“Filistinlilere yemek vermek istedim”

Shib

New member
Bay Strunk, “Zauberberg 2” – yeni romanınızın başlığı tek başına bir varsayımdır…

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Bu kasıtlıydı ve düşmanca tepkiler bekliyordum. Lübeck'teki Thomas Mann Günleri'ne davet edildim ve izleyicilerde büyük bir şüpheyle karşılaştım. Ancak Thomas Mann Derneği Başkanı Profesör Hans Wißkirchen beni onayladı. Eğer başlık sadece dikkat çekmek için yapılan aptalca bir şaka olsaydı, o zaman bu elbette çok zayıf olurdu. Ancak kitapta, çoğu zaten orijinal “Sihirli Dağ”ı okumamış olan, bilenler için son derece fazla sayıda referans bulunmaktadır. Yani bu bir parodi ya da aşağılama değil, tam tersi.

Alman entelektüel tarihinin bu özeti üzerinde çalışmanın size çekici gelen yanı nedir?

Bu yedi yıl önceki bir ilham kaynağıydı. Sonra aklıma “Magic Mountain 2” başlığı geldi. Ve ayrıca “Terminatör 2” yazı tipini kullanma fikri. Cesaretimin üstüne bir de, cahillere yiyecek vermek istedim. Elbette Thomas Mann'ın Arnold Schwarzenegger'in aksiyon vuruşuyla kesinlikle hiçbir ortak yanı yok. 40 yıldır fikirlerle geçiniyorum ve bunları bir şekilde ilgi çekici buldum. Uygulama biraz uzun sürdü çünkü araştırma için hastaneye gitmem gerekiyordu ve içim hiç de rahat değildi. Sonra 100. yıl dönümü geldi ve şöyle düşündüm: “Bu fırsattan yararlanmazsam aptal olurum.”

Ne kadar süre klinikte kaldınız?

Sadece on gün. Thomas Mann sadece üç hafta oradaydı. Tekrarlanan rutinleri ve terapileri öğrenmek için yeterli zaman vardı. Bu pahalı bir girişimdir ve günde neredeyse bin dolara mal olur.

2024 yılına artık 1000 sayfalık romanların uygun olmadığını düşünüyorum.
Heinz Strunk

Mann'ın romanı neredeyse 1000 sayfa, sizinki ise 288 sayfa. Sayfa sayısı, bazılarının uzunluğundan şikayetçi olduğu orijinalin üzerine bir yorum mu?

Yılda bir kitap yayınlama ritmime sadık kalmak istedim. 2024'te artık 1000 sayfalık romanların uygun olmadığını düşünüyorum. Kitaplar giderek kısalıyor. Romanların arasında yer alan mavi balinalar günümüzde artık pek popüler değil. Benim mottom “Kısa tutun”. Settembrini ve Naphta karakterleri arasındaki, orijinalinde sayfalarca yer kaplayan, bitmek bilmeyen uzun konuşmaları okuyucularımdan kurtarmak ve bunları Bernhard Zeissner'in şahsında özetlemek istedim. Bu uzunlukta söylemem gerekeni söyleyebilirim. Sayfa sayısı konusunda Thomas Mann'la rekabet etmek zorunda değilim.

Her iki roman da bir sanatoryumda geçiyor, Mann'ın dağlardaki “Sihirli Dağ”ında, sizin romanınız da bataklık bölgesinde. Buradaki ortam ne kadar önemli?

“Zauberberg 2”, Mann dağlarının tam tersi olan tamamen düz bir çorak arazi olan Polonya sınır bölgesinde geçiyor. Ancak her iki yer de uzaklıkları nedeniyle birbirine bağlı.

Romanı günümüze ne ölçüde taşıyorsunuz?

Büyük fark: Artık akciğer kliniği yok. Antibiyotiklerin zaferiyle birlikte bunlar gereksiz hale geldi ve çoğunlukla otele dönüştürüldü. Bunun yerine psikosomatik bir klinik buldum çünkü bunun daha çağdaş olduğunu düşünüyorum ve zihinsel bozukluklara aşinayım. Ve “Sihirli Dağ”da pek eskimeyen pasajlar var. Örneğin bugün pek kimse Peeperkorn karakterinin şair Gerhart Hauptmann'a ironik bir gönderme olduğunu kabul etmiyor. Sonunu da ayarladım. Orijinalde, Hans Castorp Birinci Dünya Savaşı'nın başında kaybolur, benim Jonas Heidbrink'im Stettin Lagünü'nün uçsuz bucaksız derinliklerinde çok fazla bir şey vermeden kaybolur.

“Sihirli Dağ”da pek eskimeyen pasajlar var.
Heinz Strunk

Bir okuyucu ve yazar olarak Thomas Mann'la kişisel deneyiminiz nedir?

Okuldayken Mann'ı hiç okumadım, Kafka'yı tercih ettim. Bu çok ideolojik bir soru: Mann mı, Kafka mı? İlk kitabım “Venedik'te Ölüm”dü ama üzerinden çok zaman geçmişti ve sadece ana hatlarıyla hatırlayabiliyordum. Bu yüzden “Niendorf'ta Bir Yaz” adlı romanım onunla kıyaslandığında çok şaşırdım. Aksi takdirde Mann'ın hikayelerini biliyorum çünkü söylediğim gibi ben kısa biçimin hayranıyım. Ve bazılarını çok komik bulduğum günlükler üzerinde çok yoğun çalıştım.

Bir örnek?

Günlükler 1975'te yayınlandığında büyük bir edebiyat sansasyonu bekleniyordu, ancak bu gerçekleşmedi. Mann, günlük küçük şeylerle uğraşmak için çok zaman harcadı, örneğin “Kanişin bugün kesilmesi”. “Nobel Ödülü için geçtim” yazısını en komik buluyorum. Bu istemeden komik oluyor.

Romanınızda kliniğin bulunduğu şato, hayaletimsi ötekiliğiyle Kafka'yı anımsatıyor. Referansı mı amaçladınız?

Mutlaka değil. Ama Kafka benim için zaten bir rol model. Çünkü o gelmiş geçmiş en zamansız yazardır. Thomas Mann Günleri'nde bana neden tarihe güncel hiçbir şey getirmediğim soruldu: Yapay zeka, göç, iklim değişikliği, Ukrayna'daki savaş. Kafka inanılmaz derecede konuyla alakalı çünkü o tam olarak bundan kaçınıyor.