Serbest bölgelerdeki kişilerle yapılan ticaret kapsamında dövizle ödeme yapılabilir mi ?

Umran

Global Mod
Global Mod
Serbest Bölgede Bir Aşk, Bir Ticaret ve Bir Döviz Meselesi

Merhaba forumdaşlar,

Bugün size sıradan bir ticari mevzunun nasıl bir duygu girdabına dönüştüğünü anlatmak istiyorum. Hani bazen bir madde, bir mevzuat cümlesi sadece kuru bir hukuk kuralı değildir ya; işte öyle bir hikâye bu. Serbest bölgelerdeki kişilerle yapılan ticaret kapsamında dövizle ödeme yapılabilir mi diye başlayan bir soru, zamanla bir kadının kalbine, bir adamın stratejisine ve bir ülkenin ekonomisine kadar uzandı…

---

Bir Akşamüstü, Rüzgârın Getirdiği Soru

Elif, İzmir Serbest Bölgesi’nin yakınındaki küçük bir muhasebe ofisinde çalışan genç bir kadındı. Gözleri deniz gibi derin, ama aklında hep rakamlar, mevzuatlar, yönetmelikler… O gün ofisin penceresinden dışarı bakarken, telefonuna düşen bir mesajla irkildi. Mesaj, eski üniversite arkadaşı Kerem’den geliyordu.

Kerem, yıllardır dış ticaretle uğraşan bir girişimciydi. Her zaman çözüm odaklı, stratejik bir adamdı; duygularını belli etmezdi ama mesele olunca saatlerce plan yapardı. Mesaj kısaydı:

“Serbest bölgedeki firmayla dövizle ödeme yapabilir miyim Elif? Risk almak istemiyorum.”

Elif’in dudaklarında hafif bir gülümseme belirdi. İşte o andan itibaren hikâye başladı.

---

Döviz, Duygu ve Denge

Elif, önce mevzuatı açtı. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın eklerini okudu, Merkez Bankası tebliğlerine göz attı. Ardından derin bir nefes alarak Kerem’e yazdı:

“Kerem, serbest bölgelerdeki kişilerle yapılan ticaret kapsamında dövizle ödeme mümkündür. Çünkü serbest bölgeler, gümrük hattı dışında sayılır ve dış ticaret hükümleri çerçevesinde işlem görür. Yani bu durumda dövizle sözleşme yapabilir, ödeme alabilir veya yapabilirsin.”

Ama Elif, sadece bir maddeyi anlatmakla kalmadı. O her zaman empatiyle yaklaşırdı. Devam etti:

“Yine de dikkat et, sözleşmeyi açık yaz. Çünkü bazı durumlarda fiili ihracat sayılmadığı takdirde vergi boyutunda karışıklıklar çıkabiliyor. İstersen seninle birlikte gözden geçirebiliriz.”

Kerem hemen aradı.

“Elif, sen olmasan ben bu mevzuatlarda boğulurdum. Hep aynı sakinlikle açıklıyorsun. Peki, bu kadar serbest olan bölgede neden hâlâ kısıtlamalar hissediyorum?”

Elif hafifçe güldü.

“Çünkü hiçbir bölge, hiçbir mevzuat, duygulardan tamamen bağımsız olamaz Kerem. Serbest bölgeler bile kendi içinde bir denge arar. Tıpkı senin ticarette stratejiyle, benim insan ilişkilerinde empatiyle aradığım denge gibi.”

---

Bir Ticaretin Ardındaki Hikâye

Kerem, serbest bölgedeki bir Alman firmayla çalışıyordu. Gözünü karartıp ihracat yapmış, ama ödeme konusunda sıkışmıştı. Firma dövizle ödemek istiyordu. Bankadaki görevliler bile farklı şeyler söylüyordu: “Bazı ödemeler dövizle olamaz.”, “Sözleşme yurtiçi sayılırsa TL olmalı.”

Oysa Kerem biliyordu ki bu işin bir matematiği vardı. Ama kalbi, Elif’in söylediği dengeyi arıyordu. Ticaret sadece kâr değil, güven işi deydi.

Bir akşam, Elif’le bir kafede buluştular. Kerem elindeki sözleşmeyi uzattı.

“Bak, ben stratejik düşünüyorum, ama senin sezgilerin olmadan hiçbir şey tamamlanmıyor.”

Elif, belgeleri inceledi.

“Kerem, bu işlem serbest bölgeyle olduğu için dış ticaret kapsamında değerlendiriliyor. Bu durumda dövizle ödeme yapman tamamen yasal. Ama sözleşmeyi detaylı düzenlemen, döviz cinsini net belirtmen ve TCMB’nin güncel düzenlemelerine uygun hareket etmen şart.”

Sonra başını kaldırıp gülümsedi.

“Yani Kerem, mevzuat izin veriyor. Ama unutma, her serbestliğin bir sınırı vardır. Tıpkı kalplerimiz gibi.”

---

Yasalar, İnsanlar ve Aralarındaki İnce Çizgi

O gece Kerem, arabasında eve dönerken Elif’in sözleri kulağında yankılandı. “Her serbestliğin bir sınırı vardır.”

Bir yandan ticaretini güvenle sürdürmenin huzurunu hissediyordu, diğer yandan Elif’in sesi kalbinde yankılanıyordu.

Dövizle ödeme meselesi çözülmüştü belki ama, içindeki başka bir denklem hâlâ açık kalmıştı: Strateji mi, duygu mu?

Ertesi gün Elif’e kısa bir mesaj attı:

“Teşekkür ederim Elif, hem ticaretimi hem kalbimi kurtardın.”

Elif gülümsedi.

“Yeter ki sen dövizle değil, değerle ödeme yap Kerem.”

---

Forumdaşlara Mesaj: Serbest Bölgeler, Serbest Kalpler

Forumdaşlar, bu hikâyeyi sadece bir hukuk sorusuna cevap olsun diye değil, bir dengeyi hatırlatmak için anlattım.

Serbest bölgelerde dövizle ödeme yapılabilir, evet. Çünkü orada ticaret, uluslararası sayılır. Ancak hayatın her alanında olduğu gibi, o da düzenlemelerle çevrili bir serbestliktir.

Kerem gibi stratejik düşünenler için bu hikâye, bir planın doğru uygulanmasıdır.

Elif gibi empatik yaklaşanlar içinse, bir ilişkinin güvenle büyümesidir.

Ticaretin dili döviz, insanın dili ise sevgidir. Ve bazen, en güçlü sözleşmeler kalemle değil, kalple yazılır.

---

Söz Sizde Forumdaşlar

Siz hiç bir ticari meselede kalbinizle karar verdiğiniz oldu mu?

Ya da mevzuatlar arasında boğulurken birinin bir cümlesi size yön verdi mi?

Belki de Kerem gibi stratejik bir akılla hareket ettiniz…

Belki de Elif gibi sezgilerinizle…

Yorumlarınızı bekliyorum. Çünkü bazen bir satır yazı, bir insanın aklındaki düğümü çözer. Ve kim bilir, belki sizin yaşadığınız bir olay da başka bir forumdaşın yolunu aydınlatır.