Macron, Scholz ve mutlu Almanlar hakkında

Shib

New member
Emmanuel Peterfalvi neredeyse 30 yıldır Almanları dar görüşlülükleriyle uzlaştırıyor. 57 yaşındaki oyuncu, “Fransa'dan Alfons” olarak ülke genelindeki kabare sahnelerinde boy gösteriyor ve Almanların, gerçekten öfkeli olduklarında, uyarı saldırılarını doğru şekilde gerçekleştirmelerine hayret ediyor.

Devamını oku sonra Reklamcılık

Öte yandan sarı yelekli hemşehrilerinin ani şiddet patlamalarını da çocukça buluyor. Kabare tarzı sözlü diplomasiye olan sürekli bağlılığı, ona 2021'de Federal Liyakat Nişanı kazandırdı. Temmuz 2023'te Federal Başkan Frank-Walter Steinmeier, onu Dresden'deki halk festivalinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la birlikte gösterisini yönetmeye davet etti. olmadı çünkü Macron sarı yelekli protestoları nedeniyle Paris'te kalmak zorunda kaldı (aynen böyle). Ziyaret 26 Mayıs'a ertelenecek ve Başkan, Şansölye Olaf Scholz ile de görüşecek. Ancak ikilinin ilişkisi soğuktur.

Peterfalvi her iki kültürü de neredeyse hiç kimsenin bilmediği kadar tanıyor. 2017 yılında Alman vatandaşlığını da aldı. Büyük dedesi Auschwitz'de Naziler tarafından öldürülen kendisi, bunun bir “kucaklaşma hareketi” olarak anlaşılmasını istedi. Sertifika kendisine Peterfalvi'nin yaşadığı Hamburg'un o zamanlar Birinci Belediye Başkanı olan Scholz tarafından verildi.

Adamın Alman-Fransız üst düzey siyasetindeki gerilimin nasıl hafifletilebileceğine dair birkaç fikri var. Whit Saturday'de, Bremerhaven'da görünmeden kısa bir süre önce, bunu video aracılığıyla yapması yaklaşık bir saat sürüyor ve hızla hızlanıyor. Arada arayan teknisyenini sadece röportaj yaptığını söyleyerek erteliyor.

Bay Peterfalvi, Almanların nesini sevimli buluyorsunuz?

Birlikte yaşamak, birbirleriyle yapıcı bir şekilde ilgilenmek. Almanya'da barış içinde bir arada oturabilir, çok farklı görüşler paylaşabilir ve sonra da barış içinde yollarınıza gidebilirsiniz. Birbirinizi dinliyorsunuz. Fransa'da bu mümkün değil; insanlar hemen tartışmaya giriyor.

Almanya'da işlerin hala bu kadar barışçıl olduğundan emin misiniz?

Elbette bir şeylerin değiştiğini, toplumun bölündüğünü de fark ediyorum. Bir fark yaratıp yaratamayacağımı bilmiyorum ama deneyeceğim. Bu aynı zamanda bir sonraki sahne şovumun da teması olacak. Öylece oturup bir şeyler yapmayacağım. Artık Alman olduğuma göre, beni hesaba katmak zorundasın.

Hamburglu çocuk: Emmanuel “Alfons” Peterfalvi, vatandaşlığa kabul sertifikasını 2017 yılında Hamburg belediye binasında dönemin belediye başkanı Olaf Scholz'dan alıyor.

Hamburglu çocuk: Emmanuel “Alfons” Peterfalvi, vatandaşlığa kabul sertifikasını 2017 yılında Hamburg belediye binasında dönemin belediye başkanı Olaf Scholz'dan alıyor.

Kaynak: Julian Rausche

“Alman-Fransız dostluğu iyi gidiyor”

Peki Fransızların nesini sevimli buluyorsunuz?

Le Bordel. Beni yanlış anlamayın: “Le Bordel” Fransızca'da “kaos” anlamına geliyor. Fransızların en sevdiğim yanı da “Le Bordel”. Kurallara uymuyorlar ve biraz Asterix'e benziyorlar: Herkes kavga ediyor ama sonunda herkes büyük bir yemek için oturuyor.

Emmanuel Macron ve Olaf Scholz şu anda birbirlerinde sevilecek hiçbir şey bulmuyor gibi görünüyor…

…Ne demek istediğini biliyorum.

Yani?

İkisi birbirine dayanamıyor. Ancak Fransız-Alman dostluğu iyi gidiyor. Bu, üst düzey politikacılar arasındaki ilişkiden çok daha fazlası. Sık sık okul sınıflarını ziyaret ediyorum ve Fransız-Alman dostluğu hakkında konuşmak istediğimde gençler bunu banal buluyor. Onlar için bu tamamen normal bir şey; bu bir yandan hoş ama aynı zamanda biraz da tehlikeli. Sonuçta atalarımız kıtada nesiller boyunca acımasız bir düzenlilikle savaşlar yürüttüler…

… Avrupa Birliği'nin bunu sonsuza kadar engellemesi gerekiyor. Ve Paris ile Berlin arasındaki etkileşim, başarı için çok önemli.

Uzaktan: Emmanuel Macron (solda) ve Olaf Scholz, 15 Mart 2024'te Federal Başbakanlık'ta yapılan toplantının ardından.

Uzaktan: Emmanuel Macron (solda) ve Olaf Scholz, 15 Mart 2024'te Federal Başbakanlık'ta yapılan toplantının ardından.

Kaynak: Christoph Soeder/dpa

Bu doğru. Siyasi açıdan ilişkiler her zamankinden daha kötü. Benim bir önerim var: Scholz ile Macron'u bir manastıra falan kapatabiliriz. Ve AB'nin daha da geliştirilmesi, Almanya-Fransız dostluğu, Ukrayna'ya yardım vb. gibi birkaç önemli konuda anlaşmaya varılana kadar dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek. Bu önemli bir şey olurdu, değil mi?

Emin değilim. “Senin görmediğin bir şeyi görüyorum” adlı çocuk oyununu biliyor musun?

Hayır ama nasıl yapılacağını bana açıklarsan oynamaktan memnuniyet duyarım.

Oldukça basit: Sizce Emmanuel Macron'un onda sevimli derecede yapıcı olan ve Olaf Scholz'un göremediği ne var?

Sorun şu ki, Fransa'da bile hiç kimse Macron'un gerçekte neyi temsil ettiğini, Makronizmin gerçekte ne olduğunu bilmiyor. Bunu kendisi bile bilmiyor. Ancak onun değişmez bir şeyi var ve bu konuda çok ciddi ve çok somut: Avrupa'yı derinleştirmeye yönelik fikirleri ve Avrupa'ya olan gerçek ilgisi. Scholz da bundan hoşlanmalı.

Elinize alın: Emmanuel

Elinize alın: Emmanuel

Elinize alın: Emmanuel “Alfons” Peterfalvi, NDR talk şovunda Olaf Scholz ile vatandaşlığa alınmadan önce.

Kaynak: Uwe Ernst/NDR

“Angela Merkel değil”

Ve tam tersi: Scholz'da Macron'un göremediği ne var?

Scholz uzlaşmacı ve gerçekçi bir adam; aslında Macron'un çok iyi anlaştığı Angela Merkel'e benziyor. Ama o Angela Merkel değil ve o da geri dönmeyecek. Bu arada, insanları kilitlemekten daha iyi bir fikrim var; insanları kilitlemek belki biraz sert olabilir.

Lütfen.

Düzenli olarak dört ila beş gün boyunca sadece bir sırt çantası, çadır ve yiyecekle Alpler'e, hiç kimsenin olmadığı yerlere gidiyorum. Sadece hayvanlar ve dağlar. Her ikisine de kimseyle tanışmamalarının garanti olduğu yerler hakkında ipuçları verebilirim. Yanlarında koruma götürmelerine de gerek yok; dağ keçileri Fransa Cumhurbaşkanı'nı, Almanya Şansölyesi'ni umursamıyor. Belki ortak bir şeyler bulurlar. Ve bir anlaşmaya varıncaya kadar geri dönmelerine izin verilmiyor. Evet, bunu kilitli kalmaktan daha çok seviyorum.

Kabare sanatçısı Emmanuel “Alfons” Peterfalvi'nin Alplerdeki çadırı: Macron ve Scholz'u da buraya göndermek istiyor.

Kabare sanatçısı Emmanuel “Alfons” Peterfalvi'nin Alplerdeki çadırı: Macron ve Scholz'u da buraya göndermek istiyor.

Kaynak: Emmanuel Peterfalvi

Bir zamanlar yarı kamusal bir diplomatik görevi yerine getirmeniz planlanmıştı. Bir yıl önce Dresden'de yapmayı planladıkları halka açık gösteride Steinmeier ve Macron'u tanıtmanız gerekiyordu. En yüksek siyasi alanlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda orada ne öğrendiniz?

Gerçekten çok ilginçti. Macron'un ofisinin onu tanıştırmamı istemediğini söylediler. Zaten onun önünde doğrudan konuşmama izin verilmiyordu ve Macron ortaya çıkmadan en az 20 dakika önce sahneyi terk etmem gerekiyordu. Daha sonra onun konuşmasıyla ilgili hiçbir şey söylememe izin verilmedi. Kendime neden konuşmayı kabul ettiğimi sordum. Daha sonra Federal Başkan Steinmeier'in ofisinden talimat aldığımda şunu düşündüm: Ah, şimdi ne olacak? En kötüsüne hazırlıklıydım. Ancak talimatları basitti: Federal Başkan sahneye çıkmadan önce lütfen şunu söyleyin: “Bayanlar ve baylar, Federal Başkan!” Aksi takdirde: ne istersen yap. Müthiş!

Aşırı sağın iktidara gelmesi durumunda Macron'un büyük sorumluluğu var.
Emmanuel “Alfonso” Peterfalvi,

kabare sanatçısı

Macron, 2027'de yapılacak bir sonraki başkanlık seçimlerinde tekrar aday olamayacak. Son seçimlerde milliyetçi Rassemblement National'dan Marine Le Pen zaten çok sayıda oy almıştı. Ne bekliyorsunuz?

Macron'un durumu iyi değil ve aşırı sağın iktidara gelmesi durumunda büyük bir sorumluluk üstleniyor. Çoğu insan politikaları nedeniyle ona oy vermedi; Le Pen'i engellemek istediler. Ve bunu sürekli olarak görmezden geldi. Bunun bir örneği, kimsenin istemediği ve demokratik olmayan bir şekilde kabul edilen emeklilik reformudur. Rassemblement National özellikle gençler arasında çok popüler. Bu çok korkutucu. Şu an için en iyi haber seçime daha üç yıl kalmış olması.

“Kazandığında çok harikasın”

Son bir soru, tahmin ettin mi?

Hayır, bir kez olsun değil.

Futbol: Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kimi destekliyorsunuz; Fransa'yı mı yoksa Almanya'yı mı?

Aslında Almanya'yı seviyorum.

Nasıl olur?

Kazandığında çok harikasın.

Neden sen? Sen de Almansın.

Hayır, artık onunla kalmam gerekiyor. Fransa'da insanlar kazandıklarında mutlu oluyorlar ama sadece kısa bir süreliğine, sonra sıkıcı oluyor. Fransa'da insanlar trajik kaybedenleri sever. Yıllar boyunca en popüler sporcu, Tour de France'ı hiç kazanamayan ancak defalarca deneyen Raymond Poulidor'du.

Peki Alman sevincinin nesinden bu kadar keyif alıyorsunuz?

Tamamen kendinden geçmişsin ve normalde yapmadığın çılgınca şeyler yapıyorsun; korna çalmak, bayrak sallamak, bunun gibi şeyler. Çocuklar gibi mutlusunuz ve çocukları mutlu olduklarında izlemekten daha iyi bir şey yok. Unvan için senin adına sevindim! Ve ben de mutluyum. Sonuçta ben de artık Almanım.