Evrensel sanatçı ve yarış otomobili fanatiği Frank Stella hayatını kaybetti

Shib

New member
New York. Frank Stella bir zamanlar tamamen siyah tablolarla sanat dünyasını şok etmişti. 1950'lerin sonunda, tüm yüzeyi kaplayan simetrik şeritlere sahip minimalist “Siyah Tablolar” serisi New York Modern Sanat Müzesi'nde sergilendi ve dünya çapında çılgınca tartışıldı. Stella daha sonra “Bunlar sadece üzerinde boya olan düz yüzeylerdi, başka bir şey değil” dedi ve bunların arkasında bir anlam olmadığını vurguladı: “Ne görüyorsan onu görüyorsun.”


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Yine de: Stella'nın sanat dünyasındaki yeri güvence altına alındı. New York Times ve Washington Post'un sanatçının eşi Harriet McGurk'a dayandırdığı haberine göre sanatçı Cumartesi günü (yerel saatle) New York'taki evinde 87 yaşında kanserden öldü.

Stella hayatta olduğu gibi sanatta da hırslıydı. Örneğin, Parisli galeri sahibi Lawrence Rubin'in bir zamanlar onun hakkında sadece eğlence için tenis oynamadığını söylediği söyleniyor. “Kazanmak için oynuyor. Sanatta da bu şekilde oynuyor.” Böylece Stella çalışmalarını geliştirmeye devam etti ve ABD'deki en önemli sanatçılardan biri olarak kabul edildi. Diğer şeylerin yanı sıra, New York'taki Whitney Müzesi, 2015 yılında yeni binadaki açılış retrospektifini ona adadı. Hatta Modern Sanat Müzesi ona iki retrospektif bile ayırdı.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık

Zengin bir çiftin oğlu


Stella, 1936'da Boston'un bir banliyösünde zengin bir sanatçı ve doktor çiftin çocuğu olarak dünyaya geldi. Tarih okuduktan sonra yerel sahneye ve Jasper Johns ve Jackson Pollock gibi sanatçılara ilgi duyduğu için New York'a geldi. Bir keresinde British Telegraph'a şöyle demişti: “Bu neslin sanatçılarını bu kadar sevmeseydim, ilk etapta sanatçı olmazdım.” Daha sonra kendisi de efsanevi galeri sahibi Leo Castelli tarafından keşfedildi. “Galerisinde çok zaman geçirdim. Beni tanıdı çünkü çok darmadağınık görünüyordum.

Siyah görüntüleri gümüş ve bakır renkli görüntüler izledi. 1960'lı yıllar ilerledikçe, floresan akrilik boyaların kullanımı da dahil olmak üzere resimleri daha renkli hale geldi. Geometrik şekillerle oynanan oyun sabit kaldı. Stella Guardian'a şunları söyledi: “İnsanlar bana siyah resimler yapmayı neden bıraktığımı sorduğunda bu, Kodak'a neden film rulosu kullanmayı bıraktıklarını sormak gibi bir şey.” “Sen yoluna devam et, dünya yoluna devam ediyor. Takip etmemek zor. Direnmek için iyi bir nedeniniz olmalı.”



3e67f566-7bdd-11e9-aba8-756abb08e49f_21181118744


Çok renkli: Sanatçı Frank Stella, Wolfsburg Sanat Müzesi'ndeki bir eserinin önünde.

Kaynak: dpa


Daha sonra Manhattan'da ve New York'un kuzeyinde bir stüdyosu olan Stella, rölyefler ve büyük ölçekli heykeller de yaptı. Hepsi coşkuyla karşılanmadı. Güney Kore'nin Seul kentindeki insanlar, etrafına küçük bir grup ağaç dikilip eseri kısmen kaplayana kadar, şehirlerine yerleştirilen “Amabel” metal heykelinden şikayetçi oldular.

“Para kazanmak için sanatçı olmazsınız”


İki evli ve beş çocuk sahibi olan Stella, bazı eserleri milyonlara satılsa da sanatın onu zengin yapmadığını söyledi. “İnsanlar bu büyük paralar karşısında heyecanlanıyor ama hemen hemen tüm sanatçılar, hatta çok başarılı olanlar bile kıt kanaat geçiniyor. Para kazanmak için sanatçı olmazsınız. Kendinizi kandırmış olursunuz.” Stella, Jeff Koons gibi olaylara farklı bakan meslektaşlarıyla bunu paylaşmaktan mutluluk duyuyordu. “Bu, zevki olmayan zengin insanlar için.”


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık




Hayat ve biz


Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.


Stella yaşlılığında bile yarış arabalarına olan sevgisini yaşamaya devam etti. New York Times'a “Araba kullanmak için doğdum” dedi. Hayatı boyunca diğer şeylerin yanı sıra BMW ve Ferrari kullanmıştı. 1970'lerde BMW için bir yarış arabası süsledi. Ancak ilerleyen yaşlarında artık eserlerini tamamen kendisi yapmıyordu, bunun yerine tasarımları özel imalatçılara gönderiyordu. “Herkes er ya da geç dijital olarak çalışır.”

Stella meslektaşlarından sanat eserleri topladı ve stüdyosunda kendi eserlerinin çoğu da vardı. “Birçok insan bunun hakkında hayal kurmayı sever, ancak bunların satamayacağım şeyler olduğunu anlamalısınız.” 2019'un başında kendisi ve diğer sanatçılar tarafından bazı şeyleri açık artırmaya çıkardı. Stella o zamanlar New York Times'a “Harcayacak biraz paraya sahip olmak güzel” demişti. “Her şeyi sonuna kadar bırakmak istemezsin. Sonsuza kadar yaşamayacağım.”

Haberler
 
Üst