Google, dezenformasyona karşı video kampanyası başlattı

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Berlin. İnternetteki yanlış bilgi ve manipülasyon girişimleriyle mücadele etmek için Google, altı Alman ortakla işbirliği içinde Almanya’da bir video kampanyası başlatacak. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, eğitim videoları Google video platformu YouTube’da ve ayrıca Google’ın yan kuruluşu Jigsaw’un Pazartesi günü Berlin’deki re:publica ağ kongresinde duyurduğu gibi, rakip meta grubundan Facebook ve Instagram’da gösterilecek.

Kampanyanın içerik detayları, ortak kuruluşlar Correctiv, Alfred Landecker Foundation, Amadeu Antonio Foundation, Das NETTZ, klicksafe ve Neue Deutsche Medienmacher:innen ile birlikte geliştirildi. Konsept, 2022 sonbahar ve kış aylarında her biri nüfusun neredeyse üçte birine ulaşan Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya’daki benzer bir kampanyadan farklıdır. Almanya’daki videolar belirli önyargılar etrafında dönmüyor – örneğin Ukrayna’dan gelen mültecilere karşı – veya somut yalan haber ama temelde üç farklı manipülasyon tekniğine işaret etmek istiyorum.

Eğitim olabildiğince çok kişiye ulaşmalı

Bir yandan videolar, metinlerin veya görüntülerin kasıtlı olarak farklı bir bağlamda veya eksik olarak gösterildiği (“bağlamsızlaştırma”) bir manipülasyon tekniği gösteriyor. İkinci bir video korku tellallığı tekniğine karşı uyarıda bulunuyor: örneğin burada, duygusal tepkiler uyandırmak için manşetlerde “dramatik” veya “aşırı” gibi ürkütücü kelimeler kullanılıyor. Bir konudan kasıtlı olarak dikkati dağıtmak için kullanılan üçüncü bir manipülasyon tekniği de yaygındır. Video, ani konu değişikliğinden veya “Peki ya…?” sorusundan kaçınmanızı önerir. ve sohbeti orijinal konuya döndürmek.

Kampanya, yanlış bilgi önleme (“prebunking”) kavramını geliştiren İngiliz Cambridge ve Bristol üniversitelerindeki psikologların araştırmalarına dayanmaktadır. Amaç, izleyicileri sözde tarafsız bilginin yalnızca insanları kandırarak doğru olmayan bir şeyi düşünmeye yönlendirmeyi amaçladığı gerçeğine duyarlı hale getirmektir.

Jigsaw araştırma başkanı Beth Goldberg, kampanyanın algoritmalarla yürütülmediğini, ancak Almanya’da mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Bu nedenle Türkçe, Arapça ve Rusça altyazılar da sağlanmaktadır.

Haberler