“Japonya benim ikinci evim ilan edildi”

Shib

New member
Bay Wenders, birkaç gündür Hollywood'dasınız. Pazar günkü Oscar konuşması için şimdiden Japoncanız üzerinde çalışıyor musunuz?

Üzerinde biraz Japoncam var. Belki bir dereceye kadar bunu başarabilirim. Aksi halde konu konuşmaya gelince dikkatli oluyorum. Çok uzun süre hazırlarsanız, biraz bayat, soğuk kahve gibi görünecektir. En iyi uluslararası film Oscar'ları muhtemelen Pazar günkü programa oldukça geç kaldı. Bu yüzden Dolby Tiyatrosu'nda “Mükemmel Günler” filmim için bir şeyler düşünmek için hâlâ bolca zamanım var. Önceki yıllarda aday gösterilen üç belgeselimle ilgili belirli bir deneyimim var. Spontane daha iyidir. Hazırlayıp sonra yapmadığınız konuşmalarda üzücü bir şeyler var.

Ama muhtemelen ne giyeceğinizi zaten biliyorsunuzdur. Sanırım: eski bir dostun tasarladığı Japonca bir şey…

…iyi tahmin ettin. 1980'lerin sonunda hakkında belgesel çektiğim moda tasarımcısı Yohji Yamamoto'nun kıyafetini giydim. Almanya'ya değil Japonya'ya aday gösterildiğim için kıyafetleri her zamankinden daha iyi uyuyor.

Tokyo'daki son derece rahat bir tuvalet temizleyicisinin günlük yaşamını konu alan Oscar filminizdeki ana karakterin giydiği gibi mavi bir üniforma da giyebilirsiniz.

Yapabilirdim ama kesinlikle onu giyerek salona girmezdim; mavi tulumuma papyon takmış olsam bile. Daha resmi görünmeniz gerekiyor.

Almanya için değil de Japonya için yarışmak sizin için tuhaf mı?

Artık “Japonya'ya gidiyorum”. İlk başta Japon komisyonunun bir Alman yönetmenin başrolünde olduğu bir filmi gösterime sokmasına şaşırdım. Bunu büyük bir onur olarak değerlendirdim. Japonya benim ilan ettiğim ikinci evimdir ve en büyük sinema ustam Japon yönetmen Yasujirō Ozu'dur. Bu bakımdan bunun belli bir mantığı var.

Japonya'da filminize ne kadar ilgi var?

Çok büyük. Ocak ayının başından beri oradaki sinemalarda inanılmaz iyi oynuyor. Başrol oyuncumuz Koji Yakusho, geçtiğimiz mayıs ayında Cannes'da aldığı en iyi erkek oyuncu ödülünün ardından havalimanında kalabalık bir heyetle karşılandı. Japonya'daki beklentiler büyük, kesinlikle benimkinden daha büyük. Japon ekibimizin tamamı 30 kişiyle Oscar'a uçtu.

En geç “Paris, Texas”tan bu yana Los Angeles'ta eski dostlardı. Arkadaşlarınız Martin Scorsese ve Willem Defoe, Uzakdoğu maceranız hakkında ne söylüyor?

Willem filmi zaten izledi ve Marty gibi film hakkında güzel şeyler söyledi. Amerika'da çok güzel tepkiler aldık. Film sinemalarda iyi bir performans sergiliyor. Gerçekten şikayet edemem. Pek çok insan üzerinde neredeyse iyileştirici etkisi olan, hayırsever bir çalışma olarak tüm dünyada bu kadar oybirliğiyle karşılanan bir filmim çok az oldu.

ABD'de yaşadınız. Amerika onun özlemini duyduğu ülkeydi ve “Hammett” filmiyle aynı zamanda sinemadaki en büyük kazasını yaptığı ülke oldu. Hollywood'a dönmek sizin için ne anlama geliyor?

Böyle bir çarpışmadan sağ kurtulduğunuzda kendiniz hakkında çok daha fazla şey bilirsiniz. Bir Hollywood stüdyosunun çalışanı olarak ve yapımcı olarak Francis Ford Coppola'yla geçirdiğim zamanlar zordu ama bunu kaçırmak istemezdim. Neredeyse iki kez çekilen “Hammett” filmini çevreleyen bu dört yıl, hayatımın en büyük çıraklığıydı ama aynı zamanda büyük bir başarı olan “Paris, Teksas”a da yol açtı. O zamanlar kesinlikle Almanya'ya elim boş dönmek istemezdim. Francis ve ben iyi arkadaş kaldık. Son zamanlarda, bütün bir öğleden sonrayı Napa Vadisi'ndeki mülkünde büyük, yaşlı bir meşe ağacının altında oturup konuşarak geçirdik. Bu yüzden bu konuda hiç kötü hislerim yok.

Bu adam tamamen huzur içinde: “Perfect Days” filminden bir sahnede Hirayama rolünde Koji Yakusho.

Bu adam tamamen huzur içinde: “Perfect Days” filminden bir sahnede Hirayama rolünde Koji Yakusho.

Kaynak: -/DCM/dpa

Diğer iki Alman Oscar adayı İlker Çatak ve Sandra Hülser ile tanıştınız mı?

Aslında oldukça sık. Sandra, İlker ve ben tabiri caizse aynı sirkte sahne alıyoruz. Ayrıca parmaklarımızı birbirimiz için çapraz tutuyoruz. Fransız film ödülünü kazandığında Sandra adına gerçekten çok mutlu oldum. Paris'te seyircilerin arasında oturuyordum. İlker harika bir insan, “Öğretmen Odası” filmini iki kez izledim. Şimdi İlker'le Oscar için yarışıyorum. Yani eğer birimiz kazanırsa, kendimize söz verdik, her zamanki gibi mutlu olacağız. Ancak tamamen dürüstseniz, o zaman…

… Evet …?

…ikimizin de kazanamama şansı çok daha yüksek. Buradaki favori ise Auschwitz filmi “The Zone of Interest”. Bu yüzden Werner Herzog'dan alıntı yapmayı tercih ediyorum: “Hiç şansımız yok, o yüzden bunu kullanacağız.”

Mavi tulumlu, rutini seven sinema kahramanınız için şu anda yaşadığınıza benzer bir koşuşturma tam bir cehennem olacaktır. Bütün bu Oscar çılgınlığıyla nasıl başa çıkıyorsun?

Bunun gibi bir Oscar kampanyası oldukça zorlu bir süreç ve vücudum bunu kesinlikle hissetti. Ama aynı zamanda eğlenceli. Bunun seni mahvetmesine izin vermemelisin. Çok güldük, özellikle de Japon başrol oyuncum Koji Yakusho ve ben. Yakında birlikte görünebilirdik, röportajlarda topları birbirimize geçirme konusunda o kadar çok rutin geliştirdik ki.

Japonya'nın Sanatta Nobel Ödülü olarak kabul edilen Praemium Imperiale de dahil olmak üzere pek çok ödül kazandınız: Rafınızdaki Oscar için boşluk ne kadar?

Kılıçlı altın adam kayıp. Diğer tüm heykelciklerin yanında harika görünürdü. Ama aday gösterilmek ve sertifika almak da güzel. Ve bir Oscar hayatımı değiştirmeyecek. Öte yandan tüm filmlerimin ve ödüllerimin bulunduğu vakfımda şerefli bir yeri olacaktı. Ve eğer bu işe yaramazsa: Bana galadan sonra herkese çikolata Oscar'ları verilmesi gerektiği söylendi.

Çikolata Oscar'ları geleneksel olarak resmi Oscar partisinde servis edilir. Akşamı burada mı bitiriyorsun?

Oraya gidiyoruz ama aynı zamanda kendi partimizi de veriyoruz. 30 Japon ve 10 Alman geldi; kameramanım, editörüm, ışık tasarımcımız, post prodüksiyon. En çok bu partiyi sabırsızlıkla bekliyorum. Ortak yazarım Takuma Takasaki ile birlikte Oscar'a kadar içki içmeme yeminimi bozacağım. Uzun bir yoksunluğun ardından bir şişe sakenin tadını çıkarıyoruz. Pazartesiden itibaren yeniden özgür bir adam olacağım ve şimdiye kadar utanç verici bir şekilde ertelediğim Los Angeles'taki tüm arkadaşlarımla tanışabileceğim.

Onları henüz görmedin mi?

Geçtiğimiz birkaç ay, özellikle filmime oy vermesi gereken Oscar Akademisi üyeleriyle yüzlerce toplantı, tartışma ve bitmek bilmeyen el sıkışmalarla dolu zorlu bir çalışmayla geçti. Ama artık her şey bitti. Bu neredeyse Oscar töreninden önceki son röportajım.