Telekom akıllı telefon kullanımında devrim yapmak istiyor: uygulaması olmayan cep telefonları

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Bonn. İster bir navigasyon sistemi, ister bir alışveriş portalı ya da video akışı olsun: Akıllı telefonlarını kullananlar genellikle bir uygulamadan diğerine geçmek için ileri geri kaydırırlar. Deutsche Telekom ve ABD'li ortağı Brain Technologies istediğini yaparsa tam da bu sona erecek: Pazartesi günü Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) şirket, kullanıcının kullanacağı akıllı telefonun prototipini sundu. artık hiçbir uygulamayı görmüyor.

Ekranda yazı yazmak yerine sesli komutlar yeterli. Oğlum için bana bir hediye bul! Bana en sevdiğim restorana giden en kısa rotayı göster! Bana ormanda kibritsiz nasıl ateş yakılacağını söyle! Bir yapay zeka (AI) görevlisi daha sonra internette arama yapar ve ister fotoğraf ister metin olsun, çözümleri ekranda görüntüler. Bu, farklı uygulamalarla uğraşmaktan daha kolay olmalı.

O zaman artık gerekli değiller. Uygulamalar akıllı telefonun arka planında çalışabilir ancak görülemezler; yalnızca ikincil bir rol oynarlar. Telekom inovasyon başkanı Claudia Nemat, “Akıllı telefon tamamen uygulamalar olmadan çalışıyor” diye vurguluyor. Bonn merkezli şirket, projede her ikisi de ABD'li olan yapay zeka şirketi Brain Technologies ve çip üreticisi Qualcomm ile birlikte çalıştı.

“Pazara çıkacak”

Kullanılan telefon orta sınıf T-Phone akıllı telefondur. Özel olan, teknoloji ortağı Brain'in bununla yaptığı şey: Bulut aracılığıyla çalışan yapay zeka onlardan geliyor. AI telefonun çevrimdışı çalışan ve Qualcomm'un yüksek hızlı işlemcisine sahip ikinci bir versiyonu da var. Şu anda yalnızca prototip olarak mevcut olan bu iki cep telefonundan birinin tam anlamıyla geliştirilip mağazalarda satışa sunulup sunulmayacağı belli değil.

Deutsche Telekom'un inovasyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi Claudia Nemat, Mobile World Congress mobil iletişim fuarında şirketinin sergi standında sahnede duruyor.

Deutsche Telekom'un inovasyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi Claudia Nemat, Mobile World Congress mobil iletişim fuarında şirketinin sergi standında sahnede duruyor.

Kaynak: Wolf von Dewitz/dpa

Brain Technologies'in kurucusu ve patronu 30 yaşındaki Amerikalı Jerry Yue buna kesinlikle inanıyor. Forbes'un 2022'de dünyanın 30 yaş altı en etkili 30 girişimcisi listesine giren meşgul iş adamı, “Pazara çıkacak” diyor. Cihazın ne zaman satışa sunulacağı sorulduğunda şöyle diyor: “Sanmıyorum çok beklemeniz gerekecek.” Büyük bir güvenle, Telekom'un ticaret fuarı standında seyircilerin karşısına çıkıyor ve hararetli bir inançla kendisinin bir misyon olduğunu söylüyor: “Gelecek uygulamalardan arınmış olacak.” Uygulamaların şu anda sahip olduğu güç kullanıcılara geri dönecek.

Bağlı kuruluşu T-Mobile ile ABD'de güçlü bir varlığa sahip olan ve ağır toplar AT&T ve Verizon'a meydan okuyan Brain ve Telekom'un büyük planları var. Kullanıcılar arayüzü kısmen widget'ların yardımıyla kendileri tasarlayabilseler bile, uygulamalar hala Apple'ın iPhone'unda ve Google Android sistemine sahip büyük üreticilerin telefonlarında ana rolü oynuyor. iPhone şirketi ayrıca Apple Watch bilgisayar saati için yazılım algoritmalarının uygun bilgileri göstermesi gereken bir saat yüzü de sunuyor.

Proje, uygulama döneminin sonunun habercisi olabilir

Pazar lansmanı sorulduğunda Telekom yöneticileri temkinli davranıyor. Ancak nihai üründen hiçbir şey çıkmasa bile Telekom'un projesi uygulama çağının sonunun habercisi olabilir. Şirketi Telekom ile rekabet halinde olan ve adının yayınlanmasını istemeyen bir sektör temsilcisi, projenin potansiyel taşıdığını söylüyor. “Buna dikkat edeceğiz.”

Danışmanlık firması CCS Insight'tan Ben Woods, mobil iletişim endüstrisinde yapay zekaya yönelik güçlü bir eğilim görüyor. Telekom'un yapay zeka telefonu geleceğin nasıl görünebileceğinin ilginç bir örneği. Akıllı telefonun artık somut bir prototip olarak kamuoyuna sunulmuş olması, özellikle de bunu bir şebeke operatörünün yapıyor olması dikkate alındığında dikkate değer bir adım.

Sektör uzmanı, Telekom'un böyle bir ürünle kendisini rekabette farklılaştırabileceğine kesin olarak inandığını söylüyor. Ancak şu anda piyasaya sürülme konusunda şüpheci. Woods ayrıca ağ operatörlerinin donanım konusunda şu ana kadar pek başarılı olamadıklarını belirterek, “aldatma riskinin” gerçeklikten farklı olduğunu da görüyor.

Rekabet şüpheci olmaya devam ediyor

Telekom, müşteri sadakatiyle ilgilendiğini, yani müşterilerin sadık kalmasını veya cihazın yeni seçenekler sunması nedeniyle Magenta'ya geçmesini vurguluyor. Gartner danışmanlık firmasından Annette Zimmermann, sektörün gelecekte bu türden daha fazla cihazı piyasaya sürmesini bekliyor.

Peki rakipler, uygulamalara veda etme potansiyeli taşıyan Telekom prototipine nasıl tepki verecek? Vodafone, uygulamaların gelecekte de önemli olmaya devam edeceğine inandığını açıkça belirtiyor. Özel müşterilerden sorumlu genel müdür Marcel de Groot, yapay zeka kullanımının uzun vadede akıllı telefonların işleyişinde devrim yaratabileceğini söylüyor. Ancak sürdürülebilir herhangi bir değişim zaman alır. “Akıllı telefon üreticilerinin ve uygulama sağlayıcılarının başlangıçta hizmetlerini ve uygulamalarını, yapay zeka işlevleri aracılığıyla diğer uygulamalar ve işletim sistemleriyle veri alışverişinin daha kolay ve daha iyi çalışacağı şekilde uyarlayacaklarına inanıyoruz.”

Haberler