“Güvenimizi karanlıktan alıyoruz”

Shib

New member
Melancholy, Husten grubunun geçen yılki ilk albümünde zaten bulunabiliyordu. 29 Eylül’de yayınlanacak olan “Gece Boyu Bir Yıldan” ikinci eserinde sözler yer yer karanlık. Husten grubu üyesi Gisbert zu Knyphausen, Editorial Network Almanya (Haberler) ile yaptığı bir e-posta röportajında, İspanyol güneşinin en azından daha parlak müzik yarattığını yazıyor.

Bay zu Knyphausen, Husten’in yeni şarkıları neden bu kadar karanlık oldu? İspanya’nın parlaklığı öksürürken karanlığı artırma eğiliminde miydi? Zincirleme krizler, iklim değişikliği, her yerde faşist uyanışlar, savaşlar sizi bunalttı mı?

Pek çok şarkı, sizin çok güzel yazdığınız gibi, “kriz zincirleri, iklim değişikliği, her yerde faşist uyanış ve savaş” hakkında depresif bir ruh halinden doğdu. En azından “Yarın görüşürüz o halde” veya “Kulüpte ayık” yazdığımızda ruh halimiz buydu. Plaklarımızı kaydettiğimiz İspanya’daki güneş, en azından müziğin bu sözler kadar depresif gelmemesini sağladı.

Plan başından beri karanlık mıydı? Yoksa teorik olarak Herbert Grönemeyer’in son eseri “Das ist los” gibi güven veren bir albüm olabilir miydi?

Bu şarkıları yazmaya başladığımızda kapsamlı bir planımız yoktu. Olması gerektiği, istediği ve yapabileceği gibi oldu ve öksürük artık bir Grönemeyer olmayacak. Güvenimizi karanlıktan alıyoruz. Öncelikle tüm bu saçmalıkların masaya yatırılması gerekiyor, sonra neler olacağını göreceğiz.

Albümde hareketli karakterler var. Elly kimdir?

Elli, güvencesiz koşulların ötesinde yaşayan, bu durumdan kurtulma şansı olmayan ama yine de tutumunu veya güvenini kaybetmeyen bir kişinin kişiselleştirilmesidir.

Peki şarkının lirik benliğinin yasını tuttuğu “Achim, seni hayalperest”in kahramanı?

Achim, günlerini büyük bir şehrin loş ve az katılımlı bir köşe barında, hiçbir şey söylemeyen St. Erna, boş bir akvaryum ve burada olan en iyi arkadaşıyla birlikte geçiren bir kişinin kişiselleştirilmesidir. onun için Tezgahta oturup bir tür veda ağıtı söyleyerek.

“Yarın görüşürüz” şarkısında Pompeii gibi antik kentler günümüze referans olarak kullanılıyor. Büyük bir hesaplaşma yaklaşıyor. Bu karanlık bir uyandırma çağrısı olarak mı tasarlandı, yoksa tüm uyandırma çağrıları için çok mu geç çünkü şarkının da belirttiği gibi, herkes çok yalnız kaldığı için önemli olan her şey sürekli olarak yarına erteleniyor?

Bir grubun parçası olmayı seviyorum.
Gisbert zu Knyphausen, Husten ile şarkıcı ve gitarist

Dünya parçalanmış ve karmaşıktır ve uygarlığımızın temel sorunlarına basit çözümler yoktur. İhtiyaç duyulan şey, aşılması gereken sorunlara ilişkin ortak bir farkındalık, olası çözümlere yönelik ortak bir vizyondur. Milyarlarca fikir ve görüşe sahip milyarlarca insanda bu nasıl işleyecek? İnsanların temelde iyi olduğuna veya en azından iyi şeylerle ilgilendiğine inanıyorum, ancak en acil sorunlarımıza şiddet içermeyen bir çözüm bulma konusunda onlara güvenmiyorum. Maalesef.

Husten gitaristi ve şarkıcı Gisbert zu Knyphausen stüdyoda.

Husten gitaristi ve şarkıcı Gisbert zu Knyphausen stüdyoda.

© Kaynak: Öksürük

“Sober in the Club” şarkısında “Bütün güzel dinozorların neslinin tükenmesi çok yazık” diyor. Çünkü onlar zamanlarının önde gelen türleriydi ama gezegeni hiçbir zaman duvara yapıştıramayacaklardı?

Buradaki “güzel dinozorlar” insanların kendilerini ne kadar ciddiye aldıklarını gösteren oldukça çarpıcı bir görüntü oluşturuyor. Tevazudan yoksun olduğunu. Et yiyen dev bir dinozorun yanında dursaydı bunu yapabilirdi, haha. Ama insanlar bile gezegeni duvara yapıştıramayacak. Kendimizi “sadece” duvara sıkıştıracağız. Gezegen muhtemelen iyidir.

Önceleri kendi grubunuzla ve ayrıca merhum Nils Koppruch’la Kid Kopphausen olarak çalıştınız. Şimdi kendi adını taşıyan bir grupta saklanmak nasıl bir şey? Bu grup nasıl bir duygu?

Bir grubun parçası olmayı seviyorum. Başkalarıyla birlikte yaratıcı olmaktan ve bazen kendinizi ve sanatsal vizyonunuzu bir kenara bırakmayı seviyorum. Bu aşkı zaten solo kayıtlarımda yaşıyorum. Bunu da çok seviyorum ama her zaman kendi filmimi yapmak gibi bir hırsım ya da isteğim kesinlikle yok. O zamanlar Olli (Schulz) ile ya da şu anda Paula Paula ile olduğu gibi, pek çok işbirliği ya da basitçe bas çalma arzusu da bundan kaynaklanıyor.

Üçünüz daha çok Tin Machine’deki gibi meslektaşlarıyla birlikte David Bowie’ye mi benziyorsunuz yoksa yaratıcı olarak Traveling Wilburys’e eşit misiniz?

Biz yaratıcı olarak oldukça eşit bir grubuz. Sözler daha çok Tobias Friedrich’in ve benim saçmalığıma dayanıyor ve müzik ve düzenlemeler büyük ölçüde Moses Schneider’ın fikirlerinden etkileniyor. Canlı grubumuz Arne Augustin, Ben Lauber ve Marcus Schneider de yeni albümün düzenlenmesinde yoğun bir şekilde yer aldı.

Yayın Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları – her ay yenileniyor.

Peki öksürük geçici bir grup mu yoksa kalıcı bir şey mi, teorik olarak 13 albümlü bir grup olabilir misiniz?

Husten, fikirleri bitene kadar albüm kaydetmeye devam eden bir grup. Ancak bu albümden sonra kendi projelerimize daha fazla vakit ayırabilmemiz için sanata ara vereceğiz. Tobi yeni bir kitap yazıyor, ben kendime ait yeni şarkılar yazıyorum ve Moses diğer sanatçıların muhteşem albümlerini üretmeye devam ediyor.

Kapaktaki üzgün kadın kim?

Kadın, inanılmaz yetenekli bir Berlin sanatçısı olan Tina Berning tarafından boyandı. Resimdeki kadın oldukça yorgun ve bitkin görünüyor ama aynı zamanda oldukça kararlı görünüyor ve sağ gözünün altında parlak bir iyimserlik lekesi inatla asılı duruyor. Ve gitmiyor. İstese de istemese de.

Parlak bir iyimserlik damlası: Berlinli sanatçı Tina Berning'in yeni Husten albümünün kapak motifi var Gecelerce süren bir yıldan boyalı.

Parlak bir iyimserlik damlası: Berlinli sanatçı Tina Berning'in yeni Husten albümünün kapak motifi var Gecelerce süren bir yıldan boyalı.

Parlak bir iyimserlik damlası: Berlinli sanatçı Tina Berning, Husten’in yeni albümünün “Bir Gece Boyu Yıldan” kapak motifini çizdi.

© Kaynak: Tina Berning

Öksürük – Gecelerce süren bir yıldan (Kaptan Platte/Vikram) 29 Eylül’de vizyona girecek

Öksürük – Konser tarihleri: 10/11/23 Forum, Bielefeld Şarkı Geceleri; 12.10. Knust, Hamburg; 10/13 FZW, Dortmund; 10/14 Bina 9, Köln; 10/15 Yatak, Frankfurt; 10/17 Cassiopeia, Berlin; 10/18 UT Connewitz, Leipzig; 10/19 Strom, Münih; 20.10. Reutlingen, Fransız K; 21.10. Karlsruhe, tımarhane; 10/22 Hannover, Faust