Ikea için Doğu Almanya'da zorunlu çalıştırma: parça başına menteşelerin perçinlenmesi

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Şubat 1985'te Ikea'yı hiç duymamıştım. Doğu Almanya'da ne İsveç'in iyi hissettiren mobilya mağazası, ne top havuzu ya da Köttbullar vardı. Ama bilmeden Ikea'da çalıştım. Ücretsiz, yani ödemesiz. Ancak daha sonra bunun hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

1984 yazında liseden mezun olduktan sonra o sırada 19 yaşındaydım ve Doğu Almanya'yı terk etmeye çalıştım. Ülkenin devasa bir hapishane olduğunu hissettim. Bu diktatörlüğün imajına göre bu ciddi bir suçtu. Sadece ifade edilen ayrılma arzusu bir kabahat olarak kabul edildi; “Ciddi durumlarda” 213. maddeye göre sekiz yıla kadar hapis cezası riski bulunuyordu.

Böylece gençliğimin “geçen yazında”, askerlikle tehdit edildiğimde, Bulgar balıkçıları beni bir avuç dolar karşılığında Türkiye'ye göndermeye ikna etmeye yönelik amatörce bir girişimle tutuklandım ve 22 gibi saçma bir cezaya çarptırıldım. ay hapiste. Leipzig'deki Devlet Güvenlik Bakanlığı'nda altı ay süren duruşma öncesi tutukluluktan sonra, Şubat 1985'te “normal” Doğu Almanya ceza sistemine, Naumburg'un Saksonya-Anhalt kasabasındaki bir hapishaneye gönderildim. Orada zorunlu çalışma yaptım.

Yazar Harald Stutte'nin, DDR gizli servisi Stasi tarafından yapılan

Yazar Harald Stutte'nin, DDR gizli servisi Stasi tarafından yapılan “Sabıka Fotoğrafı”.

Kaynak: Harald Stutte

Peki bu ne anlama geliyor? Gerçekten çalışma zorunluluğu var mıydı? O zamanlar bu soruyu kendime sormadım çünkü reddedenleri ya da bir tür yavaş greve başvuranları tehdit eden şeyin ne olduğu biliniyordu: Örneğin, ağır vakalarda zincire vurulmak anlamına gelen kısıtlamayla nezaret hücrelerinde kalmak.

Ben de boyun eğdim, en gençlerden biriydim, sadece bu sistemin “yeraltı mezarlarında” kaybolmaktan korkuyordum. Çünkü Doğu Almanya'da sosyalleşmiş biri olarak bu sistem hakkında pek bir şey bilmiyordum, tek bir şeyi çok iyi biliyordum: O seninle istediklerini yapabilirler. O biz hükümlülerin nerede, ne kadar, ne kadar çalışacaklarına da karar verdik.

Gıcırdayan hoparlörlerle uyanmak

Naumburg'da hapsedilenler için gece vakti hoparlör gıcırtılarıyla uyandırılanlar için normal bir gün başladı. Bir MDR raporunda yüksek sesli müzik çaldığını okudum – bunu hatırlamıyorum. Sadece sıfırdan 100'e kadar işler telaşa kapıldı. Sonra sıra hızla yıkanmaya geldi. Kahvaltınızı yapın; çoğunlukla esmer ekmek, reçel ve maltlı kahve. Dakikalar sonra, atılmış ve yeniden renklendirilmiş eski ordu üniformalarımızla, buzlu bir kış sabahının karanlığında yoklama meydanında sıraya girdik. Pencereleri parmaklıklı olan iki veya üç eski Ikarus otobüsü, motorları çalışır halde kenarda durup dizel motorlarını havaya üfledi.

Her mahkum alfabetik sıraya göre çağrıldı, “buraya” demek zorunda kaldı ve otobüse bindi. Koltuklar alfa hayvanları ve uzun süreli mahkûmlar için tasarlanmıştı ve kalış süresi veya genel kural yoluyla kazanılması gerekiyordu. Ayağa kalkmam gerekiyordu, yoksa sorun çıkacaktı.

Stollberg-Hoheneck kadın hapishanesindeki kadın mahkumlar bir dikiş fabrikasında zorla çalıştırılıyor, Aralık 1989'da fotoğraflandı. Suçlu ve siyasi mahkumlar Hoheneck'te barındırılıyordu. Diğer şeylerin yanı sıra, Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki (Batı Almanya) postayla sipariş şirketleri için yatak çarşafları dikiliyordu. Fotoğraf: Wolfgang Thieme

Stollberg-Hoheneck kadın hapishanesindeki kadın mahkumlar bir dikiş fabrikasında zorla çalıştırılıyor, Aralık 1989'da fotoğraflandı. Suçlu ve siyasi mahkumlar Hoheneck'te barındırılıyordu. Diğer şeylerin yanı sıra, Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki (Batı Almanya) postayla sipariş şirketleri için yatak çarşafları dikiliyordu. Fotoğraf: Wolfgang Thieme

Kaynak: resim ittifakı / ZB

Birbirimize sıkıca sarıldık ve şehirden kısa bir mesafeye kadar batıdaki Kösener Strasse'deki devlete ait Metallwaren Naumburg fabrikasına götürüldük. Tüm bu coğrafi detayları ancak olaydan sonra araştırdım; o zamanlar hiçbir bilgi yoktu. Sorulara cevap verilmedi ve Doğu Almanya'daki insanlar bunu bildikleri için sormadılar bile. Otomatik pilottaymış gibi hareket eden bir kalabalığın parçasıydık.

Bir fabrikada bir makineye yerleştirildim ve menteşeleri parça başı perçinlemek zorunda kaldım. Bana her ay Doğu Almanya hapishanesinden 110 mark para veriliyordu ama bunun yalnızca bir kısmı ödeniyordu. Daha sonra bu parayı kek, diş macunu ve sigara dışında neredeyse hiçbir şeyin olmadığı berbat bir dükkanda geçirebilirsin.

Başlangıçta işitme koruması ve koruyucu gözlüklerle donatıldığım için perçinleme makinesinde aynı adımları izleyerek bir standardı yerine getirmem gerekiyordu: sol elimle kapı menteşesinin bir kısmını alet kızağına yerleştirdim, sağ elimle diğer kısmını aralarına yerleştirdim. küçük bir metal toka ve – tüy. Daha sonra iki elinizle hızlı bir şekilde sol ve sağdaki düğmelere basıldı, böylece mekanik bir çekiç aşağıya doğru indi ve her bir parça üç perçinle sabitlendi. Orada benimle çalışan herkes gibi ben de kısa bir süre sonra güvenlik gözlüklerini bir kenara bıraktım çünkü içinden hiçbir şey göremiyordunuz ve menteşe parçalarını şablona tam olarak yerleştirmek imkansızdı. Üç parçadan birini şablona tam olarak oturtmasaydım – ki bu bazen oluyordu – o zaman perçinler önceden yapılmış delikleri ıskalayabilir ve küçük mermiler gibi ıslık çalabilirdi. Koruyucu gözlüklerin olmaması nedeniyle bu durum kötü sonuçlanabilirdi.

Üç gün boyunca normu kaçırdım

İlk birkaç gün oldukça sakardım. Doğrudan okuldan beri bu tür işlerle ilgili hiçbir deneyimim yoktu. Her zaman suçluların önderlik ettiği tugaylar halinde örgütlenmiştik. Biz “siyasetçiler” onların insafına kalmıştık ama bu hapishanede açıkça çoğunluktaydık. Tüm çabalarıma rağmen üç gün boyunca gerekli sayıda parçaya ulaşamadığımda, ekip şefi bana sorun çıkacağını, çünkü tüm grubun ayrıcalıkların kaybıyla tehdit edildiğini, örneğin pazar günleri sinema gösterimi yapılmayacağını söyledi. . Daha da kötüsü: tadı berbat, bulanık, kahverengi bir siyah çay olan “Impe”nin geri çekilmesi deniyordu. Hapishanedeki gizli para birimiydi, alkol ve uyuşturucunun yerine geçen bir şeydi, bir takas eşyası, bir ikramiye, bir zevk kaynağı ve bir rüşvetti. Hiç anlamadım ama mobilya fabrikasındaki bazı sivil çalışanların mahkumlara ödül olarak verdiği içkiyi herkes beğendi. Kahve ancak hayal edilebilirdi.

Tehdit edilen sorundan kaçınabildim çünkü yanımda çalışan, parça başı perçinleme konusunda zaten daha bilgili olan ve bitmiş menteşeleri kendi kutularından benimkine kaçıran mahkum arkadaşlarım vardı, böylece sonunda hepimiz normu başardık. Bazen nikel kaplı metal parçaların keskin çıkıntıları yüzünden parmaklarım kanıyordu. Bitmek bilmeyen uzun vardiyalar bir mola sinyaliyle kesintiye uğradı. Sonra, ayrıntılarını artık hatırlamadığım, çoğunlukla iştah açıcı olmayan yiyecekler vardı. Gece yemeği daha iyiydi; her hafta vardiya değiştiriyorduk. Sonra domuz yağıyla yapılan bir çeşit soğan çorbası vardı, hatırladığım kadarıyla oldukça lezzetliydi.

“Sadece ayakta durmak daha ucuz”

O zamanlar bilmediğim ve ancak çok sonra öğreneceğim şey: Yoğun mobilya üretimi İsveçli kendini iyi hissettiren şirket Ikea'ya (“İmkansız Mobilya Mağazası”) yönelikti. 1974 yılında Münih yakınlarındaki Eching'de ilk şubesini açtıktan sonra Ikea, Almanya'da hızla büyüdü. O zamanlar “Ayakta durmak daha ucuz” sloganıyla reklam veriyordu. Benim gibi insanlar “oturdu” ve ucuza zorla çalıştırıldıkları için “sadece ayakta durmanın daha ucuz olmasına” şaşmamalı.

Zorunlu işçi olarak geçirdiğim süre, sekiz ay sonra, 1985 yılının Eylül ayı sonunda Federal Cumhuriyet tarafından satın alınmamla sona erdi; hapis cezasından 13,5 ay sonra. Hamburg'daki ilk dairemi tabi ki Ikea mobilyalarıyla hazırladım. O zamanlar Kaltenkirchen'deki Ikea mağazasından Billy'ye kitap rafları, bugün hala sahip olduğum bir masa ve Ivar dolapları satın aldım. Birbirine perçinlediğim menteşelerden biri sayesinde kapıların açılmış olması oldukça muhtemel. Muhtemelen fark etmezdim.

Ikea'nın Doğu Almanya'daki siyasi mahkûmların üretimine dahil olduğu ürünleri sattığı ilk kez yaklaşık on iki yıl önce öğrenildi. Şirket bununla ilgili bağımsız bir soruşturma başlattı. Uzun süre hiçbir şey olmadı. Ikea'nın, Ekim 2024'ün sonunda Doğu Almanya'da zorunlu çalıştırmanın eski bir yararlanıcısı olarak sorumluluğuyla yüzleşmesi daha da şaşırtıcıydı; çünkü konu çoktan manşetlerden kaybolmuştu. Şu ana kadar İsveçliler, mağduriyet fonu kurmaya özel olarak hazırlanan tek şirket oldu.

Yaklaşık 250.000 siyasi tutuklu

Komünist Zulmün Mağdurları Dernekleri Birliği, Doğu Almanya'nın 40 yıllık tarihinde yaklaşık 250.000 siyasi mahkumun bulunduğunu varsayıyor. Nisan 2024'te Berlin'de yayınlanan bir araştırmaya göre, “1950'lerden Doğu Almanya'nın sonuna kadar her yıl 15.000 ila 30.000 mahkum çalışmaya zorlandı ve öncelikle sivil işçilerin kötü çalışma koşulları nedeniyle çalışmak istemediği bölgelere yerleştirildi.” Humboldt Üniversitesi Berlin.

Ikea'nın yanı sıra Quelle, Otto, C&A, Siemens gibi Alman şirketleri ve milyarder kurucu kardeşleri Karl Albrecht ve Theo Albrecht'in onlarca yıldır en zengin Almanlar sıralamasında liderliğini üstlendiği indirim mağazası Aldi de Doğu Almanya'da uygulanan zorunlu çalıştırmadan yararlandı. hapishaneler. Editorial Network Almanya (Haberler) etkilenen şirketlere şunları sordu:

İndirimci, yaptığı açıklamada, “Olayların üzerinden uzun süre geçmesi nedeniyle, ayrıntılar 'Aldi Nord' ve 'Aldi Süd' adlı iki şirket grubu tarafından artık anlaşılamıyor” dedi. “Bu nedenle her iki şirket grubu da konuyu takip ediyor ancak siyasi, sosyal ve tarihsel analizde yer alamıyor” diye devam ediyor.

Dolayısıyla Siemens'in rolünün sağlam temellere dayanan ve gerçeklere dayalı bir sınıflandırması ve değerlendirmesi ancak harici arşivlerdeki yoğun araştırmaların ardından mümkün olacaktır.
Siemens AG'nin yanıtı

Siemens, “şirketin kendi arşivlerinde yapılan araştırmalar, Siemens'in bu tür bir müdahaleye katıldığını gösteren hiçbir belgenin bulunmadığını gösterdi” diyor. Teknoloji şirketinin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Siemens'in rolünün sağlam temellere dayanan ve gerçeklere dayalı bir sınıflandırması ve değerlendirmesi bu nedenle ancak dış arşivlerde yapılan yoğun araştırmalardan sonra mümkün olacaktır.”

“Quelle”in ticari marka haklarına da sahip olan “Otto Group”, “Quelle Group'un önceki faaliyetlerine ilişkin herhangi bir bilgi” sağlayamaz. O dönemdeki Otto raporuna gelince, “hala mevcut olan az sayıdaki belge dahili olarak incelendi” ve “dış arşivlerde yapılan araştırmalar sonucunda (…) mahkûmların terör örgütüne dahil olduklarına dair hiçbir kanıt bulunamadı”. “O dönemde Otto postayla sipariş şirketi aracılığıyla satılan kanıtlanmış mallarımız var.”

Yazar, 2023'te yayımlanan kitabında, bir kaçış girişimi sonrası hapiste geçirdiği süre de dahil olmak üzere Doğu Almanya'daki gençliğini anlatıyor. “Keşke kanatlarımız olsaydı” (Rowohlt) tarif edildi.