Nobel Edebiyat Ödülü Jon Fosse’ye gitti

Shib

New member
Kanadalı meslektaşımız Randy Boyagoda geçen yıl New York Times’ta şöyle yazmıştı: “Fosse, henüz tanımadığınız veya bir gün okumayı planladığınız için hakkında suçluluk duyduğunuz yazarlardan biri.” Özellikle perşembe gününden bu yana pek çok kişi Norveçli romancı, şair ve oyun yazarı Jon Fosse’yi tanımak ve söz sahibi olmak için acele edecek. Çünkü 2023 Nobel Ödülü sahibi Jon Fosse’dir.

Boyagoda, metninde Fosse’nin “yaşlı bir adamın Tanrı, sanat, kimlik, aile ve yaşamın iç içe geçmiş gerçeklikleriyle yinelenen hesaplaşmasını konu alan” bir dizi roman olan en son eseri “Heptalogy”ye atıfta bulunmuştu. Bu kulağa metafizik ve zor geliyor ama İngiliz yayıncısı Jacques Testard bir telefon görüşmesinde, metinlerinin derin anlamlarına rağmen Fosse’nin eserlerinin okunmasının kolay olduğu konusunda güvence verdi. “Anımsatıcı” ve “neredeyse mistik” bir “özgün düzyazı tarzı” ile roman yazmanın özel bir yolunu geliştirdi. Haftalık “Die Zeit” dergisi, Fosse’nin yazı stilini “Saatlerin Liturjisinin Gregoryen ilahileri” ile karşılaştırıyor.

En son, “Heptalogy”nin sondan bir önceki cildi olan “Ben başkasıdır – Heptalogy III–V”, Rowohlt tarafından Almanca olarak yayımlandı; başlığıyla Fosse, Arthur Rimbaud’nun ünlü sözünü ele aldı. Bu döngü, Fosse’nin “başyapıtı” olarak kabul edilir; burada hayatını, Asle adındaki iki ressamın kahramanları aracılığıyla anlatır ve kendi düşünce dünyasına dair içgörüler sunar.

Stockholm’deki jüriye göre ödül, “yenilikçi oyunları ve anlatılamaz olanı dile getiren düzyazısı nedeniyle” uzun süredir favori olan Fosse’ye verildi. Fosse, İsveç Akademisi’nin daimi sekreteri Mats Malm’dan çağrı aldığında arabayı kullanıyordu. Ödülü kazanan kişiye, duyurudan sonra bile arabayı dikkatli kullanacağına dair güvence vermesini sağladı. Ve frene sert basmış ya da direksiyonu çevirmiş gibi görünmüyor.

Bunu, başka hiçbir düşünceye yer vermeden, her şeyden önce edebiyat olmayı hedefleyen bir edebiyat ödülü olarak görüyorum.
Jon Fosse, Norveçli yayıncısı tarafından yayınlanan bir bildiride

Norveçli yayıncı NRK’ya konuşan Fosse, ödülün kendisini şaşırttığını belirterek, “aynı zamanda şaşırmadığını” da sözlerine ekledi. Son on yıldır gizlice bunun kendi başına gelebileceğine hazırlanıyordu.

Bir hafta önce 64 yaşına giren kazanan, Norveçli yayıncısının gönderdiği ilk mesajda dünyanın en önemli edebiyat ödülünden “çok etkilendiğini ve minnettar olduğunu” söyledi. “Bunu, başka hiçbir düşünceye yer vermeden, her şeyden önce edebiyat olmayı hedefleyen bir edebiyat ödülü olarak görüyorum.”

Fosse’nin Norveç’te kendi festivali var

Fosse 40 oyun yazdı ve bunlar onun Avrupa çapındaki şöhretinin ana nedenleriydi. Eserleri arasında romanlar, öyküler, denemeler ve şiirler de yer alıyor. 1983 yılında “Kırmızı Siyah” romanıyla tanındı. Ve Norveç’te kendi evinde olan Fosse, kızlarının ölümüyle yüzleşmeye çalışan bir çifti konu alan “Death Variations” (2001) gibi karanlık sessizlik dramalarıyla kendi festivaline sahip bir edebiyat yıldızı.

Bu yaz Oslo’daki Det Norske Teatret, yazarın çalışmalarına odaklanan iki yılda bir düzenlenen üçüncü uluslararası Fosse Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

Norveç bugün tebrik ediyor ve gurur duyuyor.
Jonas Gahr, Norveç Başbakanı

Fosse’ye çok fazla onay geldi. Alman edebiyat eleştirmeni Denis Scheck karara övgüde bulundu: “Jon Fosse akıllıca bir seçim: Hem sahne çalışmalarında hem de düzyazılarında varoluşsal yalnızlığımızın akıldan çıkmayan imgelerini bulan Samuel Beckett’in akraba ruhu.” Scheck Almanya’nın editoryal ağına söyledi (Haberler). . “Onun dili, tekrarların ve atlamaların ritminden kaynaklanan bir çekim gücü yaratıyor. Ayrıca Beckett’te olduğu gibi onun metinlerindeki dinsel yük de hafife alınmamalı.” Norveç Başbakanı Jonas Gahr şunu vurguladı: “Norveç bugün tebrik ediyor ve gurur duyuyor.”

Hiçbir zaman karmaşık yazmaya çalışmadım.
Jon Fosse, 2018, Financial Times’ta

Fosse, 2018’de Financial Times’a, bazı kişilerin işleriyle ilgili zorluklar yaşadığını bildiğini söyledi. “Kitaplarımı olay örgüsü için okumuyorsun” dedi. Ama “Hiçbir zaman karmaşık yazmaya çalışmadım. Her zaman mümkün olduğu kadar basit ve aynı zamanda da umarım derinlemesine yazmaya çalışıyorum.” Teması “hayatın sırrı”dır. Basit cevaplarla ilgilenmiyor. “Gizemi kutlamak istiyorum.” Şimdi bu ne anlama geliyor? Elbette vicdan azabınızdan kurtulmak için.

Fosse, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan dördüncü Norveçli oldu

Fosse, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan dördüncü Norveçli yazardır, ancak neredeyse bir asırdır bu ilktir. Bjørnstjerne Bjørnson bu unvanı 1903’te aldı, Knut Hamsun 1920’de, Sigrid Undset ise 1928’de seçildi.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü yarın Oslo’da Nobel Barış Ödülü’nün açıklanması izleyecek. Ekonomi konusunda son açıklama 9 Ekim Pazartesi günü yapılacak. Bu yılın 950.000 avro (11 milyon İsveç kronu) değerindeki ödülleri 10 Aralık’ta verilecek.