Gazeteci Marco Goecke’nin özrünü reddetti

Shib

New member
“Bu bir gerekçedir”

Köpek pisliği saldırısından sonra: Bir gazeteci, Hannoverli bale direktörünün özrünü reddediyor

Hannover Devlet Operası’nın bale direktörü Marco Goecke açığa alındı.

© Kaynak: Christophe Gateau/dpa/arşiv görseli

Hannover’den bale yönetmeni Marco Goecke, köpeğinin dışkısı saldırısından sonra gazeteci Wiebke Hüster’den özür diledi. Ancak özrü reddetti. Onun için bu daha çok bir “mazeret”ti ve “onu tekrar şok etti”.

Hannover/Berlin. O zamandan beri işten uzaklaştırılan Hannoverli bale yönetmeni Marco Goecke’nin köpek dışkısı saldırısının ardından gazeteci Wiebke Hüster, sanatçının özrünü reddetti. Salı akşamı 3sat TV programı “Kulturzeit”ta “Frankfurter Allgemeine Zeitung”un (FAZ) dans eleştirmeni “Bu nasıl bir özür? Bu bir gerekçelendirme” dedi. Hakaret ve saldırı suçtur. Bu arada çatı kuruluş Tanz Deutschland, olaya rağmen sanatçının eserlerinin çalınmaya devam etmesini umuyor.

Derneğin genel müdürü Michael Freundt Çarşamba günü Evanjelik Basın Servisi’ne (epd) verdiği demeçte, Stuttgart, Münih veya Bern’deki önemli sahnelerden Goecke’nin oyunlarının repertuarda kalması için sinyaller var. “Sanatsal çalışmanın mümkün olmaya devam edeceğini umuyorum.” Dernek daha önce yaptığı resmi açıklamada gazeteciye yönelik saldırının “haksız” olduğunu vurgulamıştı. Dernek, koreografa sanatsal başarılarından dolayı Alman Dans Ödülü’nü ancak Ekim ayında verdi.

Bale yönetmeninin özür dilemesi gazeteciyi şok etti

FAZ’a göre, bale patronu Cumartesi akşamı Hannover Devlet Operası’nın fuayesinde eleştirmenin önüne çıktı ve yüzüne köpek pisliği bulaştırdı. Saldırı, Faith – Love – Hope adlı dans parçasının galası sırasında meydana geldi. Gazeteci şikayette bulundu. Salı günü, koreograf bir basın açıklamasında özür diledi, ancak aynı zamanda nedenlerinden dolayı anlayış istedi ve medyada yer alan yazıları eleştirdi. “Sonunda boynumu kırdığım için özür dilerim,” dedi.

Hüster, televizyon programında yaptığı açıklamada, Goecke’nin sadece kendisine yönelik iddialarını pekiştirdiğini söyledi. “Bu beni yine şok etti.” Şaşırtıcı derecede iyi, diye vurguladı. “Ne kadar korkunç olsa da, beni itip kolumu kırmadı, sadece yüzüme hoş olmayan bir madde sürdü. Onları yıkadım.” Şu anda Goecke’ye ne olduğu hakkında yorum yapmak istemiyor ve gelecekte Artık koreografın performanslarını ziyaret etmeyecek.

Aşağı Saksonya Başbakanı Weil, bale yönetmeni için sonuçları olacağını varsayıyor

Bu arada Hannover Devlet Operası olayla ilgili olarak Perşembe (13:00) günü bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Aşağı Saksonya Kültür Bakanlığı sözcüsü, Goecke’nin personeli hakkında bu hafta içinde bir karar verileceğini söyledi. Bu Devlet Operası sanat yönetmeninin sorumluluğundadır. Aşağı Saksonya Kültür Bakanı Falko Mohrs (SPD), hafta başında Wiebke Hüster’e bir özür mektubu göndermişti. Gazeteci konuşma teklifini kabul etti. İkisi de birbirini aramak istedi. Mohrs, Hannover Devlet Tiyatrosu’nun Denetim Kurulu Başkanıdır.

Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil için, Goecke’nin köpek dışkısı saldırısı sonuçsuz kalamaz. “Neue Osnabrücker Zeitung”un SPD’li siyasetçisi, Hannover Devlet Operası’nın idari yetkilerine müdahale etmeyecek olsa da, “ancak böyle bir şeyin kişisel sonuçları olmadan kalacağını hayal etmekte zorlanıyorum” dedi. “İlk başta raporlara inanamadım. Bu iğrenç bir olay ve uzaktan kabul edilebilir bir davranıştan bile uzak” dedi.

Polis şimdi olayı hakaret ve kasten yaralamadan soruşturuyor. Bir sözcü Çarşamba günü ePD’ye, opera binasında olayla ilgili tanıkların sorgulandığını söyledi. Daha sonra bir tanık bildirdi. Sanık ve mağdurun yanı sıra tüm tanıklar kısa süre sonra ayrı ayrı sorgulanacaktı.

Haberler/epd/dpa