Tartışma umurunda değil

Shib

New member
Helge Schneider, kültürel sahiplenme hakkındaki tartışmayı umursamıyor

Müzisyen Helge Schneider.

© Kaynak: IMAGO/Klaus W. Schmidt

Bir ARD konuşma konuğu olarak Helge Schneider, kültürel sahiplenme hakkındaki tartışmadan net sözlerle uzaklaştı. Müzisyen ve komedyen siyasetle ilgili sorulara kaçamak cevaplar verdi. Schneider’in inancı: “Hakkında hiçbir fikrim olmayan şey hakkında konuşmam bile.”

Konuşma akşamının son konuğu bir yürüteçle biraz ağır ağır sahneye çıktı, moderatör Sandra Maischberger bunu küstahça ele aldı: “Endişeleniyorum, 90 yaşındaki Gerhart Baum burada sopasızdı, sen benimle geliyor Ne oldu? “Gaga Şampiyonu” ve “Singing Herrentore” ilan edilen Helge Schneider (67), “Dizim burkuldu. Uzun zaman oldu. Bir sopa alayım dedim.”

“Maischberger. Komedyen ve müzisyen için görünüşe göre başka bir nedenle “hafta”. FDP gazisi Gerhart Baum ile solcu politikacı Sahra Wagenknecht arasındaki önceki “hararetli tartışma”, ima ettiği gibi muhtemelen Helge Schneider’in zevkine pek uygun değildi.

“Şuraya oturdum ve bir baktım,” diye başladı. “Evet, ne diyorsun?” Sandra Maischberger meraklandı. “Pekala,” diye yanıtladı Schneider ve böylesine kısa bir açıklamanın stüdyoda alkış ve kahkahalarla karşılanacağı başka bir Alman komedyeni gerçekten hayal edemezsiniz.

Önerilen Haber Amaçlı İçerik

Bu noktada harici içerik bulacaksınız Twitter, Inc., makaleyi tamamlayan. Tek tıkla görüntüleyebilirsiniz.

Harici içeriği göster

Harici içeriğin bana gösterilmesine izin veriyorum. Bu, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara iletilmesini sağlar. Bununla ilgili daha fazla bilgi gizlilik bildirimleri.

Helge Schneider bir “barış adamı”dır

Gençken üç kez askerlik hizmetini reddetmeye çalıştığını da belirten Schneider, “Ben bir barış adamıyım” dedi. “Hâlâ askere gitmedim, kaçındım. Sanırım on iki kez yer değiştirdim.”

Sanatçı, çarşamba akşamı ARD’nin siyasi söyleşisinde ne siyaset alanına dair ne de birçok Alman aydınının Ukrayna’ya silah sevkiyatı konusunda yürüttüğü tartışmaya dair fazla bilgi sahibi olmasına izin vermedi. 67 yaşındaki “Tank yapamam, tüfek yapamam, hiç ateş edemem, hiçbir şey yapamam” dedi. “Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum ve bilmediğim şey hakkında konuşmuyorum bile.”

Helge Schneider’in şüphesiz çok daha iyi bir müzik fikri var. Ve böylece moderatör, konuğunu “beyaz bir müzisyenin reggae veya caz çalmaması gerektiği çünkü bu kültürel sahiplenme” şeklindeki “tartışmaya” değindiğinde önemli açıklamalar yapmaya ikna edebildi. Aslında, hiç böyle bir şey duymamıştı, diye yanıtladı Schneider, “ancak bazı insanların başka ne yapmanıza izin verildiğinin keşfedildiği yerde bir tür kurallar icat ettiği havada süzülüyor”.

“Bütün insanlar Adem ve Havva’nın soyundan geliyorsa, ben her şeyim”

Mülheim doğumlu, eserlerinde çok çeşitli tarzlar kullanan ama her şeyden önce caz, burada bambaşka bir yaklaşım sergiliyor. Müziğin “kültürlerin karıştırılmasıyla yaratıldığını” açıkladı. “Bir müzisyen olarak müziği süper bir varlık olarak görüyorum. Müziği kendim yapmıyorum, orada. Ben performans müzisyeniyim.”

Sonra netleşti: “Hissettiğim müziği yapıyorum. Ve ben müziği hissediyorsam ve bir başkası ‘Bu kültürel sahiplenme’ derse, umurumda bile olmaz. Bunun ne anlama gelmesi gerekiyor?” Altta yatan talep “tek tipleşme”dir. Schneider: “Aslında pislik.”

Helge Schneider de bu ruhla şu anki turnesinde reklamını yapmak istemediği ama tabii ki sırf bu yüzden yaptığı torero kostümünü açıkladı. O İspanyol değil, diye araya girdi Maischberger. “Ama İspanyol olabilirim!” Schneider iddia etti. “Hıristiyanlık, tüm insanların Adem ve Havva’dan geldiğini söylüyorsa, o zaman ben her şeyim. İstersem bir torero olurum.” Ancak şunu kabul etti: “Ama orada gerçekten bir boğa olsaydı, böyle bir arenaya asla gitmezdim.”

Haberler/Tele gösterisi