Haksızlığa adaletsizlikle karşı çıkamazsınız

Shib

New member
Potsdam. Ahlak filozofu ve Potsdam Einstein Forumu başkanı Susan Neiman bir röportajında Hamas’ın terörü aklımızı kaybetmemize neden olmamalıdır diyor.

Bayan Neiman, siz İsrail siyasetinin sadık bir Yahudi eleştirmeni olarak görülüyorsunuz. Hamas’ın İsrail’e yönelik terör saldırısını öğrendiğinizde aklınızdan neler geçti?

Susan Neiman: Tüm Yahudiler gibi ben de başlangıçta şoktaydım. Bu terör saldırısının büyüklüğünün farkına varmam tam bir gün sürdü. Kızlarımdan biri yaz boyunca İsrail’de daha uzun süre kalmayı düşünüyordu. Gazze sınırındaki partilerde mutlaka orada olurdu. Ve barışsever kibutzlara giderdi. En üzücü olan şey de, saldırıya uğrayan kibbutzimlerin bazılarının, örneğin Gazzeli insanlara hastaneye gitmek zorunda kaldıklarında dışarı çıkmalarına yardım eden insanların yaşadığı yerler olması. Bunların hepsi barış içinde bir arada yaşamak için çalışan insanlar.

Hamas bile mantığı yok edemeyecek

Bu terör saldırısının Orta Doğu’daki duruma ilişkin siyasi değerlendirmeniz açısından herhangi bir sonucu var mı?

Tüm üzüntü ve kaygılara rağmen bunun sadece İsrail ve Filistin ile ilgili olmadığını açıkça belirtmeliyiz. Kısa bir süre sonra İsrail’den bir tanıdığım bana şunları yazdı: “Hamas sadece birçok insanı değil, aynı zamanda aklı da öldürdü.” Ona yanıt olarak şunu yazdım: “Naziler aklı öldürmeyi başaramadılar ve Hamas’ın da başarılı olmasına izin vermemeliyiz.”

Ama bu barbarlık hâlâ tarihi bir dönüm noktası değil mi? Shoah’tan bu yana bir günde bu kadar çok Yahudi öldürülmemişti.

Elbette bu yeni bir nitelik. Ancak cevap daha fazla Filistinli sivili öldürmek olamaz. Filistinlilerin çoğunluğu Hamas’a, rehin tutmaya ve saldırıya karşı çıkıyor ve İsraillilerin büyük çoğunluğu Netanyahu’yu suçluyor. Dürüst olmak gerekirse Alman medyasında bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Ancak şu anda beni sevindiren şey İsraillilerin çoğunluğunun mantığının yok edilmesine izin vermemesidir.

İsrail’in sınırlarında gelişmiş bir güvenlik sistemi, bölgenin en güçlü ordularından biri ve korkulan bir gizli servis olan Mossad var. Ancak saldırının İsrail’i tamamen hazırlıksız yakaladığı görülüyor. Bu nasıl açıklanabilir?

Yaklaşan bir krizin açık işaretleri vardı. Netanyahu’nun Temmuz ayında yargı reformunu hayata geçirmesinden bir gün önce, genelkurmay başkanı İsrail’in güvenliğinin risk altında olduğunu düşündüğü için ondan randevu istedi. Netanyahu onunla konuşmayı reddetti. O dönemde halkın büyük bir kısmı, pek çok kişinin reform dediği bu yargı darbesine karşı zaten altı aydır sokaklarda protesto gösterileri yapıyordu. İsrail tarihinde ilk kez askerler ve yedek askerler silaha çağrıldıklarında gelmeyeceklerini söylediler. Daha önce hiç böyle bir şey olmamıştı.

Yani Hamas, İsrail toplumunun bu kadar bölünmüş olmasından faydalandı mı?

Gösterilerle hiçbir ilgisi yok çünkü gösteriler hemen durdu ve hatta 60 yaş üstü insanlar bile üniformayı giyip güneye koştu. Ancak ordu bunu başaramadığı için bunu kendileri organize etmek zorunda kaldılar. Ayrıca ultra Ortodokslar nedeniyle Şabat’ta toplu taşıma bulunmuyor. Üç tabur, etnik temizliği destekleyen yerleşimcileri korumak için Gazze’den Batı Şeria’ya taşındı. Netanyahu’nun iktidar koalisyonunun kimlerden oluştuğunu anlamalısınız. Üç uyruğum var ama şu anda İsrailliyim. Güvenlik bakanı, 1990’larda İsrail mahkemesi tarafından mahkum edilen bir teröristtir. İzçak Rabin’e düzenlenen suikast girişimine destek verdi. Maliye bakanı faşist olarak tanımlanabilir. Bu açık bir ırkçılıktır. Netanyahu da yolsuzluktan mahkumiyetin önüne geçmek için bu tür insanlarla koalisyon kurdu.

+++ İsrail savaşıyla ilgili tüm haberleri canlı blogdan takip edin +++

Hamas’ın görecelileştirilmesi yok

Ancak bu barbar savaşın sorumlusu hâlâ Hamas’tır.

Elbette ama tüm bunları bilmeniz ve iki düşünceyi aklınızda tutmanız gerekiyor: Birincisi, bu korkunç, vahşi, insanlık dışı bir terör eylemiydi. İkincisi ise şu soru: Bu nasıl ortaya çıktı? Ve İsraillilerin çoğunluğu hükümetlerini suçluyor. Politikacılar yaralıları ziyaret etmek için hastaneye geldi ve doktorlar bağırdı: Çık dışarı, sorumlusun. Almanların bunu anlamasını istiyorum. Bu Hamas’ın görecelileştirilmesi değil. Arendt’le birlikte yazdığım “Kötülüğü Düşünmek” kitabımda: Kötülükle ancak onu anlarsanız savaşabilirsiniz.

Kişiye

Amerikalı filozof Susan Neiman, 1955’te Atlanta’da doğdu. Harvard’da Amerikalı büyük ahlak filozofu John Rawls’un yanında okudu.

1990’lı yıllarda Neiman önce Yale Üniversitesi’nde, ardından Tel Aviv Üniversitesi’nde ders verdi. 2000 yılından bu yana Potsdam’daki Einstein Forumu’nun direktörlüğünü yürütmektedir.

Neiman siyaset felsefesi ve ahlak felsefesi üzerine çok sayıda kitap yayınladı. En son: “Sol uyanmadı”, sözde iptal kültürüne karşı bir polemik. Neiman bir Amerikan, İsrail ve Alman vatandaşıdır.

Bu, Hamas’ın İsrail halkına karşı yürüttüğü bir imha savaşıdır. Ancak İsrail aynı zamanda Gazze Şeridi’nde var olduğu şüphe götürmeyen masum insanların hayatlarını hiçe sayarak, deyim yerindeyse İncil’deki intikamla karşılık vereceğini de duyurdu: göze göz, dişe diş. Bir ahlak felsefecisi olarak buna ne diyorsunuz?

Bir ahlak filozofu olarak ve aynı zamanda bir insan olarak benim için bu, temel olarak çocukken öğrendiğiniz şey anlamına geliyor: “İki yanlış bir doğru etmez!”, yani: Daha fazla adaletsizlik yaparak adaletsizliği iyileştiremezsiniz. Sadece durumu daha da kötüleştiriyorsun. Netanyahu her zaman zımnen Hamas’ı destekledi çünkü kendi dükkanındaki tüm sorunlara rağmen en azından barış ve iki devletli çözüm isteyen Mahmud Abbas’la birlikte Filistin Yönetimi yerine İslamcı fanatiklerin muhalif olmasını tercih ediyordu.

Merkel’in “devlet mantığı” içi boş bir formül

Netanyahu bu savaştan siyasi olarak sağ çıkabilecek mi?

Bunun bedelini ödeyecek. Kendi partisi bile kızgın ve artık onu istemiyor. Bir politikacı olarak bundan nasıl kurtulabileceğini anlamıyorum.

Angela Merkel 2008’de Knesset’in önünde İsrail’in güvenliğinin Almanya’nın varlık nedeninin bir parçası olduğunu söylemişti. Olaf Scholz da bunu birkaç kez tekrarladı. Bu durumda Almanlardan ne bekliyorsunuz?

Bunun boş bir formül olduğunu düşünüyorum. Bu ne anlama geliyor, devlet mantığı? Almanya asker mi gönderiyor? Almanların bu ülkenin diğer 196 ülke gibi olmadığına inanmalarını ve İsrail’in varlığını sürdürmesi konusunda özel bir sorumluluk üstlenmelerini övgüye değer buluyorum. Ama bir adım daha ileriyi düşünen herkesin, bu ülkenin hangi şartlarda yaşamaya devam edebileceğini düşünmesi gerekir. İnsan haklarını ihlal etmeye ve bütün bir halka baskı yapmaya devam ederek değil. Uluslararası hukuk İsrail ve Filistin’deki herkes için de geçerli olmalıdır. Savaş zamanlarında bile sıkıyönetim kavramının var olmasının nedeni budur.

Bu metin ilk kez şu tarihte ortaya çıktı: “Märkischen Allgemeine Zeitung”.