İş tanımının arkasında ne var ve nasıl olunur?

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Video oyunları birçok insan için popüler bir eğlencedir. Bazıları için hobilerini mesleğe dönüştürme fikri aşikardır. Oyun sektörü bunun için çok çeşitli iş tanımları sunuyor. Örneğin oyun yapımcıları, oyunların geliştirilmesini mümkün kılan yönetim görevlerini üstlenirler.

Alman Oyun Endüstrisi Derneği Oyun Genel Müdürü Felix Falk, “Oyun yapımcıları aslında proje yöneticileri olarak çalışıyor” diyor. “Tüm oyun geliştirme sürecinden onlar sorumlu. Bu, bir oyunu konseptten tamamlamaya götürdükleri anlamına geliyor.”

İletişimciler ve arayüz

46 yaşındaki Johannes Bickle, Frankfurt am Main’deki bir bilgisayar oyunları geliştirme stüdyosu olan Deck13’te Üretim Direktörüdür. Yıllarca kendisi oyun yapımcısı olarak çalıştı. “Biz yapımcılar iletişimciyiz ve bu nedenle bir oyunun geliştirilmesine dahil olan çeşitli uzmanlar arasındaki arayüzüz.” Buna, örneğin oyun mekaniklerinden sorumlu oyun tasarımcıları ve oyuna görünümünü veren oyun sanatçıları dahildir.

Bickle: “Planlamadan, oyunun kalitesinden ve aynı zamanda oyunun geliştirilmesinin çok maliyetli olmamasından da sorumluyuz.” Para bütçesinin yanı sıra zaman bütçesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Teknik veya grafiksel olarak mümkün olan her şey, maliyetler veya zaman kısıtlamaları nedeniyle gerçekleştirilemez. Bickle ve meslektaşları da bunu ekip üyelerine iletmek zorundadır.

Oyun yapımcıları takımdaki problem çözücülerdir.

Oyun yapımcıları çok farklı işler üstlenirler: “Örneğin, belirli bir görev için bir uzmana ihtiyacım olursa, böyle birini nerede bulacağımı bilmeliyim.” Bilgi akışını kontrol etmek de işin bir parçası. Ama bazen iş küçük şeyler içerir: “Mutfakta kahve yoksa, o zaman yapımcı olarak hallettim.” Bu proje yöneticileri ayrıca telif hakkı ve kullanım hakları gibi konularla da ilgilenmek zorundadır.

“Sabahları her zaman kısa bir toplantımız olur. Burada ekip koordine eder ve herkes ne yaptığını, neye ihtiyaç duyduğunu ve şu anda bir sorunları olup olmadığını açıklar,” diye bildiriyor Bickle. Ayrıca yapımcılar ve diğer ekip üyeleri messenger aracılığıyla birbirlerine bağlıdır. Bu şekilde, takımda neler olup bittiğini ve desteğinin nerelerde yararlı ve gerekli olduğunu öğrenirler. Ekipte sorun çözücü kişilerdir. “Aynı zamanda moderatör ve motive ediciyim.”

“Ben yaratıcı zihin değilim”

Bickle medya bilişimi okudu ve aslında filmde çalışmak istiyordu. Ama sonra oyun sektörüne girmeye karar verdi. Üretici olmadan önce kalite güvencede çalıştı. Bu işte doğru bir öz imaja sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor: “Bir yapımcı olarak sınırlarımı bilmeli ve kendimi geride tutabilmeliyim. Yaratıcı kafa olmadığım için yönetimden sorumluyum. Bu yüzden yaratıcı insanlara oyunun nasıl çalışması gerektiğini dikte edemem.”

Oyun endüstrisine giden yollar çok farklı. Felix Falk, “Bu arada, hem devlet hem de özel eğitim kurumlarından, özellikle sektörde bir kariyere hazırlanan birçok eğitim ve çalışma teklifi var” diye açıklıyor. Ekonomi veya medya bilimlerindeki daha genel derslere ek olarak, oyun tasarımı gibi daha spesifik dersler de vardır.

Lisans derecesi olarak oyun üretimi

Örneğin Neu-Ulm University of Applied Sciences’ta oyun üretimi ve yönetimi lisans derecesi olarak tamamlanabilir: “Derecemiz oyun yapımcıları için özel bir derece değil, genel olarak oyun endüstrisinde çalışmak isteyen kişiler içindir. ,” diye açıklıyor Michael Hebe. Lisans kursu başkanı. Bunun iyi bir nedeni var: “Almanya’da oyun endüstrisindeki şirketler genellikle küçük. Bu nedenle çalışanlar çok yönlü ve farklı becerilere sahip olmalıdır. Örneğin, yaratıcı yönetimin yanı sıra oyun tasarımı ve programlamaya da aşina olmaları gerekir.” Neu-Ulm’daki kurs, bilgisayar oyunları kavramını ve tasarımını, aynı zamanda bilgi teknolojisi ve yazılım geliştirmenin yanı sıra işletme yönetimi, oyun psikolojisi ve proje yönetimini öğretir. “Oyun konusunu çok kapsamlı bir şekilde işliyoruz ki öğrencilerimiz daha sonra çeşitli şekillerde kullanabilsinler. Ancak aynı zamanda bir eğilim odağı aracılığıyla uzmanlaşma seçeneğiniz de var.”

Oyun tasarımı alanındaki bilgiye ve temel programlama bilgisine ek olarak, oyun yapımcıları her şeyden önce organizasyon ve iletişim becerilerine ihtiyaç duyarlar: “Bir projenin tüm konuları yapımcıyla bir araya geldiğinden, iyi proje yönetimi becerileri burada özellikle önemlidir.” diyor Felix Falk. Oyun endüstrisinde genellikle uluslararası takımlar kullanıldığından, kültürlerarası becerilere ve iyi İngilizce becerilerine sahip olmalıdırlar.

Oyun endüstrisi de vasıflı işçi sıkıntısı çekiyor

Felix Falk, iş fırsatlarını olumlu olarak değerlendiriyor: “Teknolojinin diğer birçok alanında olduğu gibi, oyun endüstrisi de şu anda vasıflı işçi sıkıntısı çekiyor. Özellikle, diğer şeylerin yanı sıra oyun yapımında deneyimli uzmanlar eksikliği var.”

Michael Lever, iş fırsatlarını – en azından kariyerlerine yeni başlayanlar için – pek umut verici görmüyor: “Mezunlar için iş garantisi yok. Çünkü Almanya’da oyun kurslarının sayısı sürekli artıyor. çok az açık pozisyon var Tanınmış orta ölçekli şirketler genellikle mesleki deneyime sahip çalışanlar arıyor.”

Oyun yapımcısı profili

Bir oyun yapımcısı, bir bilgisayar oyununun tasarımından tamamlanmasına kadar tüm üretim sürecini koordine eder, organize eder ve izler.

Eğitim şekli: Tanınmış bir eğitim mesleği yoktur. Ancak oyun sektöründe, örneğin oyun üretimi ve oyun tasarımı gibi okul eğitimi ve kursları sunulmaktadır.

Eğitim süresi: örneğin lisans derecesi: üç yıl

Gereksinimler: Meslek için standartlaştırılmış gereklilikler yoktur. Yanal giriş de mümkündür.

Fitness: Oyun tutkusu, oyun geliştirme bilgisi, çok iyi Almanca ve İngilizce bilgisi, analitik veya organizasyon becerileri, problem çözme becerileri, iletişim becerileri, ekonomik düşünme

Endüstri sektörleri: Oyun sektörü, endüstri, eğitim, multimedya üretimi