Hollywood’da yazarların grevi: anlaşmaya varıldı

Shib

New member
Grevin 148’inci gününde oy verin

Hollywood yazarları greve son verdi – sendika yönetim kurulu anlaşmayı kabul etti

Ön planda bir kameraman heykeli bulunan, pankartlar taşıyan SAG-AFTRA grevcileri Warner Bros. Stüdyoları’nın kapısının dışındaki bir caddeden geçiyor. ABD yazarlar birliği WGA’nın (Amerika Yazarlar Birliği) yönetim kurulu, sendika ile ABD’deki büyük stüdyolar ve yayın sağlayıcıları arasında bir ön anlaşma yapılmasını onayladı. Ancak oyuncular greve devam ediyor.

© Kaynak: Richard Vogel/AP

Makaleyi dinle • 3 dakika

Yazarların iş anlaşmazlığı Hollywood’u neredeyse beş ay boyunca durma noktasına getirdi. Sendikanın yönetim kurulu artık yeni bir sözleşmeyi geçici olarak onayladı. Sağlık ve emeklilik yardımları için daha yüksek ücretler ve sübvansiyonların yanı sıra yapay zeka kullanımına ilişkin kurallar da sağlıyor. Ancak bazılarının aynı fikirde olduğu yerde diğerleri greve devam ediyor.

Los Angeles. ABD yazarlar birliği WGA’nın (Amerika Yazarlar Birliği) yönetim kurulu, sendika ile ABD’deki büyük stüdyolar ve yayın sağlayıcıları arasında bir ön anlaşma yapılmasını onayladı. WGA Salı günü öğleden sonra (yerel saat) yaptığı duyuruda, yazarların neredeyse beş aydır devam eden grevinin gece yarısı (Batı Yakası saati/Çarşamba günü 09:00 CEST) sona ereceğini duyurdu.

Yönetim kurulu üyeleri Salı günü oybirliğiyle anlaşmayı onayladı. Artık 11.000’den fazla üyenin hâlâ yeni iş sözleşmesi üzerinde oy kullanması gerekiyor. Bu onay sürecinin 2-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanıyor.

WGA’ya göre yeni anlaşma Mayıs 2026’ya kadar geçerli. Ön sözleşme, diğer şeylerin yanı sıra ücret artışlarını, yapay zeka (AI) kullanımına ilişkin düzenlemeleri ve emeklilik ve sağlık hizmetlerine yönelik daha yüksek sübvansiyonları içeriyor.

Oyuncuların grevi devam ediyor

WGA yönetim kurulunun Salı günü yaptığı oylama iş anlaşmazlıklarının 148. gününde gerçekleşti. Sendika üyelerinin çoğunluğunun onaylamayı reddetmesi durumunda grev devam edebilir. Ancak sektör gözlemcileri bunun pek olası olmadığını düşünüyor.

Birkaç gün süren maraton toplantılarının ardından yazarların sendika müzakerecileri, Pazar günü büyük stüdyoların ve yayın sağlayıcıların temsilcileriyle “geçici anlaşma” üzerinde pazarlık yaptı. WGA, “Üyeliğimizin her sektöründeki yazarlar için önemli kazanımlar ve güvenceler sağlayan bu anlaşmanın olağanüstü olduğunu büyük bir gururla söyleyebiliriz” dedi.

ABD’li yazarlar sendika yöneticileriyle yeni sözleşme imzaladı

Sinema ve dizi tutkunlarına küçük bir nefes daha: Hollywood yazarlarının neredeyse beş aydır devam eden grevi sona erdi.

© Kaynak: dpa

Ancak Hollywood’daki iş anlaşmazlığı, yazarlar greve son verdiğinde henüz bitmedi. SAG-AFTRA sendikasına bağlı yaklaşık 160.000 oyuncu hâlâ grevde. Temmuz ortasında yazarların grevine katıldılar. Yapımcılarla oyuncular sendikası arasındaki cepheler sertleşti; grevin başladığı Temmuz ayından bu yana hiçbir görüşme yapılmadı.

Ödül törenleri ertelendi

ABD’de aktör ve senaristlerin 60 yılı aşkın süredir ilk çifte grevi Hollywood’u adeta durma noktasına getirdi. İş anlaşmazlığı nedeniyle neredeyse hiçbir film ve dizi çekilemedi. Grev nedeniyle oyuncuların filmlerinin reklamını yapmasına da izin verilmiyor. Film gösterimleri ertelendi ve ödül sezonu da etkilendi.

Eylül ayı ortasında yapılması planlanan dünyanın en önemli televizyon ödülü Emmy, artık Ocak 2024’e kadar verilmeyecek. Kasım ayında yapılması planlanan fahri Oscar’ların verildiği “Governors Awards” galası da Ocak ayına ertelendi.

Haberler