Kendine kızgınlık nasıl geçer ?

Hasan

New member
Kendine Kızgınlık: İçsel Kavganın Barış Çözümü

Bazen, hayatın size verdiği o küçük, sinir bozucu, deli edici anlarda – yanlış yazılan bir kelime, kaybedilen anahtar, ya da bir şaka yüzünden yanlış anlaşıldığınızda – gözlerinizin içinde yanan o ateşi hissedersiniz. Evet, kendinize kızıyorsunuz. Ve şimdi bu yazıyı okurken o kızgınlık yüzünden parmağınız klavye tuşlarında hızıyla yarışıyor, değil mi? Hepimiz oradaydık. Kendimize kızdığımız o anlarda, “Neden ben böyleyim?” diye sorarız. Şimdi, size kendinize kızmayı nasıl geçirebileceğinizi anlatacağım, ama rahat olun, burası terapi seansı değil, biraz eğlence var!

Kızgınlık: Kimdir, Ne Değildir?

Kendine kızgın olmak, aslında çoğu zaman, hayatın size sürekli “savaş” derken, “barış” demenizi beklediği o anlarda hissettiğimiz bir duygu. Bu, genellikle başarısızlıkla ilişkilendirilir; “Ben bunu nasıl yapmadım?”, “Bir kez de doğruyu yapmayı başaramadım!”, “Kendimi nasıl böyle bir duruma sokarım?” diye içsel monologlar başlar. Ama sorun şu: Kendinize kızmanın sonunda ne elde ediyorsunuz? Gerçekten de bu negatif duyguyu beslemek, hayatınızı daha iyi hale getirecek mi? Hayır. Öyleyse, bu kızgınlığı bir kenara bırakmanın zamanı geldi.

Erkekler Çözüm Ararken, Kadınlar Duygusal Tünelden Çıkmaya Çalışır

Hadi, biraz klişe olmadan erkeklerin ve kadınların bu duruma nasıl yaklaştığına bakalım. Öncelikle erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı üzerine konuşalım. Erkekler genellikle bir problemle karşılaştıklarında, “Sorun ne? Nasıl çözerim?” sorusunu sorarlar. Mesela bir erkek, trafiğe takılacak ve yanlış bir kavşağa girecek, hemen "Neyse ki Google Maps var, yeniden yönlendireyim" yaklaşımına geçer. Ama ya sonrasında, “Bu kadar basit bir yolu nasıl bulamam?” diye içini kemiren bir duygu varsa? İşte burada, çözüm odaklı yaklaşım bir noktada devre dışı kalabilir.

Kadınlar ise, empatik bir şekilde daha çok içsel bir çözüm arayışına girerler. "Bu böyle olduğunda ben nasıl hissediyorum? Neden böyle hissettim?" gibi sorularla önce içsel bir konuşmaya başlarlar. Kızgınlıkla başa çıkmanın yolu, çoğu zaman o duygunun kökenine inmektir. Yani, kadınlar için kendine kızgınlık bir içsel yolculuğa dönüşebilir. Belki de gerçekten de insanın, kendine duyduğu öfke, bir tür kendini anlamaya yönelik bir çağrıdır.

Tabii ki, bu sınıflandırmalar cinsiyetle sınırlı değil. Hepimizin kızgınlıkla baş etme biçimi farklıdır, ama burada anlatılanlar, genel eğilimleri anlamamıza yardımcı olur.

Kızgınlıkla Baş Etmek İçin 7 İnanılmaz Yöntem (Gerçekten İnanılmaz!)
1. Kendini Hafife Al

Kendine kızgınsan, biraz mizahın her zaman işe yarayacağına inanıyorum. Evet, kendinize gülmek zor olabilir ama bazen bu çok işe yarar. Düşünün, "Bunu nasıl yaptım?" yerine, "Sanırım insan olmanın gereği olarak bazen böyle şeyler oluyor!" diyebilirsiniz. İroniyle yaklaşmak, durumun ciddiyetini yumuşatabilir.
2. Hedef Belirleyin: Çözüm Arayışı

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımından ilham alalım: Hedef koymak. “Neden bunu başaramadım?” sorusuna "Bunu bir dahaki sefere nasıl başarırım?" diyerek karşılık vermek daha faydalıdır. Hedeflerinizi küçük, ulaşılabilir parçalara ayırın. Bu, bir anlamda hem kızgınlıkla hem de başarısızlıkla barış yapmanızı sağlar.
3. Duygularını Dışa Vur

Kadınlar, duygusal süreçlerini dışa vurma eğilimindedir. Duygularınızı birine anlatmak ya da yazıya dökmek, kafanızdaki karmaşayı netleştirmenize yardımcı olabilir. Belki de kızgınlık, bir şeyi değiştirme isteğinin belirtisidir. O yüzden, duygusal bir arkadaşla ya da yazı aracılığıyla konuşmak rahatlatıcı olabilir.
4. Vücudunuzu Harekete Geçirin

Kızgınlık, genellikle bedensel bir gerilim yaratır. Birkaç dakikalık hızlı yürüyüş veya dans etmek, bu gerilimi atmanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzun enerji harcaması, zihinsel olarak da sizi rahatlatacaktır.
5. Mindfulness Yöntemini Deneyin

Duygusal zorluklar ve kızgınlıkla başa çıkmanın harika yollarından biri de mindfulness (farkındalık) çalışmalarıdır. Bu, şu anki duygularınızı yargılamadan kabul etmek anlamına gelir. Zihninizi susturup, sadece o anda bulunmak – ki bu, bir çay içmek, kuşları izlemek, derin nefes almak gibi basit şeylerle başlayabilirsiniz.
6. Kendine Şefkat Göster

“Kendime neden böyle kızıyorum?” diyerek, aslında neyi daha iyi yapabileceğinizi anlamaya çalışın. Kendinize şefkat göstermek, hatalarınızla barış yapmanıza yardımcı olabilir. Belki de bu, biraz daha sabırlı olmanız gerektiğini kabul etmekle ilgilidir.
7. Kendinizi Güldürün

Son olarak, hiçbir şey kahkaha kadar iyi hissettirmez. Komik bir video izleyin, arkadaşınızla şakalaşın, ya da sadece gündelik hayatın absürtlüklerine gülün. Zihninizi boşaltmak, kızgınlığınızın yavaşça kaybolmasına yardımcı olabilir.

Kızgınlık Geçer Mi?

Evet, geçer. Ama ne zaman ve nasıl? Kızgınlık birden geçmeyebilir, çünkü bu duyguların ardında genellikle bir şeyler birikmiştir. Ama kendinize kızmayı bırakmak için attığınız her adım, o duygunun hafiflemesine yardımcı olacaktır. İşte bu, bir içsel barış sürecidir. Herkesin bu sürece yaklaşımı farklıdır, ama önemli olan, bu kızgınlıkla başa çıkabilmek için kendinize nazikçe yaklaşmaktır.

Sonuç olarak, kendine kızgın olmak bir insanlık hali, ama onunla barış yapmak tamamen sizin elinizde. Kendi yolunuzu keşfedin, nasıl rahatladığınızı ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi bulun. Ve belki bir dahaki sefere bir hata yaptığınızda, kendinize kızmak yerine gülüp geçebilirsiniz!

Sizce, bu tip duygularla nasıl baş ediyorsunuz? Kendinize kızdığınızda en çok ne işe yarıyor? Kızgınlık geçerken kendinize nasıl bir bakış açısı geliştirdiniz?