“Komik bir elçi olmaktan zevk alıyorum”

Shib

New member
Dokuzuncudan 18 yaşına kadar Parisli Esther'e eşlik ettiler ve gelişimini günlük şeklinde izlediler. Esther kimdir?

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Benimle arkadaş olan bir çiftin kızı. Ailesi ile bir akşam yemeği sırasında, günlük yaşamını, okul bahçesindeki yaşamı belirleyen yasalardan bahsetmeye başladı. Bu yüzden onu bir seri hakkında yapmaya karar verdim. Esther'in konuşmasını ve düşünceleri hakkında ne kadar özgür olabileceğini sevdim. Özellikle ona olan ilgimi umursamıyordu – bir kamerada tamamen kayıtsız bir şekilde çalışan bir penguen gibiydi. Tabii ki, adını ve görünüşü değiştirdim, böylece onu tanımamak için anonimliğini korumak istedim.

Literatür Sonbahar 2023: Çizgi roman sanatçısı Riad Sattouf, grafik roman dizisi “Yarın Arap” ın Cilt 6'sını sunuyor. Francais Enstitüsü'nden (Hanover) Laure Dreano-Mayer ressamla konuşuyor.

Kaynak: Niklas Richter

Neden projeniz için böyle sıradan bir kızı seçtiniz?

Normal gibi görünen ve bu nedenle neredeyse görünmez bir kişiye eşlik etme fikrini beğendim. Onları görünür kılmak istedim. Bana olağanüstü şeyler söylemekle ilgili değildi, ama onu daha çok çocuk ve ergen dünyasında bir tür gizli ajan olarak gördüm.

Riad Sattouf

Riad Sattouf (47), öncelikle Libya ve Suriye'deki çocukluğunu anlattığı otobiyografik dizisi “The Arap of Tomorrow” aracılığıyla tanınan Franko-Surrian çizgi roman yazarı ve film yönetmenidir. “Esther's Diaries”, genç bir kadın olan tipik bir Parisli kızın uzun vadeli bir çalışmasıdır. Yaklaşık on yıl boyunca ona eşlik etti ve düşüncelerini ve deneyimlerini çocuksu bir perspektiften verdi. Şimdi dokuzuncu ve son cilt Almanca'da üreme yayıncısında ortaya çıktı.

Onunla nasıl çalıştınız ve Esther'in güvenini nasıl elde ettiniz ve bakış açısını nasıl aldınız?

Konuştuk veya mesaj ve e -posta gönderdik. Sık sık benim için ilginç olabileceğini düşünmediği hikayelerinden birini kullandım. Bana söylediği bir pişirme malzemesi gibiydi, örneğin bir sos ya da hala çilek tadı olan bir krema dönüştüğüm vahşi bir meyve. Çizgi romandaki figürünün gerçek hayatından farklı olduğunu fark ettiğinden, değişimimiz rahatlığını korudu.

Benim için hikayesini bana söylediği gibi kesinlikle ve tam olarak yazmakla ilgili değildi. Ama ilham kaynağı oldu.

Bu genellikle bizim yetişkinler için iyi bilmediğimiz ve yine de hızlı bir şekilde fikir oluşturuyoruz.
Riad Sattouf,

Çizgi roman sanatçısı

Esther, Paris'teki özel bir okula gidiyor, yıllar boyunca emeklilik reformuna karşı protestolar veya Fransız başkentindeki İslamcı saldırılar gibi konularla ilgileniyor. Tipik bir Parisli ne ölçüde temsil ediyor?

Esther'in ebeveynleri onları korumak için genç yaşta mevcut haberlerden çok uzak tuttu. Paris'teki olayların, çağdaş tarihin veya hala elde ettikleri güncelliği nasıl görmek benim için ilginçti. Bana söylediği bazı şeyler onu yanlış anladı, ama tekrar verdim. Dünyayı bir çocuğun görüşünden tanımlamaya çalıştım ve tüm bilgilere sahip olmazsanız neler anlayabileceğinizi göstermeye çalıştım.

Bu genellikle bizim için iyi bilmediğimiz ve hızlı bir şekilde bir fikir oluşturuyoruz.

Yıllar boyunca Esther'e eşlik ettin. Nesiliniz için tipik olan nedir?

Bugün gençler gençliğimizde ve önceki nesilde bir şeyde farklılık gösteriyor: dünya, büyüsünün bir parçası olan onlar için onu azalttı. Sosyal ağlar, internete sürekli erişim ve nouakchott veya Oslo'da insanların her yerde nasıl yaşadığını tam olarak bildiğiniz bilgiler. Artık gerçekliğin sırlarını koruyan herhangi bir yönü yok. Bu cesaret kırıcı olabilir.

Bir genç olarak, gerçekten komik bir yazar olmak istedim ve hayal gücümde, bir yazar olarak günlük yaşamın bu konuda bilgi almadan nasıl olacağı konusunda bütün mistik bir evren boyadım. Bugün, cep telefonunu komik yazarlar, hayatınız ve zorluklarınız hakkında her şeyi deneyimlemek için yeterli.

Ne düşüneceğinizi eğitmeye veya açıklamaya çalıştığınız ideolojik kitaplardan veya filmlerden nefret ediyorum.
Riad Sattouf,

Çizgi roman sanatçısı

İki yaşındaki kardeşin değil, çizgi roman için Esther'i seçtin. Neden? Ayrıca olduğun çocuk ve Esther arasında paralellikler var mı?

Çocukken benden çok farklı bir kişiye eşlik etmeyi sevdim. Benim için bilinmeyen bir evrenle ilgileniyordum. Zemini almak ve onun görüşünü kabul etmek sanki kendimden tatil yapıyormuşum gibiydi. Ama bazı şeyler benzer. Kız ve erkeklerin bugün okulda ne kadar oynadıklarını ve öğrendiklerini görünce şaşırdım – 1980'lerde büyüdüğüm ve 1990'larda Fransız okulumda olduğu gibi, daha sonra geldiğim gibi.

Esther ile aynı fikirde olmadığınız durumlar da var mı? Hiciv dergisi “Charlie Hebdo” adlı İslamcı saldırıdan sonra tanrıları çizmemenin daha iyi olabileceğini söylüyor.

Müdahale etmemek ve hatta yargılamamak benim için önemliydi. Bazen diğer çocuklara karşı iyi olmasa bile, her zaman bakış açısını aldım. Kendim ne düşüneceğinizi eğitmeye veya açıklamaya çalıştığınız ideolojik kitaplardan veya filmlerden nefret ediyorum. Çocukluğun tadı ve gerçek olan çocukluktan bir çizgi roman yapmak istedim.

Ödül kazanan “Les Beaux Gosses” adlı filmden otobiyografik çizgi roman “Arap of the Tomuness” a kadar çocukluk ve gençlik hakkında çeşitli projeler yaptılar. Bu konuda sizi ilgilendirir ve ilham verir?

Kurtuluşla ilgili hikayeleri seviyorum, aynı zamanda geleceği boyayan bilimler kurgu ve dizileri de seviyorum. Ne olacağını tahmin etmek için, gençleri incelemekten daha iyi bir şey yoktur. Bugün genç Çinlilerin okulda nasıl yetiştirildiğini gördüğünüzde, Çin'in geleceğinin 20 veya 30 yıl içinde ne olacağını hayal edebilirsiniz. Bu başka herhangi bir ülke için geçerlidir.

Birkaç yıl boyunca hiciv dergisi “Charlie Hebdo” ve “Esther's Diaries” dergisinde “Boys'un Gizli Yaşamı” dizisini de yaptılar. Bir çizgi roman yazar olarak sizin için baskı baskısı ne kadar önemli?

Temas noktaları var, ama asla “Charlie Hebdo” başyazı ekibinin bir parçası değildim ve siyasi karikatürler çekemezdim. “Esther's Diaries” i başlattığım 2012 civarında işbirliğini bitirdim. Kişisel tutkum çizgi roman, ancak basın farklı bir okuyucu elde etmeye yardımcı olabilir. Bu, çocukları veya torunlarıyla çizgi romanlarım hakkında tartışabilen eski nesilleri de okuyan “Nouvel Gözlemateur” un büyük dağılımı sayesinde durum böyleydi.

Benim için hiçbir zaman çizgi roman okumayan insanlara hitap etme şansı vardı. Bir tür çizgi roman elçisi olmaktan zevk alıyorum.

Kitapları aynı zamanda komik kültürün Fransa veya Belçika'dan daha az belirgin olduğu Almanya gibi ülkelerde yer alıyor. Genç Paris'in hikayeleri neden başka yerlerde insanlara hitap edebilir?

Hayatı Parisliler için normaldir, ancak başka bir yerde Esther'in gerçekliği bizim için Amazon veya Alaska'da yaşayan bir kişi kadar egzotiktir. Çin veya Güney Kore gibi ülkelerdeki “Esther'in günlükleri” nin başarısından her zaman şaşırıyorum, ancak tersine Çin veya Güney Kore'deki bir kişinin ne yaşadığını okumayı seviyorum.

İşaret ve çizgi roman tutkunuz nereden geldi?

Bu bir gizem, çünkü ailemdeki kimse paylaşmadı. Ama çocukluğumdan beri boş bir kağıda – bir figür, bir hikaye – biraz görünme sürecinden büyülenmiştim. Başka bir şey yapmak istemedim ve başka bir şey yapamazdım.

Genç bir adam olarak, mutlaka çizgi roman çiziminden yaşayamayacaklarını düşündüler.

Evet, birçoğu bana karşı tavsiyede bulundu. Serbest meslek riski caydırabilir, ancak çok erken yaşamak için çok fazla ihtiyacım olmadığını biliyordum. Başarı hemen bana görünmedi, ancak sadece yaklaşık 15 yıl sonra geldi. Bu yüzden, gerçekten sevdiğim şeyi yapabildiğim sürece işimde neredeyse hiç yaşayamayacağımı umursamadığımı belirlemek için zamanım vardı.

Başarı sizi şaşırttı mı?

Beni şaşırtan şey, yaklaşımıma bir şey uyarladığımda ayakta olduğunu görmekti. Kafamdaki okuyucularla olan ilişkiyi değiştirdim. “Yarının Arapları” ve “Esther's Diaries” gibi kitaplarda, o zamandan beri ölen Breton büyükannem gibi çizgi roman okumayan bir hedef grup olarak düşündüm. Hala hayatta iken, genellikle çizgi roman sevmese de çizimlerimi seviyordu. Bu yüzden ne tür bir çizgi roman yapabileceğimi düşündüm. Bunun izleyicim üzerinde şaşırtıcı etkileri vardı.