Travis'in yeni albümü

Shib

New member
Fran Healy olayların gidişatını tanımlamak için yaygın bir pop metaforu kullanıyor. İskoç grup Travis'in solisti hayatı, kader ipliği gibi ilk ve son nefes arasında olan her şeyi birbirine bağlayan bir nehre benzetiyor.

Daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Sık sık otobiyografik şarkılarının gösterdiği gibi, 50 yaşındaki bu adam kendi deneyiminden güzel ve korkunç olanın bazen kaos yaratan suç ortakları gibi göründüğünü biliyor. “Ve seni mutlu eden şeyler seni üzecek. Sana keder verecekler,” diyor yeni onuncu albümü “LA Times”tan “The River” adlı şarkıda.

Müzisyen en önemli kaygısını şu soruyla dile getiriyor: “Hatalarımızı asla kabul etmezsek onlardan nasıl ders çıkarabiliriz?”

Travis hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmadı: hayat zor olabilir. Healy duygularını gizlemeyen bir adam.

“Etrafıma bakıyorum ve gördüğüm tek şey acı ve sefalet,” diyor şarkının başlığında. Healy dünyada giderek artan bir vahşet gözlemliyor. Yaşadığı yer olan Los Angeles'taki gelişmeyi özellikle dramatik buluyor. Ona göre, çok sayıda evsizin olduğu şehir terk edilmiş bir şehir. “LA zamanlarında yaşıyoruz,” diye şarkı söylüyor. Bunlar yalnız zamanlar.

İskoçlar bir tür şiir albümü popuyla karşılık veriyor. Yan komşularından bir grup olarak, göründükleri gibi, Oasis'in gürültücülüğünden ve yoldaşlarından ikisi olan Radiohead'in uğursuzluğundan çok uzaktalar. Bu nedenle bazı insanlar Travis'i biraz fazla armoni odaklı buluyor.

“Ve günlerimizin sonuna kadar nehri takip edeceğiz,” diye şarkı söylüyor Healy. “Ama hiç kimse hayallerini senden alamayacak.” Bu dizeleri oğluna söylüyor. Liseyi yeni bitiren Clay, yakında sanat okuluna gidecek – tıpkı babasının bir zamanlar Glasgow'da yaptığı gibi, Travis'i Andy Dunlop (gitar), Dougie Payne (bas) ve Neil Primrose (davul) ile kurduğu yer.

Oğlu bu konuda onu taklit etse de Healy, çocuğunu güçlendirmek, onu serbest bırakmak ve başkalarının, özellikle de ebeveynlerinin beklentilerinden bağımsız olarak kendi hayallerinin peşinden gitmesi için cesaretlendirmek isteyen bir baba olmaya çalışır, böylece kendi yolunu bulabilir. Şarkı ayrıca her zaman başarısızlık olasılığının olduğunu da aktarır. Ve başarısızlık, mesajın da belirttiği gibi, ne bir zayıflık belirtisidir ne de bir utançtır.

“Aşık olmaya istekli olmalısınız,” diyor Healy video röportajında. Mars kızıl saçları korkusuzca parlıyor. “Savunmanızı indirmeli ve birini öpmeye istekli olmalısınız.” Elbette, bu riskli bir iş, ama kaybedeceğiniz ne var ki? “Birine aşık olursanız, kalbiniz kırılabilir. Bu bir gerçek. Nokta,” diyor. “Ama bu sizi durdurmamalı.”

Healy oğlu için bir rol model olmak istiyor. “Her gün benim nasıl yaptığımı görebiliyor,” diyor. Kendinizi motive etmek çocuklarınızla iletişim kurmanın en iyi yoludur.

Healy'nin kamyon şoförü olan babası bir rol model değildi. Şarkıcı, yalnızca birkaç ayda bir gördüğü adam hakkında “Babam yoktu” diyor. Bir buçuk yaşındayken, anne ve babası ayrıldı. Healy, zor ilişkilerini 2003 tarihli “Re-Offender” şarkısında anlattı.

“Babama her zaman kızgındım, ancak büyüdükçe, şeylerin nedenleriyle ilgilenmezseniz hiçbir şeyin asla doğru olmayacağını anlamaya başladım,” dedi Jaxta portalına. “Babam da böyleydi çünkü babası onu her gün döverdi.”

Büyükbabası Ambrose, Amby olarak bilinir ve amcası Bill baba figürleriydi. Onları “en büyük iki ayım” olarak tanımlıyor. Ona istikrar verdiler. Öldüklerinde, o desteği kaybetti. Kendini kaybolmuş hissetti. “Ama tam da bununla ilgili,” diyor Healy. Büyümek için zor zamanları atlatmanız gerekir. Travis'in 25 yıl önce dünya çapındaki atılımını gerçekleştirdiği “The Man Who” albümündeki birkaç şarkı Healy'nin kederine dayanıyor.

“Şarkı söylemek istiyorum, şarkımı söylemek istiyorum, ait olduğum bir dünyada yaşamak istiyorum, yaşamak istiyorum, hayatta kalacağım,” diyor “Turn.” Hayatının dönüşünü yeniden kontrol altına almaya çaresizce çalışan biri tarafından açıkça söylenen bir şarkı. “Şarkıları kendiniz için yazıyorsunuz. Bence bu bencilce bir şey,” diyor Healy. “Çünkü kendinize yardım etmeniz gerekiyor. Tekrar ayağa kalkmanız gerekiyor. Kendinize inanmanız gerekiyor. Bu tür şarkılar kendinize hitap ettiğiniz marşlardır. Ve eğer şanslıysanız, herkes için marş olurlar.”

“Why Does It Always Rain On Me?” gibi ilahiler, gençlik kaygısızlığının sonu hakkında bir şarkı. Healy, Travis'in bugüne kadarki en büyük hitinin fikrini İsrail'de tatildeyken buldu. Glasgow'daki sürekli yağmurdan kaçmak için oraya kaçmıştı. Ancak o sırada bulunduğu Kızıldeniz'deki liman kenti Eilat'ta da yağmur yağıyordu. Healy şarkıda “17 yaşındayken yalan söylediğim için mi?” diye soruyor.

Bu replik gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır. Healy aslında 17 yaşındayken yalan söylemiştir. Bir barda işe başvururken 18 yaşındaymış gibi davranmıştır. İşe yaramış mıdır? “Elbette,” diye cevap verir. İşi almıştır.

Neden bazı şeyler hayal ettiğiniz gibi gitmiyor? Bir şeyi değiştirmeniz gerektiğinden şüpheleniyorsunuz – ama ne? Gerçek hayat sonunda ne zaman başlayacak? Hayat sadece beklemekten mi ibaret? Healy, yeni albümün başında yer alan “Bus” şarkısında da bu soruları soruyor.

“Arabamız yoktu,” diyor. “Hayatımı otobüs bekleyerek geçirdim. Otobüsünüzün geleceğini öğrendim.” Şarkıyı yazarken aklında büyüdüğü Holmlea Yolu'ndaki otobüs durağı vardı. “Otobüsle ilgili değil. Otobüs yolculuğuyla ilgili değil. Beklerken olanlarla ilgili. Hayatın anlamı bu. Biz bekleriz. Herkes bekler.” Bir şiir albümü dizesi daha.

Birine aşık olmak kalbinizi kırabilir. Bu bir gerçek. Nokta. Ama bu sizi durdurmamalı.
Travis grubunun solisti Fran Healy

Healy, Alman fotoğrafçı Nora Kryst ile uzun süre birlikteydi. İkisi ayrı yaşıyor ama oğullarına birlikte bakıyorlar. “Ben evliliğe inanmıyorum, Nora da inanmıyor,” diyor Healy. “Ama inandığım şey ailedir.” “Live It All Again” şarkısında, kırılmaz olarak gördüğü bu bağı anlatıyor. Şarkıda Nora'ya şöyle sesleniyor: “Yolumuzu kaybettik, söylenecek başka bir şey yok, aşkım,” diyor. “Zamanı geri alabilseydim, her şeyi tekrar deneyimlemek isterdim.”

Ayrıca oğlunun ilk nefesinden de bahsediyor. “Birinin ilk kez bağımsız bir şekilde nefes aldığını görmek çok şaşırtıcı. Orada bulundum, deneyimledim.” Sonra sesi titriyor. Duraklama. Healy akıllı telefon kamerasını çeviriyor. Tavanı kısa bir süreliğine görebiliyorsunuz. Ağlıyor mu? “Özür dilerim,” diyor. Gerçekten etkilenmiş gibi görünüyor.

Healy için çocuklar ve ebeveynler veya büyükanne ve büyükbabalar arasındaki sevgi, birisi öldüğünde bile yapıştırıcı gücünü kaybetmeyen bir “tutkal”dır. Her kayıp sizi otomatik olarak daha yalnız yapmaz mı? “Yalnızlık bir katildir. Hayatta çok sayıda yalnız an vardır. Ama yalnız değiliz,” diyor. “Sizin için bilmiyorum. Öldüklerinde, gerçekten ölmezler. Kalırlar.”

Sevdiklerinin ölümünün üstesinden gelmek için Healy bir hesaplama yaptı: “Büyükbabamı haftada bir ziyaret ediyordum,” diyor. Bunu yapmak için otobüse bindi. 66. Hat. İki kez değiştirmek zorunda kaldı.

“Yaklaşık üç saat birlikteydik,” diyor Healy ve hesaplıyor: “Bir haftada 168 saat var. Üç saat bunun yaklaşık yüzde 2'si. Yani onun sadece yüzde 2'sini, yani onunla geçirdiğim zamanı kaybettim. Ama yine de onunla konuşabiliyorum; ve her zamanki gibi canlı. Sadece yan odada.”