UNESCO Holokost'tan sağ kurtulanların portrelerini sergiliyor

Shib

New member
Berlin. Koloman Kadet Ocak ayında 89 yaşına girecek. Yerli Slovakyalı çok şey yaşadı, ne yazık ki pek iyi şeyler yaşamadı. Kendisi Roman azınlığa mensuptur. Kadet, Çek Cumhuriyeti'nin kuzeybatısındaki küçük bir kasaba olan Zatec'in eteklerinde, kasvetli görünen bir yerleşim yerinde mütevazı bir dairede yaşıyor. Komşularının hepsi kendisi gibi sadece şehrin varoşlarında değil, aynı zamanda toplumun da kenarlarında yaşayan Roman ailelerden oluşuyor.

Daha sonra okuyun Reklamcılık

Yaşlı adam, Nazi teröründen ve II. Dünya Savaşı soykırımından sağ kurtulan az sayıdaki Roman çocuktan biri. Yazın kendisini UNESCO ve Anma, Sorumluluk ve Gelecek Vakfı (EVZ) adına fotoğraflayan Mannheim fotoğrafçısı Luigi Toscano'ya, anılarının onu bırakmadığını söyledi. Toscano, Koloman Kadet'in tutkulu bir adam olduğunu söyledi. “Gömleğini önümde göğsünün üzerine yırttı ve Nazilerin babasını nereye gömdüğünü bulmak için her şeyi yapacağını söyledi. Koloman babasının yasını tutacak bir yer arıyor.” Naziler, 1943'teki işgalden sonra adamı sınır dışı etti. Artık kimse nereye gideceğini bilmiyor.

Toscano, 2024 yazında sekiz haftadan biraz fazla bir süre içinde Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna'da Holokost'tan sağ kurtulan veya kurbanların akrabaları olan yaklaşık 50 Romnja (kadın) ve Roman (erkek) ile tanıştı. UNESCO, Aralık 2024'te Paris'te açılan özel bir sergi için “Barış Sanatçısı”ndan “Unutmayalım” projesinin Sinti ve Roman azınlığa odaklanmasını istemişti. Toscano, “Unutmayalım” sergisinde Holokost'tan sağ kurtulanları tasvir ediyor. Yıllardır dünyada – şu anda 500'den fazla – ve geniş formatlı portreler halka açık yerlerde veya okul bahçelerinde sergileniyor. Washington, Viyana, New York, Paris ve Kiev gibi uluslararası sergileri on binlerce kişi izledi.

“Porajmos” – yiyip bitiren

Koloman Kadet'in portresinin de yer aldığı mevcut sergiye artık mantıksal olarak “Ma bistrass!” adı veriliyor. EVZ ve Unesco, bu başlıkla ve Romanca unvanıyla, dışlanmış Sinti ve Roman grubuna karşı ayrımcılığa karşı güçlü bir sinyal göndermek ve topluluklarının ve kültürlerinin tanınması ve takdir edilmesi konusunda farkındalık yaratmak istiyor.

EVZ yönetim kurulu başkanı Andrea Despot, uzun bir süre boyunca Roman ve Sinti'nin Nasyonal Sosyalistlerin kurbanı olarak görülmediğini söylüyor. “Federal hükümetin 1982'de yüzbinlerce kişinin öldürülmesini soykırım olarak tanıması için mücadele edenler bizzat azınlığın temsilcileriydi. Bu geç adım çoğu zaman çoğunluk toplumunda soykırıma ilişkin bilgi boşluklarına ve azınlığın katılım eksikliğine yol açıyor. çalışma, eğitim ve refahta ve ne yazık ki tüm Avrupa'da Sinti ve Romanlara karşı nefret ve ajitasyonda da var” dedi vakfın başkanı.

Luigi Toscano, Holokost'tan kurtulan Sinti ve Romanları gösterdiği

Luigi Toscano, Holokost'tan kurtulan Sinti ve Romanları gösterdiği “Ma Bistrass!” sergisi üzerinde çalışırken.

Kaynak: Luigi Toscano

Despot'a göre resimleri gören herkese Toscano'nun canlandırdığı kişilerin anılarını taşıma görevi verilecek. Ancak EVZ Vakfı somut anlamda da yardımcı oluyor: sosyal hizmetler, Roman ve Sinti öz-örgütlenmelerine destek ve bunların çingene karşıtlığına karşı savunuculuk yoluyla. “Serginin ilk kez Luigi Toscano, Unesco ve EVZ Vakfı'nın ortak projesi olarak gösterilmesi tesadüf değil: Nazi tarihinden aktif öğrenmenin geleceğe dayalı bir geleceğe giden en iyi yol olduğu inancında birleşiyoruz. dayanışma üzerine.” Görüntüler gelecek yıl Almanya'da da gösterilecek.

Sintiler ve Romanlar, Roman dilindeki Holokost'a “Porajmos” yani yutucu diyorlar. Daha fazlasını söylemeye gerek yok. SS, Auschwitz-Birkenau imha kampındaki “Çingene kampından” tahminen 4.300 Sinti ve Roman'ı gaz odalarına götürüp 3 Ağustos 1944 gecesi orada katlettiğinde, azınlığın tüm üyeleri Naziler tarafından hapsedildi. Alman Reich'ı ölmüştü. Son kurbanlar çoğunlukla kadınlar, çocuklar ve yaşlılardı.

Bilim adamları, azınlıktan toplam 500.000'e kadar kişinin imha kamplarında veya Wehrmacht, polis ve SS birimleri tarafından toplu silahlı saldırılarda öldürüldüğünü varsayıyor. Yaklaşık 20.000 Alman Sinti ve Romandan yalnızca 5.000'i soykırımdan sağ kurtuldu ve bunların çoğu zorla kısırlaştırıldı.

Sinti ve Roma'nın farkı nedir?

Sinti ve Romanlar yüzyıllardır günümüz Avrupa ülkelerinde evlerindeymiş. “Sinti”, 15. yüzyılın başından itibaren Almanya ve batı komşu ülkelerinde yaşayan alt grup, “Roman” ise Orta Çağ'dan bu yana Doğu ve Güneydoğu Avrupa'da yaşayan gruptur. Almanca konuşulan bölge dışında “Roman” da tüm azınlık için kolektif bir terim olarak kullanılıyor. “Sinti” ve “Roma” grup isimleridir ve aynı zamanda erkek çoğul halidir. Erkek tekil biçimleri sırasıyla “Sinto” ve “Rom”, dişi tekil biçimleri ise “Sintiza” (veya “Sinteza”) ve “Romni”dir. Dişi çoğul biçimleri sırasıyla “Sintize” (veya “Sinteze”) ve “Romnja”dır. Köklü Alman Sintilerinin aksine, Romanlar Almanya'ya özellikle yakın zamanda geldiler. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında az sayıda Roman aile Alman İmparatorluğu'na göç etti; onlara “Alman Romanları” deniyor. Romanların çoğu ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra geldi: 1960'lardan bu yana misafir işçi olarak, 1990'ların başından beri Yugoslav iç savaşından mülteci olarak ve son olarak da milenyumun başlangıcından bu yana Avrupa Birliği'nin genişlemesinin bir sonucu olarak.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi

Toscano'nun fotoğraf ve kısa videolarla kelimenin tam anlamıyla yüzleştirdiği bazı kaderlere sadece dinleyerek veya okuyarak katlanmak zordur. Mesela 1939 doğumlu Ukraynalı Raisa Biryuchenko var. “Nazi askerleri küçük kardeşimi vururken beni zorla izlettiler. Daha sonra annem ve ben zorunlu çalışma için Polonya'ya sınır dışı edildik.” Raisa, kendisinin ve annesinin hareket halindeki trenden atlayıp tarlalara doğru kaçtıkları günü hâlâ hatırlıyor.

1939 doğumlu Çek Cumhuriyeti'nden Julius Telvák, ailesiyle birlikte Dubnica nad Váhom toplama kampına sürüldü. Kız kardeşi “bacakları çarpık olduğu için” öldürüldü. Anneleri onlara çöpten bayat ekmek ve patates kabuğu verdiği için ailenin diğer üyeleri vurulacaktı. Ama sonunda babaları iyi bir müzisyen olduğu ve SS görevlileri için bir şeyler çaldığı için serbest bırakıldılar. “Böylece bizi çizginin dışına çıkardılar ve Slovakya'ya geri gönderdiler.”

1944 doğumlu Slovakyalı Helena Kurová, babasının sınır dışı edilmesinin ardından ailesinin saklanmak zorunda kaldığını söylüyor. Savaştan sonra geri döndü ancak birkaç gün sonra öldü. Şöyle diyor: “Ben gururlu bir Romanım. On bir çocuk doğurdum ve hiçbir şeyin ya da hiç kimsenin beni üzmesine izin vermiyorum.” 1939 doğumlu Çek Karel Berousek, ailesinin sınır dışı edilmeye giderken yerel bir polis memuru tarafından uyarıldığını söylüyor. Toplanma noktasına gitmemeli, bunun yerine savaşın sonuna kadar kırsalda saklanmalılar. Geriye kalan aile üyeleri Auschwitz-Birkenau'ya sürüldü.

Yaralar günümüze kadar uzanıyor. Slovakya'da doğan Olga Budínská, Nazi zulmü sona erdiğinde bir yaşındaydı. Bugün Prag'ın dışındaki küçük bir kasabada kötü koşullar altında yaşıyor. Savaştan sonra bile şiddet ve tacize maruz kalıyor: “Bugüne kadar biz Romanlar ayrımcılığa maruz kalıyor. Ailemin bazı üyeleri zorla kısırlaştırıldı.”

Luigi Toscano, Holokost'tan sağ kurtulanlarla yaşadığı deneyimlere rağmen bazı hikayelerin onu o kadar etkilediğini ve ağlamak zorunda kaldığını itiraf ediyor. “Romanların çoğu kasabaların eteklerinde yaşıyor; hatta Çek Cumhuriyeti'nde özel güvenlik hizmetleri ve kameralarla korunan getto benzeri komplekslerde bile bulundum. Evler ve sokaklar sıklıkla bakımsız görünüyor ve malzeme yetersiz. Ama aynı zamanda farklı koşullarda yaşayan insanlarla da tanıştım.”

Azınlığa yönelik ayrımcılığın İkinci Dünya Savaşı'yla sona ermediğini söylüyor. “Almanya'dakiler de dahil olmak üzere pek çok insan hâlâ bu insanları istemiyor. Kötü muamele görüyorlar ve örneğin eğitim söz konusu olduğunda dezavantajlı durumdalar. Ancak Doğu Avrupa'da durum daha da kötü ve daha umutsuz.”

Nasyonal Sosyalizm döneminde öldürülen Avrupa'daki Sinti ve Romanların anısına dikilen anıtın sabah erken görünümü.

Nasyonal Sosyalizm döneminde öldürülen Avrupa'daki Sinti ve Romanların anısına dikilen anıtın sabah erken görünümü.

Sonuna kadar ölüme direndiler

2 Ağustos'ta Avrupalı Sintiler ve Romanlar, Naziler tarafından öldürülen akrabalarını anıyorlar. Azınlık bugün hâlâ damgalanıyor ve şu ana kadar kapsamlı bir tazminat için boşuna bekledi.

1956'da Federal Adalet Divanı, Sinti ve Romanlara tazminat ödenmemesini temel bir hak haline getirdi. Irkçı zulmün ancak Mart 1943'te Auschwitz'deki toplu katliamlarla başladığına karar verdi. Kararda tam anlamıyla “Çingenelerin” “kendi asosyallikleri, suçlulukları ve gezginlik tutkuları” yoluyla kendi kovuşturmalarını başlattıkları belirtiliyordu. BGH 1963'te farklı bir pozisyon aldığında birçok tazminat davası tamamlanmıştı.

1982'de geç tanınma

Sinti pes etmedi. Alman Sinti ve Roma Merkez Konseyi Başkanı Romani Rose bunda belirleyici bir rol oynadı. Azınlık üyelerini haklarını savunmaları için bir araya getirmeyi başardı. Ancak ancak 17 Mart 1982'de, Auschwitz toplama kampında özel kampın kurulmasından 40 yıl sonra, dönemin Federal Şansölyesi Helmut Schmidt, Sinti ve Romanlara yönelik soykırımı bu şekilde tanıdı. Sosyal Demokrat o dönemde şöyle açıklamıştı: “Sintiler ve Romanlar, Nazi diktatörlüğü tarafından ciddi adaletsizliğe maruz kaldılar.” “Irksal gerekçelerle zulüm gördüler. Birçoğu öldürüldü. Bu suçlar soykırıma varıyordu.”

Avrupa Parlamentosu, 2015 yılında, 80 yıl önce son Sinti ve Romanların Auschwitz'in gaz odalarında öldüğü 2 Ağustos gününü, Sinti ve Romanlar için Avrupa Holokost Anma Günü olarak ilan etti. Alman İnsan Hakları Enstitüsü, bugüne kadar hayatta kalanlara ve onların soyundan gelenlere, yaşadıkları adaletsizlik nedeniyle yeterli tazminatın verilmediğinden şikayetçi. Antiziganizm Raporlama ve Bilgi Merkezi, 2023 yılında yaklaşık 1.200 sözlü kalıplaştırma, ayrımcılık ve şiddet vakasını belgeledi.

Çingene Karşıtı Komiser Mehmet Daimagüler, Nazi kurbanlarının torunları olarak Almanya'da ancak on yıllardır hoşgörüyle karşılanan Romanlar için somut iyileştirmeler yapılması çağrısında bulunuyor. Daimagüler, “Bu insanlara burada, Almanya'da bir yaşam kurma şansı verilmeli” dedi. Ancak Bağımsız Çingene Karşıtlığı Komisyonu'nun 2021'deki nihai raporunda, savaş sonrası dönemin adaletsizliğiyle sistematik bir şekilde hesaplaşma gibi, soykırımdan sağ kalanlar ve onların soyundan gelenler için kapsamlı tazminatın hâlâ beklemede olduğu belirtildi.

Luigi Toscano, çalışmalarının Koloman Kadet'in babasının mezarını bulmaya yardımcı olabileceğine inanmıyor. “Fakat ona ve diğer Holokost mağdurlarına ve akrabalarına söz hakkı veriyorum. Bu benim hayatımın işi olmaya devam ediyor.