Sinemada sersemlik zamanı mı, Tom Tykwer?

Shib

New member
Bay Tykwer, eğer Berlinale'e bir film gönderirseniz: “PS: Lütfen bir açılış filmi olarak programladığınızdan emin olun!”?

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Tabii ki değil, ama bu doğru: “The Light”, “Cennet” ve “Uluslararası” dan sonraki üçüncü açılış filmim. Ancak, bu festivaldeki ilk gerçek Berlin filmim. Yeni Berlinale patronu Tricia Tuttle'ı uzun zaman önce bildim ve bana gerçekten harika, inanılmaz derecede kararlı bir izlenim bıraktı. Dedi ki: “Işık”, hayal ettiği gibi Berlinale için bir kartvizittir. Bu bir ifadeydi. Ve biraz şaşırdım çünkü film oldukça bir parsel.

Bir açılış filmi için uluslararası medyanın ilgisi muazzamdır, bu da bir yük olabilir: İlk iki boya kadar gergin misiniz?

Bu benim filmdeki ilk röportajım: Şimdi başladığını fark etmeye başladım. Doğrudan “Babylon Berlin” filminden geliyorum. Ve Perşembe akşamı, dünyanın her yerinden 1600 seyirci ve seyirci arasında ekibim ve en yakın arkadaşlarımla oturuyorum ve “Işık” ı görüyorum.

Cannes ve Venedik ile uluslararası karşılaştırmada, Berlinale son on yıllarda tüyleri yaylamak zorunda kaldı: Bu festival hala sizin için ne kadar önemli?

Kreuzberg'deki Moviemento Sineması programcısı olarak geçirdiğim zamandan beri Berlinale Havari oldum. Berlinale seyirci için bir festival ve seyirci festivali seviyor. Salonları en çılgın, en tuhaf filmler için fırtınalar. Ve Tricia Tuttle ile yeni bir çağda başlangıç atışını yaşıyoruz. Gerçekten bu ilk aşamayı duymak istiyorum.

“Babylon Berlin” mamut serinize ek olarak bir uzun metrajlı film için senaryoyu nasıl yazmayı ve daha sonra Berlin, Köln ve Nairobi arasında ileri geri koymayı ve 50 gün boyunca dönmeyi nasıl başardınız?

Şimdi on yıldan fazla bir süredir “Babil Berlin” üzerinde çalıştık. Arada, şey beni neredeyse cilt ve saçla yedi. Her bölümün sinema kalitesine sahip olduğu söyleniyorsa, böyle bir serinin nasıl olduğunu tamamen hafife almıştım. Neyse ki, yalnız değilim. CO -Director Achim von Borries ve Henk Hand -Loved ve konuyu inanılmaz derecede aşina olan yaratıcı bir ekip var. Hepimiz derin bir dolaşıklık hissi seri malzemeye birleştiriyoruz. Bu, kendilerini her mevsim ile karakterlerine daldıran aktörler ve aktrisler için daha da geçerlidir.

Son röleyle ne kadar uzaktasın?

Çekimin ortasındayız. Bölümü yapıyoruz. Altı hafta boyunca işteydim, şimdi Henk Berlinale'ye gidebilmem için devraldı. Sonra Achim devralır. Ve sonra tekrar başlıyorum ve Hamburg'da birkaç sahne çeviriyorum. Üçü, bir ping pong oyunu, bir tür röle gibi. Ancak diğerleri, örneğin sanat departmanı, kostümler ve maske, sürekli olarak oradadır ve homojenliği güvenlidir. Bu beşinci, geçen sezon başka bir özel zorluk. Sonbaharın bir noktasında geçmeliyiz.

Özel dokunuş: Tom Tykwer

13 yaşındaki Tom Tykwer, memleketi Wuppertal'da film lideri olarak çalıştı. Daha sonra Berlin-Kreuzberg'deki Moviemento sinemasında kendi programını yaptı. Sonra kameranın arkasına geçti: “Lola Runs” (1998), üçüncü filmi “Die Tötliche Maria” ve “Hinterschläfer” dan sonra sinema dünyasını elektriklendirdi. 1994 yılında Stefan AHaberlert, Dani Levy ve yakın zamanda ölen Wolfgang Becker ile birlikte yapım şirketi X Films Creative Pool'u kurdu. Fikir: Kişisel filmler için kapsam yaratın. Yönetmen, film figürlerini yüzen bir belirsizlikle açar-Patrick-Süskind filmi “Das Perfum” (2006) gibi bir mamut projesini dengeliyorsa. Biri “Tykwer Touch” dan bahsediyor. Tykwers'ın en önemli filmlerinden bazıları, koşulsuz sevgi hakkında bir hikaye olan “Savaşçı ve İmparatoriçe” (2000) gibi X-filmlerin çatısının altında yaratıldı. Uluslararası bir parke üzerinde Cate Blanchett ile “Cennet” (2002) döndü ve en çok satan “Cloud Atlas” (2012) Wachowski kardeşleriyle birlikte filme aldı. “Kral için bir hologram” da Tom Hanks'ı Suudi Arabistan'a gönderdi. Ve sonra Volker Kutscher'ın romanına dayanan “Babil Berlin” başarı dizisi geldi. Arada, Tykwer şimdi Lars Eidinger ve Nicolette Kritz ile “Das Licht” (başlangıç: 20 Mart) filmi için zaman buldu. Suriyeli bir temizlikçi bir Alman ailenin şifacısı olur.

“Işık” sizin için bir kurtuluş mu: Weimar Cumhuriyeti'nden ve tamamen 21. yüzyıla kadar mı?

Her halükârda. Sonunda günümüze geri dönmek zorunda kaldım. Aksi takdirde bir koleksiyoncum olurdu. Ve yine de dönemler arasında rahatsız edici paralellikler var. Geçmiş şimdiki zamanın üzerinde görünüyor.

Bu, felakete çarpan bir geçmişle uğraşmanın size “Işık” daki şimdiki zamanla başa çıkmanıza ilham verdiği anlamına mı geliyor?

Evet, ama bu sadece iş sırasında benim için netleşti. Bugün hala otoriter ve gerici kalıpların geri dönüşü var. Sadece: Tarih o kadar kolay değil. 90 yıl önce bir diktatörlüğe yuvarlanan insanlardan tamamen farklı insanlarız. Boyunda Birinci Dünya Savaşı yok. Benim kuşağım Bonn Cumhuriyeti tarafından şekillendirildi. Ve bugün birçok rahatsız edici gelişmeyle nasıl başa çıkacağız? Filmim bununla ilgili.

İkimiz de bu gezegeni duvara yönlendirmek için çok şey yapan yaş grubuna aitiz: Bir tür suçluluk yapıyor mu?

Her durumda, bu husus beni düşündürdü. Bugün, ebeveynlere çocukları tarafından sorulmalıdır: “Son 30 yılda ne yaptığını söyle? Bizim için ne tür bir gelecek tasarladınız? “Biz, omuzlarımıza çok uzun süre dokunuluyor gibi görünüyor ve şimdi varsayılandan daha kararsız görünen bir sistemin istikrarı için tebrik etti. Buna ek olarak, ekolojik cehaletimiz var. İstediğimiz gibi dönüp dönebiliriz – ancak Batı dünyasında çok sayıda başarısızlıktan sorumlu olduğumuzu itiraf etmeliyiz. Sözde orta sınıf, çok denilen eğitim burjuvazisi ile birlikte, şimdi kulaklarımızın etrafında uçan bir durum olan barışçıl acıya kaydı.

Potsdamer Platz'da Bowlass: Berlinale açılış filminde Lars Eidinger

Potsdamer Platz'da Bowlass: Berlinale açılış filmi “Das Licht” de Lars Eidinger.

Kaynak: x kiralama/dpa

İklimle ilgili film genç kızı Frieda, “herkesin diğerinin etrafında bir bok puan aldığı” tipik bir Alman işlevsiz ailesinde yaşadığını söylüyor: çocukların ağzı gerçeği veriyor mu?

Bu çocuk artık bir değil, ama yakında bir karar olacak. Aslında, Frieda ailesinin ne anlama geldiğini komik, renkli bir sosyal karmaşa olarak kırık cam bir yığın olarak tanımlıyor. Ebeveynlerinin nesli için, bir Saul dükkanından ayrıldığımız söylendiğinde bir şok. Ama hayal ettiğimiz kadar iyi kurulmadık.

Sonsuz tartışmalarımızda emekli maaşı hakkında hiçbir işitme bulamadıkları için genç olana ses vermek istediniz mi?

Mümkün olduğunca çok farklı grup verdik. Ayrıca bize diğer kültürlerden gelenler. Artık dükkanı burada tutmak istediğiniz kadar acilen ihtiyacımız var. Talep, herkesin birbirine yaklaşması ve birbirlerini dinlemesidir.

Bu filmle Tom Tykwer ünlü oldu:

Bu filmle Tom Tykwer ünlü oldu:

Bu filmle Tom Tykwer ünlü oldu: Franka Potente ile “Lola Runs”.

Kaynak: x kiralama/dpa

Filminiz Almanya'nın ötesindeki manzaradan genişliyor: Burada kendimize çok fazla daire çiziyoruz?

Açıkçası bir tünelde sıkıştık. Bu nüfuz edici refah vaadiyle kendimize izin verdik. Her şey bir şekilde rahat olmalı. Birbirinizle nasıl tartışmalısınız? Sosyal ve politik bir bakış açısından, cisim prensibi önce kaldırılmalıdır. Herhangi bir tartışma olmadan hiçbir yere ulaşamayız. Bu, radikalleri hareket ettirdiğimiz ve kendimize kutuplaşmasına izin vermemize yol açmamalıdır. Ancak, her gün öfkelenebileceğiniz tüm çatışmalarla bu kolay değil.

Yönetmenlere ulaşmak için büyük bir görev var gibi görünüyor: Sinemada saf sersemlik zamanı mı?

Sinema her şey, muhteşem, eğlenceli, düşünceli, duygusal olabilir. Ve tabii ki aptalca. Tüm sinema hayatımı bunun mümkün olduğunu, belki de tek bir filmde bile kanıtlamaya çalışıyorum. “Işık” bazı anlarda da aptalca. Kolayca, karmaşık durumlarla başa çıkamayız. Filmimiz, birçok çelişkinin balya olduğu bir aile hakkında tam olarak budur. Ve sonra bu Suriyeli temizlikçi, aileyi sıkışmış şeritlerinden çıkaran dostça bir ruh gibi görünüyor.

Uzun zamandır en kişisel filminiz bu mu?

Oh, şahsen tüm filmlerim. Ve sevdiğim tüm filmler. Ama örneğin, “Babylon Berlin” in aksine, insanlardan insanlara onları yakından nasıl tanıdığımı söylüyorum. Ve nihayetinde kendime de söylüyorum. Burada tarihsel olarak güvenli bir mesafe yoktur. Bu farklı bir düşüş düşüşü.

Oyuncu Jella Haase son zamanlarda bir film ödülü konuşmasında siyasi oldu. Alman siyasetinde şiddetle sağa döndü. Berlinale'de sizden benzer bir çekicilik duyacak mıyız?

Hayır, festival başkaları tarafından açıldı, gösteri Désirée Nosbusch'u yönetiyor ve Tilda Swinton fahri ayı alıyor. Ama benimle konu hakkında söyleyecek çok şeyi olan bir film getirdim.

Ve bu, iki buçuk sinema saatinden fazla, bir açılış filmi için neredeyse cesur bir uzunluk: Açılış atıştırmalıklarını özleyen aç prömiyeri izleyicisine ne kadar sabır güveniyorsunuz?

Oh, bu bir dayanıklılık eğitimi değil. Onu kendim ikna eden bir sinema müdürü olarak görmek istediğim bir film yaptım. Seyirciyi ateşe vermek, tabiri caizse, sinemaya ilham vermek istiyorum. Eğer işe yarıyorsa, filmin ne kadar sürdüğü önemli değil. Bana söyleyeyim: “Işık” neredeyse kalbimden ve ruhumdan kestim. Şimdi seyirci sonunda trende. Bu yanıta ihtiyacım var, bu sürtünme. Garantili tartışmalar var. Ve bu iyi bir şey.