Deep Purple gitaristi Simon McBride ile röportaj: “Müzik bir uyuşturucudur”

Shib

New member
“Müzik yaratmanın kolay olduğunu söylüyorlar,” diyor Simon McBride Düsseldorf'tan bir video röportajında. “Zor olan kısım insanların buna nasıl tepki verdiğini bulmak.” Belfastlı 45 yaşındaki gitarist ve şarkıcı röportaj yaptığı kişiden kendisi için parmaklarını çapraz tutmasını istediğinde, valizler çoktan toplanmış ve ekipmanlar yüklenmiş oluyor. McBride'ın yeni grubu iki gün sonra turneye çıkmaya hazırlanıyor. Turne Madrid'de başlıyor.

Daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Simon McBride bunun sadece birkaç canlı performans meselesi olduğuna inanıyor

Yeni grubu aslında 1968'de kurulmuş eski bir grup. McBride, harika klasik hard rock gruplarından biri olan Deep Purple'ın yeni gitaristi. Steve Morse iki yıl önce ağır hasta karısına bakmak için istifa etmek zorunda kaldığında, McBride çağrıldı. “Başlangıçta, bir süreliğine Steve'in yerini doldurmam istendi,” diye hatırlıyor. “Kendi kendime düşündüm: Bu Deep Purple! Vay canına! Çok eğlenceli olacak.”

Karısına ve çocuklarına döndüğünde, iş onun için bitmişti: “Bu kadardı. Bir daha asla onlarla sahnede olmayacağımı düşünmüştüm.” Steve Morse artık kalıcı bir taahhütte bulunamadığı zaman bu değişti. “Bana kibarca kalıcı bir şeyle ilgilenip ilgilenmediğimi sordular. Ben de şöyle dedim: Sen deli misin? Elbette öyleyim.”

McBride'ın Deep Purple ile geçmişi aslında on yıl öncesine dayanıyor. O zamanlar, klavyeci Don Airey onu Cambridgeshire'da her iki yılda bir düzenlenen yardım festivali için işe almıştı. Ve McBride onu virtüöz gitar çalmasıyla etkilemişti. Deep Purple'ın davulcusu ve kurucu üyesi Ian Paice, “Simon gibi nadir bir şey bulursanız,” diyor, “telefon numarasını kaybetmeyin.”

“Don Airey Band ile turneye çıktım, sonra Ian Gillan ile,” diyor McBride. Birbirlerini tanıyorlardı, bu yüzden aramıza katılmak kolaydı. Zorluk büyük ve heyecan vericiydi. “Hepsi birinci sınıf müzisyenler. Bu da kendi alanınızda olağanüstü olmanız gerektiği anlamına geliyor.”

McBride 15 yaşındayken büyük bir gitar yarışmasını kazandı

McBride, henüz sektörde büyük bir isim olmasa da olağanüstü. Daha 15 yaşındayken, İngiliz ticaret dergisi “Guitarist” tarafından düzenlenen “Yılın Genç Gitaristi” yarışmasını kazandı. Kuzey İrlandalı yeni dalga İngiliz heavy metal grubu Sweet Savage'ın geri dönüş kadrosuna katıldığında henüz 16 yaşındaydı. Daha sonra altı yılını İngiliz soul şarkıcısı Andrew Strong'un (“The Commitments”) gitaristi olarak geçirdi. 2008'de solo kariyerine başladı ve eleştirmenler tarafından Rory Gallagher ve Gary Moore ile karşılaştırıldı – ancak sınırlı bir başarı elde etti.

70'lere dönmeyi seviyorum çünkü 1979'da doğmuş biri olarak o zamanların tüm güzel şeylerini kaçırdım.
Simon McBride

Deep Purple'ın yeni albümü “=1”in sesi hakkında

Ve şimdi adı, bugün piyasaya sürülen yeni Deep Purple albümü “=1” (“1'de sonuçlanır”) üzerinde, eşit bir söz yazarı olarak yer alıyor. Deep Purple, orijinal gitarist Ritchie Blackmore ile son albümleri olan “The Battle Rages on” (1993)'dan beri olduğundan daha taze ve daha Deep Purple geliyor. McBride'ın gitarının dinamikleri ve Airey'nin klavye soloları, Deep Purple'ın “In Rock” (1970) ve “Machine Head” (1972) gibi albümlerle Led Zeppelin ve Black Sabbath ile birlikte hard rock'çıların ligine öncülük ettiği zamanları hatırlatıyor.

Ve McBride'ın “Portable Door”, “Pictures of You” ve “Lazy Sod” gibi şarkılara yaptığı riff'ler bu izlenimi pekiştiriyor. İyi gitar riff'leri şarkıları farklı, akılda kalıcı ve hatta daha agresif hale getiriyor.

“70'lere geri dönmeyi seviyorum,” diyor McBride, “çünkü ben sadece 1979'da doğdum, bu yüzden o zamanlar olan tüm harika şeyleri kaçırdım.” Ancak grubun öncü günlerini devam ettirme planı yoktu. “Aynı odada farklı etkileri olan beş adam vardı. Ben hard rock geçmişimden geliyorum, her zaman böyle gitar odaklı şarkılar yaptım.”

Deep Purple'dan gelen teklif, “The Fighter” adlı solo albümün önünü kesti

2022'nin sonunda Hamburg'daki ilk şarkı yazma seansındaki enerji inanılmazdı. “Çaldık, doğaçlama yaptık, her türlü şeyi denedik. Dürüst olmak gerekirse – albümün çoğu o ilk iki haftadan geliyor.” Hiçbir zaman tıkanıklık olmadı. McBride, “Kafamda her zaman bir milyon fikir oluyor,” diyor.

Bugüne kadarki en iyi solo albümü “The Fighter” (2022), katılma teklifinden kısa bir süre önce yayınlandı ve McBride bu albümle hiç turneye çıkmadı. “O sinir bozucu Deep Purple grubu yüzünden,” diye gülüyor. “Onlar rock'ın ikonlarından biri ve her zaman öyle olacaklar. Tek söyleyebileceğim şu: fırsat kapıyı çaldığında, lanet olası yoldan git ve kapıyı aç.” “Fighter”ının kaybolmuş olmasından dolayı hiçbir pişmanlık yok.

Diğer “çocuklara” göre 30 ila 33 yaş farkı onun için önemli değil, grubun arkasında önünde olduğundan çok daha fazla şey olması da önemli değil. McBride, “Müzik bir uyuşturucudur, bağımlılık yapar, durduramazsınız,” diyor. Bir bakıma, o her zaman “çocuk” olmuştur. “İşte hayatımın hikayesi.” Ne kadar uzun veya kısa sürerse sürsün – “Bir müzisyen olarak bundan faydalanacağım.”

McBride, “Highway Star”daki soloyu Blackmore versiyonunda yazıldığı gibi çalıyor

Şimdi “Smoke on the Water” ve “Highway Star” gibi klasikleri çalıyor. Bu tür süper şarkıları şekillendirmenin yolları var mı? “Highway Star”daki soloyu tıpkı Ritchie Blackmore gibi çalıyor, diyor. “Ve 65.000 hayran Güney Amerika'daki 'Monsters of Rock'ta bu soloyu söylediğinde, iyi prova ettiğiniz için mutlu oluyorsunuz.”

Akış Ekibi

Netflix ve Co. için en iyi dizi ve film ipuçları doğrudan e-posta kutunuza gelsin – her ay yeni.

Blackmore'dan bir onay almadı. “Bence Ritchie bunu yapmaz.” Steve Morse'dan da bir onay almadı. “Bir onaya ihtiyacım yok. Olduğu gibi iyi.”

Ama babasının albümü var, Deep Purple'ı ergenliğinde keşfettiği plak koleksiyonu sayesinde. “Bu her zaman onun gruplarından biriydi. İçinde olduğuma inanamadı. Aynı anda hem şok oldu hem de mutlu oldu.” Ayrıca konserlere gitti. Peki baba, oğluyla birlikte ilk Deep Purple albümü hakkında ne düşünüyor? “Bayıldı. Ve eğer babanız seviyorsa, iyi olmalı.”

güncel albüm: Koyu Mor “=1” (kulakmüziği)

Deep Purple canlı Almanya'da “1 More Time Turu” (Jefferson Starship'i destekliyor): 19 Ekim, Berlin – Max-Schmeling-Halle; 20 Ekim, Erfurt – Messehalle; 22 Ekim – Mannheim, SAP-Arena; 23 Ekim, Münih – Olympiahalle; 25 Ekim, Essen – Grugahalle; 26 Ekim, Lingen – Emsland-Arena.