Yönetmen Guillaume Canet bir röportajda

Shib

New member
Guillaume Canet kendi ülkesinde hem oyuncu hem de yönetmen olarak eşit derecede ünlüdür. Uluslararası sinema seyircisi, 1973 doğumlu Fransız’ı, Danny Boyle’un hit filmi “The Beach” (2000) ile bir sırt çantalı gezgin olarak tanıdı. Özellikle aşk hayatıyla ilgilenen hayranları var. Canet bir zamanlar Diane Krueger ile evliydi ve şimdi Marion Cotillard ile evli. “Asterix & Obelix in the Middle Kingdom” adlı uzun metrajlı filminde (18 Mayıs’ta vizyona giriyor) yönetmen, başrol oyuncusu ve senarist olarak eşit derecede sorumlu.

Mösyö Canet, “Asteriks” dünyanın en ünlü çizgi roman serilerinden biridir: Bir Fransız yönetmen böylesine ulusal bir ikonu ele almaya ne kadar alçakgönüllülükle cesaret edebilir?

Orada belli bir baskı var. Fransızların onu beklediğini biliyorsun. Çocukluğumuzdan beri hepimiz Asterix ve Obelix ile birlikte yaşıyoruz. Bu çizgi romanlar geçmişimizi, tarihimizi temsil ediyor. Ama bir şey benim için önemliyse, o zaman bir savaşçı olurum. Bu kadar çok özel efekt ve harika mekanlara sahip bir filmi bu kadar sık yönetme şansınız olmuyor. Üç yıl önce ölen teknik ressam Albert Uderzo ile konuşabildim. Bana sordu: bu şeyi üstlenmeye hazır mısın? Bu acımasız olabilir.

Akış Ekibi

Netflix & Co. için en iyi dizi ve film ipuçları doğrudan posta kutunuza geliyor – her ay yenileniyor.

Ve? Acımasız mıydı?

Test gösterileri yaptık. Çocukların memnuniyeti yüzde 90’ın oldukça üzerindeydi. Ve bu harikaydı. Aynı zamanda filmi mahvetmek isteyen eleştirmenler de vardı – bazıları filmi hiç görmemişti. Ama oyun bu ve ben bunu kabul ediyorum. Herkes istediğini söyleyebilir. Başarıya mutlaka değer verilmeyen bir ülkede yaşıyorum.

Önerilen Haber Amaçlı İçerik

Bu noktada harici içerik bulacaksınız Youtube, makaleyi tamamlayan. Tek tıkla görüntüleyebilirsiniz.

Harici içeriği göster

Harici içeriğin bana gösterilmesine izin veriyorum. Bu, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara iletilmesini sağlar. Bununla ilgili daha fazla bilgi gizlilik bildirimleri.

Asterix’i Çin’e gönderiyorlar ama Çin’de hiç çekim yapmadılar. Neden?

Bu, korona salgını nedeniyle de olsa zordu. Ve sonra Çin’de yapamayacağınız veya söyleyemeyeceğiniz şeyler var. Senaryo ile özellikle mizah açısından sansürcülerden itirazlarla karşılaştık. Örneğin pandalardan bahsetmemize izin verilmedi. Özellikle diplomatik durum Uygur trajedisiyle ağırlaştığı için zor olacağını hissettim. Bu yüzden Çin doğumlu aktrisleri ve Fransa’daki aktörleri ve Çin’e benzeyen yerleri aradık. Film henüz Çin’de gösterime girmedi, ancak dikkate alınması gereken noktalar var.

Sadece filmi yönetmekle kalmadınız, aynı zamanda Asteriks’in kılığına girdiniz: Bu Galya kahramanı hangi karakter özelliklerini bünyesinde barındırıyor?

Açık sözlü, dürüst, güvenebileceğiniz biri. Asterix, yine de Oburiks kadar komik değil. O ciddi bir tip, tabiri caizse. Arkadaşı için planlar ve organize eder.

Asterix bugünün Fransa’sında – muhtemelen emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkanların yanında – ne için savaşacaktı?

Oldukça mümkün. Çizgi roman yazarı René Goscinny, her zaman şimdiki zamandan ayrıntılarla oynamış ve bunları ünlü Galya köyüne aktarmıştır. Kitapların eğlenceli yanı buydu. Yani evet, Goscinny muhtemelen bu grevleri ve diğer yakın tarihli Fransız siyasetini kullanırdı.

Sezar figürü ile aklında kim olurdu – Başkan Emmanuel Macron, belki de?

Neden? Macron kolayca Sezar yerine geçebilirdi.

Benim ülkemde şöyle bir afiyet kuralı vardır: Almanlar bir platformda devrim başlatmak istiyorlarsa, önce bir platform bileti alırlar. Fransızlar neden güçlülere karşı bu kadar cesur?

Bir oyuncu ve yönetmen olarak siyasetten çok bahsetmek istemiyorum, bir vatandaş olarak özel hayatımda konuşmak istiyorum. Ama iyi: Çizgi romandaki bu karakterler, tüm maceralarında ve tüm yolculuklarında her zaman adaletsizliğe karşı savaşmaya ve yardım etmeye çalıştılar. Bu yüzden kuralları çiğniyorlar, bu asi zihniyet var. Ama ikiyüzlü Fransızlar da var. Bu filmdeki Village Chief Majestix’e bakın.

Fransızlar neden çizgi romanları Almanlardan daha çok seviyor?

Fransa’da çizgi romanın gelişimi ve yayılması çok büyük. Özellikle 70’ler ve 80’lerde çok iyi yazarlarımız oldu. “Lucky Luke”u da yazan René Goscinny’yi ele alalım. Dünyanın her yerinden insanlar komik toplantılarımıza hacca gidiyor. Çizgi romanların Almanya’da o kadar önemli olmadığını bilmiyordum.

Gilles Lellouche en zor dönüşümü yapmak zorunda kaldı: Obelix’i oynuyor ve böylece Gérard Depardieu’nun izinden gidiyor. Neredeyse imkansız bir iş mi?

Bir oyuncuyu değiştirmeniz gereken bir zaman gelir. Gerard Depardieu artık orada olmak istemiyordu. Ayrıca çok fazla aksiyon sahnemiz vardı. Gilles’in rolü belli bir şiirsel saflıkla doldurmak için gerekenlere sahip olduğunu biliyordum. Ancak 15 kilo alması gerekiyordu.

Zlatan Ibrahimovic, Sezar’ın koruması olarak devreye giriyor: neden bir futbolcu?

Bir gladyatör arıyordum – bu iş için hem fiziksel hem de zihinsel olarak yeterince ünlü ve güçlü birini. Bu aktör Sezar’ın zamanında bir savaşçı olarak karşımıza çıkmalı. Zlatan’ı stadyumda görmüştüm: antivirüs rolü için tam olarak uygundu.