“Hey sıkıldım”

Shib

New member
Kabare sanatçısı Serdar Somuncu sahneden ayrıldığını duyurdu. Sanatçı, günlük “Welt” gazetesine verdiği röportajda “Basitçe söylemek gerekirse, artık havamda değilim” dedi.

“Yeterince para kazandım ve her şeyi yaşadım. Artık heyecan yok, alınacak risk de yok, aslında gol de yok. uyarılma potansiyeli gördükleri anda notlar ve boktan bir sosyal medya platformunda yayınlamak. Bundan sonra, beş hafta boyunca başım belada – sırf onlarca yıldır yaptığım işi tam olarak yaptığım için.”

“Federal hükümetin Ukrayna politikasını eleştiren herkes sağcı ya da AfD’ye yakın değil”

Somuncu bir röportajında ”Gerçekten iyi bir hiciv eksikliğinin olduğu bir durumdayız” demesine rağmen ayrılma kararı aldı. Hiciv hiçbir zaman “bu kadar uyumlu, bu kadar iyi ve bu kadar hükümete uygun” olmamıştı. Almanya’nın “boktan bir hükümeti” var. Kabare sanatçısı bunu her şeyden önce Yeşiller ile kutluyor. Annalena Baerbock ile federal hükümetin “dünya tarihi boyunca kekeleyen ve her yerde Çin’i kıran” bir dışişleri bakanı var. Partisinin Somuncu’ya oy vermeyeceğini çünkü Yeşillerin Ukrayna’ya silah satışını onaylamasına atıfta bulunarak, “sözde değerlerini ne kadar çabuk denize attıklarını” bildiğini söyledi. Sanatçı, “Federal hükümetin Ukrayna politikasını eleştiren herkes sağcı veya AfD’ye yakın değil, ancak bu nüfusun yaptıklarını iyi, hatta tehlikeli bulan büyük bir bölümü var” diyor.

Somuncu, sosyal ağlardaki heyecanın nedeni olarak toplumdaki “ahlaki vahşetin” suçlandığını söylüyor. Eskiden “okul bahçesinde sembolik olarak çözülen anlaşmazlıkların” artık kamusal alanda yürütülmesi “yeni” bir durumdur. Sınırları aşmak, “kişinin kendi endişelerini yerine getirmek için meşru bir araç” olarak kabul edilecektir. Sosyal medya genellikle bu ihlallerin sahnesidir.

Somuncu sanatçıları eleştiriyor

Ancak Somuncu sanatçılara yönelik eleştirilerini de dile getiriyor: “Biz özellikle performans sanatçıları son yıllarda biraz ‘natüralizm’ içinde kendimizi kaybettik.” Olalım ki anlaşılalım”. Ancak sanatçılar aslında sadece figür olduklarını unutmuşlar. “Bazı sanatçılar sanatsal çalışma ile kendileri arasındaki net ayrımı kaybetmiştir.” Ayrıca birçok yerde kültür sektörünü “sıkıcı” bulmaktadır.

Parti, 2017 federal seçimlerine Serdar Somuncu'yu birinci aday olarak göndermişti.

Parti, 2017 federal seçimlerine Serdar Somuncu’yu birinci aday olarak göndermişti.

© Kaynak: imago/Emmanuele Contini

Kabare sanatçısına göre kurgu ile gerçek arasındaki ayrım internette özellikle zor. Tiyatroda bir girişten geçiyorsunuz ve sahnedeki sanatçının bir kurgu olduğunu anlıyorsunuz. “İnternette farkı anlamak biraz daha zor. Ama Facebook, Twitter ve Instagram da birer aşama.” Ancak oradaki seyircinin farklı olduğunu söyleyen Somuncu, “Kendini hiç benim gibi hissetmeyen ve benimle bir şekilde dalga geçmek ya da beni yanlış bir şeyle suçlamak için fırsat kollayan insanlar var.” görüşe göre bu kitle “daha asosyal” hale geldi “Bazen sürekli casusluk yapan ve birbirini ihbar eden bir toplumda yaşadığımız izlenimine kapılıyorum.”

“Ve sonunda orada durup ‘Hey, bıktım’ diyorsun.”

Somuncu, kabare meslektaşı Florian Schroeder ile birlikte yürüttüğü podcast’ini örnek olarak gösteriyor. İlk bölümde iptal kültürüne bir örnek vermek istedi ve iki dakika boyunca “gerçekten bariz şeyler” konuştu. Birinin bu kupürü alıp bağlam dışı tweet atacağına bahse girdi. Sanatçı, “Ve olan tam olarak buydu” diyor.

Akış Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları – her ay yeni.

Bir sonraki adımda, işvereni Radio Eins tartışmaya damgasını vurdu, bunun üzerine editörlerle “her küçük tartışmadan sonra” bir konuşma yapıldı ve kendisinden özür dilemesi istendi. “Ve sonunda orada durup ‘Hey, bıktım’ diyorsunuz. Ve şu anda benim için böyle.”

Serdar Somuncu, Türk asıllı Alman kabare sanatçısıdır. Adolf Hitler’in faşist ideolojiyi analiz etmek için kullandığı Mein Kampf manifestosundan alıntılar okumasıyla Almanya çapında tanındı. Daha sonra performanslarında nefret vaizleri temasını ele aldı. 2017 federal seçim kampanyasında, kabare sanatçısı Parti partisinin en iyi adayı olarak yarıştı. Eylül’de başlayacak olan yaklaşan turu “The Fourth Reich” onun son turu olacak.

Haberler/sic