“Onu kendim gibi oynadım” – Dumbledore oyuncusunun ölüm ilanı

Shib

New member
Sir Michael Gambon bir keresinde bir röportajında ”Tiyatro oyuncularına hoşgörüyle bakılıyor” demişti. “Ünlü olmak için sinema oyuncusu olmanız gerekir.” Perşembe günü 82 yaşında zatürreden ölen İrlanda doğumlu aktör, kariyerinin oldukça sonlarında, neredeyse sihirli bir şekilde küresel bir yıldız haline geldi.

Sakal takıp kendim oynuyorum.
Michael Gambon, Harry Potter filmlerindeki Albus Dumbledore rolü hakkında

1940 yılında Dublin’in bir banliyösünde doğan Gambon, Harry Potter filmlerinde Hogwarts sihir okulunun müdürü Albus Dumbledore’u canlandırdı. Bunu yaparken Gambon kendi içindeki değerli, bilge büyücüyü buldu: “Onu olduğum gibi oynuyorum. (…) Sakal takıp kendim oynuyorum.” Bu aynı zamanda geniş portföyündeki diğer tüm karakterler için de geçerlidir.

Gambon, Dumbledore rolünü 2002 yılında ölen Richard Harris’ten, sekiz Harry Potter filminin üçüncüsü ve en korkunç filmi olan “Harry Potter ve Azkaban Tutsağı” (2004) filminden devralmıştı. Ve video oyunlarında gür ama yumuşak sesiyle karakteri seslendirmeye devam etti – en son 2018’de “Harry Potter: Hogwarts Mystery”de. Onun Dumbledore’u, Harris’in ağırbaşlı büyücüsünden daha neşeliydi: “Richard ağır, ağır bir kostüm giymişti, güçlükle oturabiliyordu,” diye açıkladı Gambon. “Sonra geldim ve beni iki kat ipekle sardılar, bu yüzden çok daha kolay oynadım. Bilirsin, bir çift mokasen ayakkabıyla ortalıkta dolaşıyor, biraz hippi gibi.”

Oyunculuk tutkusu olan makine mühendisi ve teknisyeni

Anne babası, mühendis Edward Gambon ve terzi Mary Gambon tarafından sıkı bir Katolik olarak yetiştirildi. Babası Londra’nın yeniden inşasında yer almak istediği için altı yaşındaki Michael İngiliz oldu ve bu nedenle 1998’de şu anki Kral Charles’tan şövalyelik unvanını alabildi. Başlangıçta Vickers-Armstrong gemi ve uçak şirketinde makine mühendisi olarak çıraklık yaptı ve sanata ilgisi olan bir teknisyen oldu.

1962’de ‘Othello’da ‘ikinci beyefendi’yi canlandırdı. Sadece bir yıl sonra, genç yetenekleri arayan büyük Laurence Olivier tarafından Londra Ulusal Tiyatro Topluluğu’na getirildi. Bu, onlarca yıla yayılan parlak bir tiyatro kariyerinin başlangıcıydı. 1980’de Brecht’in “Galileo’nun Hayatı” filmindeki performansı, Ulusal Tiyatro’nun sahne arkasında oyuncu arkadaşlarından alkış aldı; bu inanılmaz derecede nadir bir onurdu.

“Aşçı, Hırsız, Karısı ve Sevgilisi” ile çığır açan gelişme

Kalbi tiyatroya ait olmasına ve metinleri hatırlamakta giderek zorlandığı için sahneyi ancak 2015 yılında terk etmesine rağmen, imdb.de film web sitesi Gambon’la birlikte film, televizyon ve videoda 172 rolü listeliyor. İlk kez Olivier’in “Othello” film uyarlamasında (1965) üç mini rolde yer aldı. Sanat evi izleyicileri onun Peter Greenaway’in The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (1989) adlı eserindeki (kötü neşeli) Albert tasvirini çok sevdiler.

Gambon, Barry Levinson’s Toys’da (1992) Robin Williams’la birlikte rol aldı ve Stephen Frears’ın Jekyll & Hyde uyarlaması Mary Reilly’de (1996) Julia Roberts’ın babasıydı. Tim Burton’ın gotik gösterisi “Sleepy Hollow” (1999) ve Robert Altman’ın aristokrat suç gerilim filmi “Gosford Park” (2001)’da başrol oynadı. Ancak adının herkesin ağzından çıkması ancak Dumbledore’a kadar mümkün oldu.

Michael Gambon 1971 gibi erken bir tarihte dünyaca ünlü olabilirdi

Kariyerinde bir kez büyük başarı elde edebilirdi. George Lazenby, “Majestelerinin Emri Üzerine (1969)” filmindeki Sean Connery’nin 007’deki halefi olarak izleyicilerin gözünde başarısız olduktan sonra, James Bond rolünün adayları arasında yer aldı. Bir daha bilinmeyene güvenmek istemedikleri için ona karşı karar verdiler – ve Roger Moore 1973’te nihayet devralmadan önce, Sean Connery’nin “Diamond Fever” (1971) filminde yeniden devreye girdiğine dair kesin bir karar vardı.

Sir Alec Guinness’in eski Jedi şövalyesi Obi-Wan Kenobi’nin “Yıldız Savaşları”ndaki rolünü gördüğü gibi o da Dumbledore’u para kazanma fırsatı olarak gördü. Gambon gerçekçi bir tavırla, “JK Rowling’in ya da her kim yazıyorsa onun sözlerini öğreniyorum ve söylüyorum.” Ve: imdb.de’de şöyle aktarılıyor: “Harry Potter’da aslında herhangi bir alt metin yok”, “Her şey sihirlidir, her şey olabilir. (…) Kendi çapında oldukça hoş. Bunda gerçek bir özgürlük var.”

“Top Gear” test parkurunun son virajına “Gambon Corner” adı veriliyor

Teknisyenlik yaptığı yıllardan bu yana tutkusu antika silahlar, saatler ve klasik arabalar toplamaktır. Otomobil tutkunu, 2001 yılında BBC’nin “Top Gear” belgesel serisinde de otomobil testçisi olarak yer aldı. Suzuki Liana’nın gaz pedalına o kadar sert bastı ki, kucağının son virajını iki tekerlek üzerinde geçti. Harry Potter’dan üç yıl önce pist büyüsüyle bir yarış efsanesi haline gelmişti. O tarihten bu yana, programın test rotasındaki Mart 2023’te durdurulan virajına “Gambon Köşesi” veya kısaca “Gambon” adı verildi.

Yayın Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları – her ay yenileniyor.

Sir Michael Gambon özel hayatını kesinlikle gizli tuttu. Bir keresinde bir gazeteci ona karısını sorduğunda o da şu soruyu sormuştu: “Hangi karısı?” 1962’de oğlu Fergus’un annesi Anne Miller ile evlendi ve hayatı boyunca kocası olarak kaldı, ancak onunla 2000’lerin başındaki genç set tasarımcısı Philippa Hart’tan (“The Hours”, “Scoop) beri 25 yıldır ilişki içindeydi. ”), iki oğlu doğurdu.

Ben olmanın (…) ayrıcalıkları var.
Michael Gambon, Harry Potter ve Melez Prens’teki Albus Dumbledore rolünde

Ailesi Perşembe günü İngiliz haber ajansı PA’ya “Sir Michael Gambon’un ölümünü duyurmaktan büyük üzüntü duyuyoruz” dedi. Anne ve Fergus’un yanında huzur içinde uykuya daldı. Aile mahremiyete saygı gösterilmesini istiyor.

Gambon röportajlarında aslında ünlü olmaktan nefret ettiğini söyledi. Ama aynı zamanda dünya şöhretinin ona sağladığı yaşam tarzından da keyif alıyordu. Dumbledore’u “Harry Potter ve Melez Prens” (2009) filminde yıldırım yarası olan büyü öğrencisine nasıl fısıldadı? “Ben olmanın (…) ayrıcalıkları var.”