uygulamadan daha iyidir. Bir uygulamanın cebinize daha iyi sığma ve daha fazla resim için alan sunma avantajı vardır. Potsdam'ın Stadtheide'ında hangi mantarları topladığımdan emin olmak için üçüncü bir seçeneği tercih ediyorum, en iyisi: yürüyen bir ansiklopedi.

Mantar uzmanı Hansjörg Beyer, “Çok fazla mantar var ve geceler kısa” diye şaka yapıyor. Bu Pazartesi, Berlin'in güneyindeki Botanik Müzesi'nin önünde, uzmanın şu anda haftada üç kez ücretsiz mantar tavsiyesi sunduğu ve mantar buluntularının tüketim için onaylanmasını isteyen bir insan kuyruğu oluştu. Şu anda her zaman böyle, diyor. İlk dona kadar ormanlar mantarlarla dolu olacak, bu da kasım ayının sonuna kadar olmayabilir. O zamana kadar Beyer'in yapacak çok işi var.

Hansjörg Beyer bir mantar uzmanıdır ve mantarları yalnızca görünümlerine göre değil aynı zamanda koku ve kıvamlarına göre de tanımlar.

Hansjörg Beyer bir mantar uzmanıdır ve mantarları yalnızca görünümlerine göre değil aynı zamanda koku ve kıvamlarına göre de tanımlar.

Kaynak: Haberler/Gläser

Uzman, mantar tespit uygulamalarıyla ilgili deneyimi hakkında şunları söylüyor: “Bu pek de iyi bir şey değil.” Ama şehrin fundalıklarından gelen hikayelerim onu şaşırtıyor. “Eğer bir hanım ardıç kuşu, mavi-yeşil olgun bir ardıç kuşu veya bir papağan ardıç kuşu karıştırılırsa, o zaman şöyle derim: bok olur. Önemli değil çünkü üçü de yenilebilir. Ancak uygulamanın çok zehirli panter mantarını tanımaması kesinlikle mümkün değil.”

Beyer mantarları tüketime sunmadan önce her bir örneği elinde tutmuş olmalı. Mantarlara sadece bakmıyor, onları kokluyor, sıkılığını test etmek için başparmağıyla bastırıyor, şurada kapağın çıkarılıp çıkarılamayacağını, şurada kesildiğinde mantarın renginin değişip değişmediğini kontrol ediyor. Bir uygulama tüm bunları yapamaz; ancak bazı mantar türlerini tanımlamak için gereklidir: Beyer, “Örneğin, mantarlar için kokular tanımlama açısından çok önemlidir” diyor.

Uzman ayrıca yenilebilir mantarların yeterince taze olup olmadığını da kontrol eder. En yaygın mantar zehirlenmeleri zehirli mantarlardan değil, bozulmuş yenilebilir mantarlardan kaynaklanmaktadır. “Maalesef pek çok koleksiyoncu bu alanda oldukça dikkatsiz” diyor. “Zaman zaman mantarlar küflü veya o kadar kötü kurtlanmış halde sunuluyor ki, kelimenin tam anlamıyla çivilenmeleri gerekiyor.” Bir uygulama da bunu algılayamaz.

Bilgi zehirlenmeye karşı yardımcı olur

Beyer ayrıca zehirlenme vakalarında da tavsiyelerde bulunuyor. En son, Britzer Bahçesi'nde mantar toplayan altmışlı yaşlarındaki bir kadın hakkındaydı. Mantar yemeğinden bir saat sonra şiddetli kusma ishali geçirdi ve sonunda bilincini kaybetti. Komşusu onu bulabildi çünkü musluğu önceden açmıştı ve bir noktada su onun dairesine akmıştı. Beyer, “Ne yediğini söyleyemedi, Almanca konuşamıyordu ve sadece mantarların beyaz olduğunu biliyordu” diyor. Bunlar karbolik mantarlar olabilirdi ya da uzmanın sevgiyle yeşil ölüm şapkalı mantar dediği gibi altında bir 'yumru' vardı.

Eğer uygulamaya körü körüne güvenseydim panter mantarı yiyebilirdim. Mantar uzmanı Beyer, panter mantarları tarafından zehirlendikten sonra kendi dairesini boşaltan bir adam hakkında bilgi veriyor; komşular onun uyuşturucu kullandığını düşünüyordu. Daha sonra hiçbir şey hatırlayamadı.

Suriyeli adam kahverengi sinek mantarına benzeyen mantarların böyle bir etki yaratabileceğini bilmiyordu; Beyer'e göre asıl sorun bilgi eksikliği: “Birçok insan dünyanın çeşitli yerlerinden geliyor. Az sayıda mantar var ve onları zehirle ilişkilendirmiyorsunuz. O zaman 'mantarın' 'şampiyon' ile eşanlamlı olduğuna ve dolayısıyla mantarın neye benzediğine bakılmaksızın yemekle eşanlamlı olduğuna inanıyorlar – ancak tüm mantar türleri yenilebilir değil.

Şanslıysanız zehirli mantarların var olduğunu bilirsiniz. Eğer akıllıysan hiçbir şey toplamazsın. Veya uygulama veya rehber aracılığıyla bir uzmandan ayrıntılı bilgi alın. Eğer kendinize çok güveniyorsanız, hangi mantarları yiyebileceğinizi size söyleyen bir uygulama kullanabilirsiniz. Eğer şanssızsan ölürsün.

Beyer, topladığım beyaz mantarların aslında sarı ölüm şapkaları olduğunu doğruluyor. Kahverengi mantar zehirli bir karbolik mantardır; burada iki uygulama yanlıştı. Tüm uygulamalar yenilebilir bir papağan kabuğunu yanlış tanımladı, ancak en azından onu yenilebilir bir kabuk olarak tanımladı.

Açıklama amacıyla Beyer'in masasında ayrıca dünyadaki en zehirli mantar türü olan yeşil bir ölüm şapkası var. Üç uygulamadan biri bunu doğru şekilde belirliyor. Diğer ikisi de onu yenilebilir gri amanita olarak tanımak istiyor.

Sonuç: Üç görüntü tanıma uygulamasından biri beş durumda doğruydu ve bir durumda ciddi bir hata yaptı. Diğer ikisi bana en az bir kez yenilebilir diye ölümcül zehirli bir mantar sattılar. Şans eseri topladığım mantarların hiçbirini yemedim.