Denetim riski ve önemlilik ilişkisi nedir ?

Hasan

New member
[color=]Denetim Riski ve Önemlilik İlişkisi: Bir Şirketin Dönüm Noktasındaki Hikâyesi

Hikâye, küçük bir kasabada kurulu eski bir tekstil fabrikasında başlar. Fabrika, yıllardır yerel halkın en güvenilir işverenidir ve sahipleri, şirketin günlük işleyişini kontrol etmekte, düzeni sağlamakta oldukça titizdir. Ancak bir gün, şirketin mali işlerinden sorumlu olan Mehmet ve Ayşe arasında ilginç bir konuşma başlar. Mehmet, her zaman işin pratik yönlerini ve hızlı çözümleri tercih eden bir iş adamıdır. Ayşe ise her zaman empati kurarak, olayları daha geniş bir perspektiften görmekte ve ilişkisel açıdan yaklaşmaktadır.

[color=]Mehmet'in Stratejik Düşüncesi: Risk ve Kontrol

Bir sabah, Mehmet ve Ayşe ofislerinde karşılıklı otururken, Ayşe yine bir konuda endişelidir: “Bütün bu işlemler ne kadar güvenli? Denetim yapacak kadar emin miyiz?” demiştir. Mehmet, kısa bir düşünmenin ardından masasında bir dosya açar.

"Ayşe, riskleri azaltmanın bir yolu yok," der Mehmet. "Denetim riskini azaltmak için şirketin her köşesini kontrol etmemiz lazım. Ama riskler her zaman vardır ve bu riskleri hesaplamanın yolu da önemlilik seviyelerini belirlemektir."

Ayşe kafasını sallayarak dinler. Mehmet devam eder, "Bak, denetim riskini, bir anlamda denetçinin dikkatini gerektirecek olan kritik alanları ifade ederiz. Yani, bu alanlar işlerin doğru yapılmadığını gösteriyorsa, denetim riskini bir şekilde yönetmeliyiz. Ama unutma, her şeyin önemi yok. Önemlilik faktörü, hangi alanların bizim hedefimize ulaşmak için kritik olduğuna karar verdiğimizde devreye girer. Yani, kontrol edilmesi gereken her şey önemlidir ama bazıları diğerlerinden daha fazla."

Ayşe'nin Duygusal Perspektifi: Riskin İnsanlarla Bağlantısı

Ayşe'nin bakış açısı biraz farklıdır. "Evet, belki, ama risk sadece sayılarla ölçülmez," diye düşünür. "İnsanlar ve topluluklar arasında güven kurmak da bir risktir. Eğer çalışanlar birbirini güvenli hissetmezse, ne kadar dikkatli denetlememiz gerektiği anlamlı olur mu?"

Ayşe, şirketin büyüyen sosyal sorumluluk projelerinin, çalışanlar arasındaki güveni sağlamadaki rolünü anlatmaya başlar. “Eğer sadece sayılarla karar verirsek, insanların işlerini sevmediğini ve zorlandıklarını görmezden gelebiliriz. Bu, şirketin başarısını riske atabilir.”

Mehmet, Ayşe’nin söylediklerini ciddiye alır, ancak çözüm odaklı bir yaklaşımı tercih etmektedir. "Evet, insanlar önemli, fakat denetim riskini yönetmek için her şeyin düzgün bir şekilde raporlanması lazım. Toplumdaki güvenin sağlanması, sadece işin teknik kısmını çözmekle olmaz."

[color=]Toplumsal ve Tarihsel Perspektif: Geçmişin İzleri

Fabrikanın geçmişine dönüp bakıldığında, şirketin ilk kurulduğu yıllarda maliyet kontrolü ve denetim işlemleri sadece kaba bir şekilde yapılıyordu. Birçok küçük kasaba fabrikasında olduğu gibi, mali yönetim genellikle bir iç gözlemle yapılırdı. Ancak zaman geçtikçe, özellikle 1980'lerin sonlarına doğru, denetim sistemleri daha sofistike hale geldi.

Mehmet’in düşündüğü gibi, o dönemde finansal riski azaltmak adına, yönetim daha fazla denetim yapmaya başlamıştı. Ancak Ayşe’nin vurguladığı gibi, o dönemdeki yönetici zihniyeti, çalışanlarla olan ilişkileri göz ardı etmekteydi. Çalışanlar, şirketin mali gücünü korumak adına duygu ve ihtiyaçlarını bir kenara koymuşlardı. Zamanla, hem işçi hakları hem de güven ortamı gözle görülür şekilde zayıflamaya başladı.

Bugün gelinen noktada, şirketin mali denetim ve insan ilişkileri arasında bir denge kurması gerektiği çok açıktır. İki farklı bakış açısının birleşmesi, daha sağlam bir temele dayanan bir yönetim anlayışının da habercisidir.

[color=]Sonraki Adımlar: Risk ve Önemliliği Denetlemek

Mehmet ve Ayşe sonunda bir araya gelirler ve şirketin denetim ve önemlilik ilişkisini bir arada ele almaya karar verirler. Mehmet, denetim riskini azaltmanın, sadece teknik denetimle ilgili olmadığını fark eder. Ayşe’nin de vurguladığı gibi, çalışanların motivasyonu, şirketin kurumsal yapısının içinde daha önemli bir yer tutmaktadır. Denetim riski, yalnızca finansal verilerin doğruluğu değil, aynı zamanda bu verilerin oluşturduğu güven ortamı ile ilişkilidir.

Bir hafta sonra, Mehmet ve Ayşe'nin önerisiyle, şirketin mali denetimleri, sadece sayıların doğru raporlanmasından ibaret olmayacak. Yönetim, aynı zamanda çalışanların memnuniyetine ve sosyal sorumluluk projelerinin başarısına da önem vermeye başlayacaktır. Bu, şirketin her açıdan denetim riskini ve önemliliğini doğru bir şekilde değerlendirmesine olanak tanır.

[color=]Sonuç: Denetim ve Önemliliği Birleştiren Bir Yönetişim Modeli

Hikâyenin sonunda, Mehmet ve Ayşe'nin işbirliği sayesinde, şirket sadece finansal başarıyı değil, aynı zamanda insan ilişkilerinde güveni sağlayan bir denetim modeli geliştirmiştir. Bu, denetim riskini ve önemliliğini birbirine entegre bir biçimde yönetmek anlamına gelir.

Peki, sizce denetim riskini yönetirken sadece finansal verilere mi odaklanmak gerekir, yoksa toplumsal ve insan ilişkileri de göz önünde bulundurulmalı mıdır? Şirketlerde denetim ve önemlilik ilişkisi, sadece sayılardan mı ibaret olmalı, yoksa insan faktörünü de dahil etmek mi gerekir? Bu konuda görüşlerinizi bizimle paylaşın, tartışalım!