Simge
New member
Vizyoner Kişilerin En Belirgin Ortak Özelliği Nedir? (Spoiler: Henüz Kimse Tam Olarak Bilmiyor)
Forumdaşlar selam!
Şöyle bir itirafla başlayayım: Bu yazıyı yazmadan önce “vizyoner” kelimesini duyunca gözleri parlayanlardan mıyım, yoksa “vizyoner deyince PowerPoint açanlardan mıyım?” diye aynada kendime sordum. Cevap net değildi ama kahvemi aldım, vizyonumu taktım (henüz garanti belgesi duruyor) ve klavyenin başına geçtim. Amacım büyük: Hem gülelim, hem düşünelim, hem de yorumlarda “abi burada çok güldüm ama şuna katılmadım” diyebileceğiniz malzeme bırakmak.
Şimdi gelelim asıl meseleye: Vizyoner kişilerin en belirgin ortak özelliği nedir?
1. Henüz Ortada Olmayan Sorunları Ciddiye Almaları
Vizyoner kişi, daha sorun ortada yokken kaşlarını çatmaya başlar. Sen dersin ki “Her şey yolunda”, o der ki “Şimdilik.”
İşte o “şimdilik” var ya… Orada vizyon başlar.
Normal bir insan yağmur yağınca şemsiye arar. Vizyoner insan ise hava güneşliyken “Ya seneye burada tropikal iklim başlarsa?” diye düşünür. Erkek vizyoner bu noktada çözüm odaklıdır:
– “Olası senaryoları çıkardım, üç planım var.”
Kadın vizyoner ise empatik yaklaşır:
– “Evet ama bu değişim insanları nasıl etkileyecek, kimler zorlanacak?”
Biri harita çizer, diğeri o haritada kaybolabilecek insanların duygularını hesaplar. Sonuç: İkisi birlikte çalışırsa Google Maps, biri tek başınaysa “Ben buradan daha önce de geçmiştim” modu.
2. Geleceği Düşünürken Bugünü Unutmamaları (Ama Bazen Anahtarı Unutabilirler)
Vizyoner insanlar geleceği düşünürken genelde bugünü de kapsar. Yani “5 yıl sonra nerede olacağız?” sorusunu sorarken “Bu akşam ne yiyeceğiz?” sorusunu tamamen pas geçmezler. Ama kabul edelim, bazen anahtar buzdolabında, telefon çamaşır makinesinde bulunabilir.
Erkek vizyoner stratejik davranır:
– “Bugün attığım adım, yarınki pozisyonumu belirler.”
Kadın vizyoner ilişki odaklıdır:
– “Tamam ama bu adımı atarken ekipte kim nasıl hissedecek?”
Biri satranç oynar, diğeri satranç tahtasındaki taşların birbirine küsüp küsmediğini kontrol eder. Mizah burada devreye girer çünkü vizyoner olmak demek, bazen geleceği kurtarırken bugünkü çayı demlemeyi unutmak demektir.
3. “Ya Olursa?” Diye Sormaktan Hiç Yorulmamaları
Vizyonerlerin ortak noktası: Soru sormaktan asla bıkmamaları.
“Ya olursa?”
“Ya olmazsa?”
“Ya kimse bunu düşünmediyse?”
Forumdaşlar, kabul edelim… Bu insanlar bazen çevresini biraz yorar. Çünkü sen Netflix’te ne izleyeceğini düşünürken, vizyoner arkadaşın sana hayat planı çıkarır.
Erkek vizyoner:
– “Riskleri analiz ettim, olasılık yüzde 63.”
Kadın vizyoner:
– “Peki bu risk gerçekleşirse insanlar kendini güvende hissedecek mi?”
Birlikteyken ortaya çıkan şey şudur: Hem tablo var hem tabloya bakan insanların ruh hali. İşte gerçek vizyon burada gizlidir.
4. Herkesin “İmkânsız” Dediği Yerde Hafif Gülümsemeleri
Vizyoner kişi “Bu imkânsız” cümlesini duyunca iki şey yapar:
1. İçinden güler
2. Dışından “Bir bakalım” der
Bu gülümseme önemlidir. Çünkü bu, “Ben bunu kafamda üç kez denedim bile” gülümsemesidir.
Erkek vizyoner burada aksiyona geçer:
– “Tamam, yapılabilirliği şu şekilde artırırız.”
Kadın vizyoner ortamı yumuşatır:
– “Herkesin fikrini alalım, belki birlikte daha iyi bir yol buluruz.”
Biri motoru çalıştırır, diğeri yolculukta kimse rahatsız olmasın diye koltuk ayarını yapar. Sonuçta araç ilerler.
5. Ortak Özelliklerin Özeti: Dengeli Delilik
Evet forumdaşlar, gelelim büyük cevaba.
Vizyoner kişilerin en belirgin ortak özelliği nedir?
Bence cevap net: Dengeli delilik.
Ne tamamen hayalperest, ne tamamen mantık robotu.
Ne sadece plan, ne sadece duygu.
Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımı, kadınların empatik ve ilişki merkezli bakışıyla birleştiğinde ortaya çıkan şey tam olarak şudur:
– Geleceği düşünen ama insanı unutmayan bir akıl.
Ve bu akıl bazen sabaha karşı “Aklıma bir fikir geldi” diye mesaj atar.
Bazen de “Bu neden daha önce yapılmamış?” diye forum başlığı açar.
Şimdi top sizde forumdaşlar
Sizce vizyonerlik doğuştan mı gelir, yoksa sonradan mı öğrenilir?
Çevrenizde “Bu biraz uçuk ama haklı” dediğiniz biri var mı?
Yoksa o kişi siz misiniz?
Yorumlarda buluşalım, vizyonlar çarpışsın, kahveler soğusun!
Forumdaşlar selam!
Şöyle bir itirafla başlayayım: Bu yazıyı yazmadan önce “vizyoner” kelimesini duyunca gözleri parlayanlardan mıyım, yoksa “vizyoner deyince PowerPoint açanlardan mıyım?” diye aynada kendime sordum. Cevap net değildi ama kahvemi aldım, vizyonumu taktım (henüz garanti belgesi duruyor) ve klavyenin başına geçtim. Amacım büyük: Hem gülelim, hem düşünelim, hem de yorumlarda “abi burada çok güldüm ama şuna katılmadım” diyebileceğiniz malzeme bırakmak.
Şimdi gelelim asıl meseleye: Vizyoner kişilerin en belirgin ortak özelliği nedir?
1. Henüz Ortada Olmayan Sorunları Ciddiye Almaları
Vizyoner kişi, daha sorun ortada yokken kaşlarını çatmaya başlar. Sen dersin ki “Her şey yolunda”, o der ki “Şimdilik.”
İşte o “şimdilik” var ya… Orada vizyon başlar.
Normal bir insan yağmur yağınca şemsiye arar. Vizyoner insan ise hava güneşliyken “Ya seneye burada tropikal iklim başlarsa?” diye düşünür. Erkek vizyoner bu noktada çözüm odaklıdır:
– “Olası senaryoları çıkardım, üç planım var.”
Kadın vizyoner ise empatik yaklaşır:
– “Evet ama bu değişim insanları nasıl etkileyecek, kimler zorlanacak?”
Biri harita çizer, diğeri o haritada kaybolabilecek insanların duygularını hesaplar. Sonuç: İkisi birlikte çalışırsa Google Maps, biri tek başınaysa “Ben buradan daha önce de geçmiştim” modu.
2. Geleceği Düşünürken Bugünü Unutmamaları (Ama Bazen Anahtarı Unutabilirler)
Vizyoner insanlar geleceği düşünürken genelde bugünü de kapsar. Yani “5 yıl sonra nerede olacağız?” sorusunu sorarken “Bu akşam ne yiyeceğiz?” sorusunu tamamen pas geçmezler. Ama kabul edelim, bazen anahtar buzdolabında, telefon çamaşır makinesinde bulunabilir.
Erkek vizyoner stratejik davranır:
– “Bugün attığım adım, yarınki pozisyonumu belirler.”
Kadın vizyoner ilişki odaklıdır:
– “Tamam ama bu adımı atarken ekipte kim nasıl hissedecek?”
Biri satranç oynar, diğeri satranç tahtasındaki taşların birbirine küsüp küsmediğini kontrol eder. Mizah burada devreye girer çünkü vizyoner olmak demek, bazen geleceği kurtarırken bugünkü çayı demlemeyi unutmak demektir.
3. “Ya Olursa?” Diye Sormaktan Hiç Yorulmamaları
Vizyonerlerin ortak noktası: Soru sormaktan asla bıkmamaları.
“Ya olursa?”
“Ya olmazsa?”
“Ya kimse bunu düşünmediyse?”
Forumdaşlar, kabul edelim… Bu insanlar bazen çevresini biraz yorar. Çünkü sen Netflix’te ne izleyeceğini düşünürken, vizyoner arkadaşın sana hayat planı çıkarır.
Erkek vizyoner:
– “Riskleri analiz ettim, olasılık yüzde 63.”
Kadın vizyoner:
– “Peki bu risk gerçekleşirse insanlar kendini güvende hissedecek mi?”
Birlikteyken ortaya çıkan şey şudur: Hem tablo var hem tabloya bakan insanların ruh hali. İşte gerçek vizyon burada gizlidir.
4. Herkesin “İmkânsız” Dediği Yerde Hafif Gülümsemeleri
Vizyoner kişi “Bu imkânsız” cümlesini duyunca iki şey yapar:
1. İçinden güler
2. Dışından “Bir bakalım” der
Bu gülümseme önemlidir. Çünkü bu, “Ben bunu kafamda üç kez denedim bile” gülümsemesidir.
Erkek vizyoner burada aksiyona geçer:
– “Tamam, yapılabilirliği şu şekilde artırırız.”
Kadın vizyoner ortamı yumuşatır:
– “Herkesin fikrini alalım, belki birlikte daha iyi bir yol buluruz.”
Biri motoru çalıştırır, diğeri yolculukta kimse rahatsız olmasın diye koltuk ayarını yapar. Sonuçta araç ilerler.
5. Ortak Özelliklerin Özeti: Dengeli Delilik
Evet forumdaşlar, gelelim büyük cevaba.
Vizyoner kişilerin en belirgin ortak özelliği nedir?
Bence cevap net: Dengeli delilik.
Ne tamamen hayalperest, ne tamamen mantık robotu.
Ne sadece plan, ne sadece duygu.
Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımı, kadınların empatik ve ilişki merkezli bakışıyla birleştiğinde ortaya çıkan şey tam olarak şudur:
– Geleceği düşünen ama insanı unutmayan bir akıl.
Ve bu akıl bazen sabaha karşı “Aklıma bir fikir geldi” diye mesaj atar.
Bazen de “Bu neden daha önce yapılmamış?” diye forum başlığı açar.
Şimdi top sizde forumdaşlar

Sizce vizyonerlik doğuştan mı gelir, yoksa sonradan mı öğrenilir?
Çevrenizde “Bu biraz uçuk ama haklı” dediğiniz biri var mı?
Yoksa o kişi siz misiniz?

Yorumlarda buluşalım, vizyonlar çarpışsın, kahveler soğusun!