General Otelin Yıkımı: Woidke hayal kırıklığına uğradı

Shib

New member
Schönefeld. Başkentin havaalanındaki tarihi General Hotel’in yıkımı başlamadan kısa bir süre önce, federal hükümetin pes edeceğine dair neredeyse hiçbir işaret yok. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit Çarşamba günü Berlin’de “Başka herhangi bir planın farkında değilim” dedi. Birkaç yıldır mevcut olan ve yine Brandenburg eyaleti ile işbirliği içinde oluşturulmuş geçerli bir planlama onay kararı bulunmaktadır.

Çarşamba günü Federal Maliye Bakanlığı’ndan da yıkım karşıtlarına yönelik cesaretlendirici bir söz gelmedi. Yıkımın ertelenip ertelenemeyeceği sorulduğunda, Federal Maliye Bakanlığı sözcüsü hükümet basın toplantısında şunları söyledi: Organizasyonel ve idari sorularınız için Federal Emlak Ajansı (Bima) ile iletişime geçmelisiniz. Bima sözcüsü, “Çabaları durdurmaya yönelik herhangi bir yaklaşımın farkında değilim” dedi. Bima, Federal Maliye Bakanlığı’nın yasal denetimine tabidir.

Yıkımın 14 Eylül’de başlaması planlanıyor

Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), olası yıkımın başlamasından kısa bir süre önce federal hükümetle ilgili hayal kırıklığını dile getirdi. Woidke, Alman Basın Ajansı’na “Yıkımın yanlış ve önlenebilir olduğunu düşünüyorum” dedi. Bana göre Alman tarihinin bir parçası olan tarihi bir bina, hiç ihtiyaç duyulmadan yok ediliyor.”

Listelenen Doğu Modernist binanın yıkımının 14 Eylül’de başlaması planlanıyor. Alman Basın Ajansı’nın edindiği bilgiye göre Federal Emlak Ajansı (Bima), temmuz ayında Dahme-Spreewald bölgesinin yapı denetim otoritesine bilgi verdi. Bima, yıkım çalışmalarının Çarşamba günü başlayacağını doğrulamak istemedi. Mimarlar, anıt korumacılar ve politikacıların oluşturduğu bir girişim, yıkımı durdurmaya çalışıyor. Generalshotel’in mimari bir uzmanlık alanı olduğunu düşünüyorlar.

Woidke: “Sorumlu Federal Maliye Bakanı’na kulak asmadım”

Woidke ve Berlin’in Belediye Başkanı Kai Wegner (CDU), Alman Anıtları Koruma Vakfı, Alman Ulusal Icomos Komitesi, Uluslararası Anıtları Koruma Konseyi ve Federal Mimarlar Odası, anıtın korunması için kampanya yürüttü. Brandenburg eyalet parlamentosundaki altı parlamento grubunun tamamı da Salı günü 1949 binasını korumak için kampanya yürüttü.

Eski Schönefeld Havalimanı'ndaki (şu anda Berlin Brandenburg Havalimanı (BER) olan eski Generalshotel'in duvarları kısmen mermerle kaplanmıştır.

Eski Schönefeld Havalimanı’ndaki (şu anda Berlin Brandenburg Havalimanı (BER) olan eski Generalshotel’in duvarları kısmen mermerle kaplanmıştır.

© Kaynak: resim ittifakı/dpa

1947-1950 yılları arasında inşa edilen villa, Sovyetler Birliği temsilcilerini ve Doğu Almanya’dan gelen devlet misafirlerini ağırlıyordu. 2011 yılında bölgeye yeni bir hükümet terminali inşa edileceği için binanın yıkılmasına karar verildi. Ancak federal hükümet terminal planlarını reddetti. Bu nedenle Woidke farklı bir başlangıç noktası görüyor. Ancak eski otelin yıkılması halen planlanıyor. Bima’ya göre, üzerinde bulunduğu alan hükümetin havacılık filosunun operasyonu için gerekli. Kurum, Federal Maliye Bakanlığı’nın yasal denetimine tabidir.

Brandenburg hükümetinin başkanı Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’e (FDP) bir mektup yazdı. Woidke, “Koruma için çeşitli düzeylerde kampanya yürüttüm ve sorumlu Federal Maliye Bakanı’na kulak asmadım” dedi.

“Soğuk Savaş’ın ilk günlerinden eşsiz bir tanıklık”

Uluslararası anıt koruma derneği Icomos’un Alman Ulusal Komitesi, çarşamba günü Berlin’de yaptığı açıklamada, akut yıkım planlarını “büyük bir endişeyle” takip ettiğini söyledi. Anıt koruma uzmanları, planlanan yıkımdan kaçınılması ve bunun yerine koruma ve kullanma seçeneklerinin takip edilmesi yönünde “şiddetle çağrıda bulundu”.

Ulusal Komite yönetim kurulu, General’s Hotel’in Sovyet askeri yönetiminin siyasi gücünü temsil eden “Soğuk Savaş’ın ilk günlerinden kalma olağanüstü ve benzersiz bir tanıklık” olduğunu vurguladı. Anıtın önemi Almanya’nın iç sınırlarının çok ötesine geçiyor ve Avrupa düzeyinde ve uluslararası düzeyde yatıyor.

Anıt koruma uzmanları, iyi korunmuş anıtın, Berlin-Brandenburg’un havaalanı tarihine ve Doğu modernizminin erken evresine tanıklık ettiğini vurguladı. Demir Perde döneminden kalma bir kültürel miras olan General Hotel, olağanüstü tarihi, mimari ve sanatsal değere sahiptir ve bu nedenle yıkıma karşı korunmalıdır.

Federal Enstitü’ye göre, kirletici madde araştırmaları şu anda devam ediyor ve binadaki korunmaya değer eşyalar, örneğin müzelerde sergilenmek üzere güvence altına alınıyor. Bima, Federal Maliye Bakanlığı’nın yasal denetimine tabidir.

Haberler