Menekşe çiçeği kaç yıl yaşar ?

Simge

New member
Menekşe Çiçeğinin Ömrü ve İnsan Hikâyeleri

Merhaba sevgili forum dostları,

Geçen gün evimizin balkonunda duran saksıda açan mor menekşelere bakarken kendime sordum: “Acaba menekşe çiçeği kaç yıl yaşar?” Basit gibi görünen bu soru beni eski bir hatıraya götürdü. Hem cevap ararken hem de o hatırayı hatırlarken fark ettim ki, menekşenin ömrü sadece botanik bilgisiyle ölçülmez; insanın kalbinde bıraktığı izlerle de anlaşılır. İşte size menekşenin ömrüyle ilgili, içinde hayat dersleri taşıyan bir hikâye…

---

Köydeki Menekşe Bahçesi

Bir Anadolu köyünde, küçük bir bahçenin ortasında rengârenk menekşeler açardı. Bahçenin sahibi Mehmet ve eşi Elif’ti. Mehmet köyde herkesin çözüm bulması için başvurduğu adamdı. Tarla kurursa nasıl sulanacağını, yol kayarsa nasıl onarılacağını bilen oydu. Stratejik düşünür, hızlı karar alırdı.

Elif ise köyde herkesin gönlüne dokunan bir kadındı. Çocukların derdini, yaşlıların yalnızlığını, komşuların kırgınlığını kalbinde hissederdi. Onun menekşelerle ilgilenmesi sadece çiçek yetiştirmek değil, aslında insanlarla da bağ kurmaktı.

---

Bir Menekşenin Doğuşu

Elif, bir gün köy pazarında yaşlı bir kadından menekşe fidesi aldı. Kadın ona şöyle dedi:

“Menekşe çiçeği doğru bakılırsa üç dört yıl yaşar. Ama ona sevgiyle bakarsan, ömrünü sadece yıllarla ölçemezsin.”

Elif bu sözleri hiç unutmadı. Fideleri eve getirdiğinde Mehmet sordu:

“Bunları nasıl koruyacağız? Toprak yapısını değiştirmemiz lazım. Yoksa bu kadar saksı uzun süre dayanmaz.”

Mehmet’in aklı hep hesapta, stratejideydi.

Elif ise menekşeyi okşayarak, “O bana güveniyor, ben de ona. İnsan gibi hissettiğini düşünürsen, yaşaması kolay olur” dedi.

---

Zorluklarla Gelen Çiçekler

Bir kış günü köyde hava çok sertleşti. Kar fırtınası bütün bahçeleri kapladı. Mehmet hemen çözüm planını hazırladı:

“Sobaların külünü toprağa karıştıralım, kökler donar yoksa. Birkaç naylonla çadır kurarız, rüzgârı keseriz.”

O sırada Elif, çocukları toplayıp menekşelerin başına götürdü. “Üşümesinler, hadi onlara şarkı söyleyelim.” Çocukların cıvıltısı, menekşelerin üstünü örten soğuk havayı bile yumuşattı sanki.

Bahar geldiğinde herkesin bahçesindeki çiçekler kurumuştu. Ama Mehmet’in stratejisi ve Elif’in şefkatiyle onların menekşeleri yeniden açtı. Köylüler hayretle soruyordu:

“Nasıl oldu da bu çiçekler hâlâ yaşıyor?”

---

Menekşeden Hayat Dersi

Mehmet ve Elif’in bahçesi, köyde bir sembole dönüştü. Herkes menekşe görmek için onların evine uğruyordu. Mehmet insanlara teknik bilgiler veriyor, “Doğru sulama, doğru toprak, doğru ışık olmazsa bu çiçek yaşamaz” diyordu. Elif ise gelenlerin ellerine menekşe yaprağı koyuyor, “Sevgiyle dokunun, bakın ne kadar narin” diye fısıldıyordu.

Bir gün küçük torunları Ayşe sordu:

“Büyükanne, menekşe kaç yıl yaşar?”

Elif gülümseyerek cevap verdi:

“Kaç yıl yaşadığını takvim söyler. Ama bir menekşe, seni her sabah gülümsetiyorsa, o çiçeğin ömrü senin kalbinde sonsuz olur.”

Mehmet ekledi:

“Yine de bilin ki menekşe uygun bakımda üç-dört yıl yaşar. Ama önemli olan ömür değil, bıraktığı izdir.”

---

Forum Dostlarına Mesaj

Sevgili arkadaşlar, menekşe çiçeği doğada ya da saksıda birkaç yıl yaşar. Ama biz ona nasıl davrandığımıza göre, bu süre uzar da kısalır da. Erkeklerin çözümcül aklıyla, kadınların empatik kalbi birleştiğinde menekşe yıllar boyunca açar.

Mehmet’in planları çiçeği korurken, Elif’in şefkati ona ruh verdi. Belki de menekşenin uzun yaşamasının sırrı tam da bu dengeydi: akıl ve kalbin birlikte çalışması.

---

Sonuç: Menekşe ve İnsan Ömrü

Menekşe, doğru bakımda üç dört yıl yaşar. Ama onun ömrü, bize verdiği mutlulukla ölçülür. İnsan da böyledir aslında. Yaşadığımız yılların sayısı değil, kalplerde bıraktığımız iz önemlidir.

Menekşe bize şunu fısıldar:

“Bir çiçek olsam da, bana akılla bakarsan yaşarım; kalple dokunursan, ölümsüz olurum.”

Ve işte dostlar, menekşenin hayatı aslında bizim hayatımızın aynasıdır. Bir yanda çözüm üreten stratejik akıl, diğer yanda bağ kuran empatik kalp… İkisi birleşince hem çiçekler hem insanlar gerçek anlamda yaşamış olur.