Lionel Richie'nin 75. doğum günü: yüzyılın şarkısını söyleyen balad şarkıcısı

Shib

New member
“Kafamda seninle baş başaydım, rüyalarımda seni binlerce kez öptüm, bazen seni kapımın önünden geçerken görüyorum…” “Merhaba!” ilk satırları burada Almancaya çevrilen şarkının adıdır. Bu, Lionel Richie'nin şu anki “Sing a Song All Night Long” turnesindeki şarkılara başladığı şarkıdır. Belirsiz bir balad. Seksenli ve doksanlı yıllarda binlerce kez duyuldu ve o zamanlar cumhuriyetin radyo istasyonları tarafından tüm frekanslarda ölesiye çalınıyordu.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Yine de milyonlarca kişinin favori şarkısıydı ve hala da öyle. Sözler, kaybedilen bir aşkın yasını tutan bir röntgencinin endişeli özlemini aktarıyor ve kadife sesi hem baştan çıkarıcı hem de tehdit edici geliyor. “Merhaba! Beni mi bekliyorsun?” Kırılgan sözler, azap çeken bir ruh. O zamanın Richie'sine özgü, yaylılarla dolu bir balad. 20 Haziran'da 75 yaşına giren söz yazarı ve ruh adamının klasiklerinden biridir.

1980'lerde, ya da bugünkü (aldatıcı) izlenime göre, Alman radyosundaki şarkıların üçte biri Lionel Richie'ye aitti ve geri kalanı Phil Collins ve Michael Jackson arasında paylaşılmıştı. O dönemde ABD medyası onu “Pop müziğin Bay İyi Adamı” olarak adlandırıyordu.

Richie'nin son albümü on iki yıl önce yayınlandı

Gerçekte Richie, üçüncü albümü “Dancing on a Roof” (1986)'dan sonra on yıl ara verdi ve sonraki albümleri ancak şarkı şarkı eski sınıfa ulaştı. “Tuskagee” (2012) şarkısında kendi country şarkılarıyla düet yaptığından beri yeni bir eser yayınlanmadı. Adını, çocukluğunda katı ırk ayrımcılığının hüküm sürdüğü Alabama'nın 9.000 nüfuslu kasabası olan doğduğu yerden alan bir albüm. Ama aynı zamanda, 1 Aralık 1955'te otobüste bir beyaza yer vermeyi reddeden sivil haklar aktivisti Rosa Parks'ın da doğduğu kasaba.

Siyah bir ailenin oğlu, ABD Ordusu'nda sistem analisti ve okul müdürü olan Richie, Afrikalı-Amerikalı öğrenciler, öğretmenler ve askerler için bir barış balonu olan Tuskegee Enstitüsü kampüsünde büyüdü. Ancak 1958'de Montgomery'de 60 kilometre uzaklıktaki “sadece beyazların” yaşadığı bir çeşmeden su içtiğinde ırkçılığa maruz kalmıştı. Bu yüzden babası dört beyaz adam tarafından karşı karşıya geldi ve hakarete uğradı. Richie neden karşılık vermediğini sorduğunda daha sonra şu cevabı verdi: “O gün erkek olmayı ya da baban olarak kalmayı seçme şansım vardı. Karşı koysaydım beni öldürürlerdi.” Güzel Evim Alabama.

Richie “We Are the World” ile pop tarihine geçti

Richie müzikle ilgilenmek için teoloji eğitiminden vazgeçti. Saksafoncu oldu ve 1968'de iki öğrenci grubundan doğan Commodores'un baş şarkıcılarından biri oldu. 1970'lerin ortasından itibaren “Brick House” ve “Too Hot ta Trot” gibi şarkılarla önde gelen funk gruplarından biri haline geldiler. Ancak en büyük hitleri “Three Times a Lady” ve “Easy” baladlarıydı ve Richie bunların hepsini kendi başına yazdı. Bunu 1982'den itibaren solo kariyeriyle sürdürdü. 1986'da “New York Times”ın esprisiyle “ev yapımı müzikal sevgililer günü şarkıları söyleyerek büyük bir popülerlik elde etmişti”. “Mızmız balad şarkıcısı” terimi kullanıldı. Richie buna itiraz etmedi. Müzik tarihine çoktan geçmişti.

28-29 Ocak 1985 gecesi yaşananlarla birlikte “Biz Dünyayız” gecesi Los Angeles'ta kaydedildi. 45 şarkıcı ve bir grup tarafından USA for Africa topluluğu adı altında bir araya getirilen devasa bir şarkı bulmacası. Lionel Richie geçtiğimiz günlerde Netflix belgeseli “Pop'un En Harika Gecesi”nde şöyle özetledi: “O gece, hayatımda o noktaya kadar olan her şeyi gölgede bıraktı.”

Stevie Wonder'ın müsait olmaması nedeniyle, yeni taçlandırılan süperstarlar Richie ve Michael Jackson, şarkının bestesini Etiyopya'daki açlıktan ölmek üzere olan insanlar için paylaştılar. Sonuçta daha iyi bir dünya için verilen tüm konserlerin konseri olan “Live Aid” ortaya çıktı. Hayır, Woodstock'u unutmadık.

Yayın Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları doğrudan gelen kutunuza – her ay yeni.

Üç çocuk babası (biri evlat edinilmiş) ve iki kez boşanmış olan adam, dört Grammy, bir de Oscar kazandı, 125 milyondan fazla plak sattı ve genç nesil de onu “American Idol” yetenek yarışmasında jüri üyesi olarak tanıyor. yedi sezon). 2022'de Lionel Richie, Rock 'n' Roll Onur Listesi'ne alındı (ve Foo Fighter Dave Grohl'un muhteşem gitar solosu ile “Easy” şarkısını söyledi). Göreve başlama sırasında Richie, siyahi bir adam olarak müzik endüstrisindeki deneyimlerinden bahsetti. Konuşmasında “Rock and roll bir renk değil, bir duygudur” dedi. “Bu bir titreşim… ve eğer bu titreşimin nüfuz etmesine izin verirsek, bu alan büyüyecek, büyüyecek ve büyüyecek.”

Aynı yıl Richie, 1980 yılında “Lady” adlı şarkısının Kenny Rogers versiyonuyla ABD listelerinde zirveye çıkmasıyla başladığı country müziğine daha fazla odaklanmak istediğini duyurdu. Country Müzik Derneği Ödülleri'nde “Taşraya o kadar kök salmış durumdayım ki buna inanamazsınız” dedi.

Süperstar Beyoncé yakın zamanda “Cowboy Carter” albümüyle bu türe yöneldiği için bu, o zamana çok uygun olurdu. Şu ana kadar bu sadece bir vaat olarak kaldı. Ancak Richie, Kral III. Charles'ın taç giyme kutlamalarında sahne aldığı için kayıtsız bir şekilde de popüler. Turneye devam ediyor (70'lerin diğer büyük funk grubu Earth Wind & Fire ile birlikte), Las Vegas'ta daha uzun süre kalıyor ve mekanlar dolu. Almanya şu anda gündemde değil ama onu tekrar görmekten ve Richie'nin konser açılışındaki tedirgin sorusunu duymaktan mutluluk duyarız: “Merhaba! Ben mi, beni mi bekliyorsun…?”