“4'ü seninle olsun” ne anlama geliyor?

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Film tarihinin en ikonik ifadelerinden biri olan “Güç seninle olsun”, “Yıldız Savaşları” Günü için şablon görevi görüyor 4 Mayıs. Star Wars serisinin benzersiz kült statüsü olmasaydı muhtemelen var olmayacak tuhaf bir tatil. Peki bunun arkasında ne var?


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık

Yıldız Savaşları Günü'nde “Dördüncüsü sizinle olsun”


Her ne kadar fanatik hayranlar okumayı sevmese de: bugün Yıldız Savaşları Günü resmi tatil değil. Şirket hashtag'in kendisine ait olduğunu iddia etse bile arkasında daha büyük bir organizatör veya hatta Disney yok. Daha ziyade bu gün, Star Wars filmlerinin geniş hayran kitlesi tarafından bir şaka olarak yaratıldı.

Yıldız Savaşları Günü'nün fikri ve tarihi bir kelime oyununa dayanıyor: “Yıldız Savaşları”nın en ünlü alıntısı, Jedi Şövalyelerinin veda ederken söylediği “Güç seninle olsun” formülüdür. İngilizce cümle şu şekildedir: “Güç seninle olsun”. Anlamı “iyi şanslar” veya “Tanrı seninle olsun” ile eşleştirilebilir.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Aslında İngilizce “May the” sesi Güç seninle olmak” şüpheli bir şekilde “Maşallah”a benziyor Dördüncü seninle olmak” – özellikle “th” daha çok “s” gibi telaffuz edildiğinde, bu özellikle Almanca konuşulan ülkelerde yaygındır. 2005 yılında Alman televizyonunda yapılan bir çeviri hatası, yanlışlıkla “Yıldız Savaşları” Günü'nün ne zaman kutlandığını açıkça ortaya koydu. Tercüman, o meşhur “Güç seninle olsun” selamını “4 Mayıs’ta sizlerle birlikte olacağız” şeklinde çevirdi. Özellikle Almanya'da 4 Mayıs, İngilizce'de “4 Mayıs”, bir “Yıldız Savaşları” günü olarak mükemmel.

Mayıs: Özel bir “Yıldız Savaşları” ayı


Ancak “Star Wars” hayranları için bu ayı özel kılan yalnızca 4 Mayıs değil: Süregelen bir söylentiye göre Margaret Thatcher, 4 Mayıs'ta İngiltere Başbakanı olarak göreve başladığında “Dördüncüsü seninle olsun Maggie” sözlerini söylemişti. , 1979. “Dördüncüsü seninle olsun, Maggie”). Bu durumda “Mayıs” kelimesinin çift anlamı olacaktır.

Ayrıca ilk “Yıldız Savaşları” filmi (o zamanlar Almanya'da “Yıldız Savaşları” olarak adlandırılıyordu) mayıs ayında vizyona girdi. Ancak asıl çıkış tarihi 4 Mayıs değil, 25 Mayıs'tı. 1977'de bu gün, Amerikan sinemalarında “Bölüm IV” açıldı. Los Angeles şehri ilk olarak 25 Mayıs'ı Yıldız Savaşları Günü olarak ilan etti.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık

4 Mayıs: Google ve sosyal medyada sürprizler


Pek çok hayran, en sevdikleri karakterler gibi giyiniyor ve günü Star Wars maratonuna katılarak geçiriyor. 4 Mayıs'ta pek çok sinema da popüler klasiklere programlarında yer veriyor.

Özellikle sosyal medyada hayranlar, ünlüler ve şirketler 4 Mayıs'ta “Yıldız Savaşları” coşkusunu ifade etmek için videolar, memler ve yorumlar paylaşıyor. #MayThe4thBeWithYou veya #StarWarsDay gibi etiketler geleneksel olarak 4 Mayıs'ta yaygın olarak kullanılmaktadır.

“Yıldız Savaşları”: Seri kült statüsünü nasıl kazandı?


Star Wars artık sadece bir film serisi değil. Bardak, masa oyunları, duş başlıkları veya tıraş sonrası olsun, “Star Wars” ürünleri olmayan bir ürün segmenti neredeyse yoktur.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


“Star Wars”, 2005 yılında Forbes dergisi tarafından tüm zamanların en başarılı film projesi seçildi. Franchise'ın bugüne kadar 20 milyar dolar gelir elde ettiği söyleniyor.

Jedi'ların öğretilerine dayanan dini bir topluluk bile artık tarikattan ortaya çıktı; bu nasıl ortaya çıkabilir?

“Yıldız Savaşları”nın başarı öyküsü


Başlangıçta, el yazısıyla karalanmış notların bulunduğu birkaç dağınık kağıt parçasından ibaretti. Bu hikaye her “Yıldız Savaşları” uzmanına tanıdık gelmelidir. 1977'den bu yana genç Luke Skywalker ve arkadaşlarının maceraları dünyanın her yerinden hayranları büyüledi. Ve bu tüm yaş gruplarında geçerli.

George Lucas'ın “Yıldız Savaşları” evreninin hiçbir zaman bilimsel olarak doğru olduğu iddia edilmedi. “Interstellar”, “Gravity” gibi son zamanların gişe rekorları kıran uzay filmleriyle veya “The Expanse” gibi dizi formatlarıyla karşılaştırıldığında “Star Wars”, bilim kurgudan çok peri masalı. Ünlü açılış cümleleri bunu açıkça ortaya koyuyor: “Bir varmış bir yokmuş, çok çok uzak bir galakside…”

“Yıldız Savaşları” uzaya dair ayrıntılı soruların derinlerine inmek yerine her zaman iyiyle kötü arasında süregelen savaşa, güç dengesine ve karakterlerin insanlığına odaklandı.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Bilimsel olmaktan çok felsefi olan bu yaklaşım, destanı sadece her yaştan değil, her eğitim seviyesinden insan için erişilebilir kılıyor. Star Wars, izleyicilerin kolayca içine girebilecekleri yaratıcı bir dünyanın kapılarını açıyor.

Yolculuk, 1977'deki ilk film olan “Yıldız Savaşları – Bölüm IV: Yeni Bir Umut”la başladı. O dönemde izleyiciler hem sinemasal hem de anlatısal olarak yeni bir dünyayla karşılaştı. “Yıldız Savaşları”, kahramanlarının insanlığını her zaman somutlaştırmıştır. Her şeyden önce Mark Hamill'in canlandırdığı Luke Skywalker'ın hikayesi seyirciyi büyüledi. Skywalker'ın evrenin anlamını arayışı ve basit bir çiftçinin oğlundan iyilik uğruna savaşan bir Jedi şövalyesine dönüşmesi, “Yıldız Savaşları”nın nesiller boyunca milyonlarca sinemasever için bir hit olmasını sağladı.
 
Üst