Paula Hawkins yeni gerilim filmi “The Blue Hour” ve en sevdiği su unsuru hakkında

Shib

New member
Paula Hawkin'in gerilim filmi “Trende Kız” (2015) “New York Times” dan “Spiegel” e en çok satanlar listelerine ulaştı. Büyük Britanya'da başlık, 20 haftadan fazla en çok satanlar listelerini yönetti ve Dan Brown gerilimini ve erotik üçlemeyi “Gray Shades” i geçti. Bu arada saniyede 20.000 kopya, 2016 yılında Emily Blunt ile önde gelen rolde satılan bu küresel hit tarafından satıldı. Dünya çapında tezgahtan 23 milyondan fazla kopya geçti.

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Roman için, Amy Silver takma adı altında diğer insanlardan romantik komedi fikirleri formüle eden daha önce bilinmeyen yazar, babasından para ödünç almak zorunda kaldı. Hawkins, o zamanlar İngiliz eyaleti olan Zimbabve'deki İngiliz üst sınıfında büyüdü. 52 yaşındaki çocuk 1989'da ailesiyle birlikte Londra'ya taşındı ve 15 yıl boyunca finansal gazeteci olarak çalıştı.

Gerilim, her gün gidip gelen ve gerilme penceresinden başkalarının hayatını gözlemleyen ve bir suçun izinde olmayı düşünen bir kadın hakkında. Kadın figürleri ayrıca gerilim filmlerini “suya” (2016) karanlık bir sırrı olan klostrofobik bir köy ve “yavaş ateş yakan” (2021) bir houseboat üzerindeki bir vücut üzerinde dolduruyor.

Yeni romanı “Mavi Saat” sanat dünyasında oynuyor ve sırt hayatı yalnız bir adada sırlarla dolu olan ünlü sanatçı Vanessa'nın mirası hakkında. “Da Vinci Kodu” veya İsviçre yazar Martin Suter'ın çalışmaları gibi diğer romanları düşünüyorsanız – sanatı suç romanları için bu kadar cazip kılan nedir?

Görsel sanat yazmak ve yaratmak arasında birçok benzerlik vardır. Aynı zamanda göz alıcı bir dünya ve oyunda çatışmalar sağlayan para var. Sanatçılar genellikle oldukça gizemli. Ve sonra sanatçılar gittiğinde sanatın kimin miras aldığı sorusu var. Bütün bunlar sanat dünyasını, özellikle gerilim yazarları için heyecan verici hale getiriyor.

Seçkin sahnenin sanat hakkında nasıl konuştuğunu ayrıntılı olarak açıklarlar. Bunun için araştırma yapmak zorunda mıydın?

Evet, galerileri seviyorum ve sanat hakkında okumayı seviyorum. Yabancılar için iddialı görünen özel bir dil var. İnsanların bir şeyler hakkında nasıl konuştukları ve onları nasıl tanımladıkları konusunda kendimi derinleştirmek zorunda kaldım.

Favori bir sanatçınız var mı?

Bu roman üzerinde çalıştığımda, bana çok ilham veren İngiliz heykeltıraş Barbara Hepworth hakkında bir biyografi okudum. Vanessa'nın deniz ve manzaradan resimlerini anlattığımda İskoç ressamı Joan Eardley'i düşündüm.

Neden kadın karakterleri tercih ediyorsunuz?

Yeni karakterler düşündüğümde, genellikle kadınları düşünüyorum. Kadınların toplumdaki yeri ve toplumdan farklı olanların zorluklarıyla çok ilgileniyorum. Bence hala kendi yollarına giden kadınlar ilginç. “Mavi Saat” de küratör Becker ile sevimli bir erkek figürü de var.

Sanatçı Vanessa, gazeteciler tarafından romanda zor olarak tanımlanıyor ve bunun çocuksuzluğundan kaynaklandığı belirtiliyor …

“Soğuk” ve “zor” olarak adlandırılır. Bunlar genellikle hoş olmayan kadınlara bağlı özelliklerdir. Sanatçılarla, genellikle özel yaşamları ve görünüşleri hakkında çok şey tartışılır. Bu sinir bozucu.

Kitapları güvenilmez kahramanlar tarafından dolduruluyor. Mutlaka yalan söylemezler, genellikle kendi hikayelerine inanırlar. Anlatıcılar okuyucuları tuzağa çekmeye çalıştığında yazar olarak nasıl akıllı bir kafa tutarsınız?

Karakterleri çok iyi bilmelisiniz. Dediğiniz gibi, mutlaka yalan söylemezsiniz, ancak kendiniz için belirli bir anlatı inşa etmiş olabilirsiniz. Bir yazar olarak, motivasyonunu en küçüğüne analiz ediyorum ve ancak o zaman yazmaya başlayabilirim. Ayrıca duvarda genel bir bakış yapmama yardımcı olan çok sayıda post-it var.

Vaatleri ve tuzakları ile deniz yeni romanda önemli bir rol oynuyor. Vanessa'nın Adası'ndaki yaşam gelgitlere bağlıdır ve her zaman tüm ziyaretçiler zamanla anakaraya geri dönmez. Su zaten seleflerinde “suya” ve “yavaş ateş yakıyor”. Bu öğeyle özel bir bağlantınız var mı?

Aslında, “trende kız” dışında her zaman su boyunca yazıyorum. Son zamanlarda bunu fark ettim. Mevcut romanda, deniz sürekli bir tehdidi temsil ediyor. Bütün hikaye ondan ortaya çıktı. Yüzmeyi ve gölde kalmayı sevsem bile su ile özel bir bağlantım yok. Ancak güzellik ve arka planda uyuklama arasındaki gerilim, yeni bir yazar olarak benim için heyecan verici. Dikkatli değilseniz, kötü yapabilirsiniz.

İlk gerilim filmi “trende” küresel bir en çok satandı. Edebi dünya, gerilim filmleri başarılı olduğunda “Tanrı” etkisinden bile bahsediyor. Hype hayatınızı nasıl değiştirdi?

Hayatım ters çevrildi. Ondan önce tamamen bilinmiyordum ve aniden küresel bir fenomenin merkeziydim. Dünyanın her yerine seyahat ettim, röportaj yaptım, sonra film geldim. Fiyatlar için jüri üyesi olarak istendi ve tüm bu festivallere katıldım. Bir sonraki romanı yazmayı çok zorlaştırdı. Gözlem altındaysanız, baskı muazzamdır. Bu on yıl önceydi, o zamandan beri mesafe geliştirdim ve kazandım. Yani hayatım çok değişti, yüzde 90'ı olumlu bir şekilde.

“Mavi Saat” hakkında

Paula Hawkin'in gerilim filmi “The Blue Hour” ı okuduğunuzda yüzünüzdeki tuzlu havayı hissedebilir ve sanatçı Vanessa Chapman'ın özel adasının vahşi manzarasını yakalamak için kullandığı kalın yağlı boya kokusunu koklayabilirsiniz. Ayrıca ölümünden yıllar sonra saygı duyulur – örneğin küratör Becker tarafından gizemli hayatına ışık getirmek için. Şüphe, Chapman'ın bir heykelde bir insan kemiği işlediğinde ortaya çıktığında, Chapman'ın kız arkadaşını ve yönetici Grace'in konuşmasını sağlamak için Eris Adası'na gider. Sanatçının Hass'ta sevildiği ve bir zamanlar iz bırakmadan kaybolan Chapman'ın kocasına ne oldu? Hawkins, hikayeyi farklı zaman seviyeleri ve roman tarafından ölümsüz olarak başarılı olan Chapman'ın günlük girişleri ve mektupları ile anlatıyor. Karanlık göl kadar baştan çıkarıcı ve sofistike bir gerilim.

Paula Hawkins: “Mavi Saat”, 368 sayfa, DTV, 22 Euro

2018'de zaten bir röportaj yaptığımızda, kendilerini karakterleri gibi bir yabancı olarak tanımladılar. Bu hala geçerli mi?

Hayatımda belirli zamanlarda kesinlikle böyle hissettim. Genç olarak Afrika'dan İngiltere'ye taşındığımda ve arkadaş bulmakta sorun yaşadığımda. Kendimi tamamen İngiliz bulamadım, ama artık Zimbabwisch olarak değil. Bugün hala belirli bir mesafe hissediyorum, bu yazarlar için bir avantaj. Arka planda durmayı ve diğer insanların konuşurken nasıl davrandıklarını görmeyi öğrenirsiniz. Ve bir noktada yazmaya başlıyorsunuz. Yani evet, belli bir şekilde bir yabancı olarak hissediyorum, ama bu kötü bir şey değil. Benim için daha fazla bir avantaj.

Önceki yaşamında bir finansal gazeteciydiniz. Bir romancı olarak çalışması üzerindeki etkisi mi?

Finansal yönü değil, kesinlikle gazetecilik. Bir hikayenin kalbine nüfuz etmek ve kendi metinlerinizi düzenlemek harika bir eğitimdi. Her gün yazıyorsunuz, son teslim tarihlerine sadık kalın, belirli bir rutin geliştiriyorsunuz. Gazetecilikteki insanları dinlemeyi ve sizden ne saklamak istediklerini ne söylemediklerini anlamayı öğreniyorsunuz. Ve bir suç yazarı olarak, insanların bir şey söylediği ve aynı zamanda biraz sakladığı diyaloglar yazıyorum. Dolayısıyla, gazeteci olarak eğittiğim ve gerilim yazar olarak iyi kullanabildiğim bir dizi beceri var.

Bir zamanlar kendinizi bir Elster yazar olarak tanımladınız. Ne demek istiyorsun?

Her zaman hikayeler toplayıp istiflerim. Bir arkadaşım bana bir şey söylediğinde ve bence: “Ah, bu ilginç, bunu hatırlamalıyım.” Ya da haberlerde bir şey gördüğümde. Bu kararlı toplama sonuçları Magpets, Magpies'i bir belgeye koyar veya kafasına kaydeder ve yıllar kullanmadan önce geçebilir. Küçük bir kırıntı, bir yerde çaldığınız ve hayal gücünüzde yeni bir şeye dönüştüğünüz ışıltılı bir şey.