Instagram: Siyasi içerik gizlendi – bunu nasıl değiştirebileceğinizi burada bulabilirsiniz

GokyuzuYankilari

Global Mod
Yetkili
Global Mod
Hannover. Meta Grubu zaten bu yılın kışında bazı insanları gerçekten rahatsız eden bir duyuru yapmıştı – şimdi bu duyuruyu uygulamaya koydu: Yakın zamanda Instagram'da ve ayrıca yeni kısa mesaj servisi Threads'te siyasi içerik kısıtlandı. Bu yalnızca kullanıcılar aktif olarak ayarlarda bir düğmeyi çevirdiğinde değiştirilebilir.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Spesifik olarak, değişiklikler meta platformların artık kendi algoritmaları aracılığıyla siyasi gönderiler önermeyeceği anlamına geliyor. Örneğin Instagram'da bu, arama fonksiyonunun altındaki algoritmik olarak sıralanmış alan, haber akışındaki öneriler ve ayrıca Reels adı verilen kısa videolar için geçerlidir. Ancak yeni kurallar yalnızca aktif olarak takip etmediğiniz hesaplar için geçerlidir. Instagram'da veya başlıklarda siyasi sağlayıcılara abone olan herkes onların gönderilerini görmeye devam etmelidir.

Beklendiği gibi, değişiklikler siyasi aktörler tarafından pek hoş karşılanmadı. Bu aralar Instagram platformunda hikaye ya da kare görsel şeklindeki görüntülemeler sürekli yayılıyor. Çeşitli partilerden federal ve eyalet parlamento üyeleri, “bilgi sahibi olmaya” devam etmek için ayarların nasıl değiştirileceğine dair talimatlar yayınladı. STK'lar ve aktivistler de aktif olarak kullanıcılarına değişiklikleri tersine çevirme çağrısında bulunuyor.

Meta Grup bunu neden yapıyor? Peki filtre nasıl çıkarılabilir?


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık

Siyasi içeriği nasıl etkinleştirirsiniz?


Siyasi içerik görmeye devam etmek istiyorsanız platformun bazen oldukça kafa karıştırıcı ayarlarına girmeniz gerekir. Bunu kendi profilinizde bulabilirsiniz: Uygulamanın sağ üst kısmında üç satırlı bir düğme bulunur.

  • Ayarların alt kısmında “Ne görüyorsun” diye bir bölüm var. Orada “İçerik Önerileri” adlı bir butonla karşılaşacaksınız.
  • “İçerik Önerileri”ne tıklarsanız, “Siyasi İçerik” sekmesi de dahil olmak üzere daha fazla ayar seçeneğine sahip olursunuz.
  • Üzerine tıklarsanız iki ayar seçeneği vardır: Siyasi içeriği “sınırla” veya “sınırlama”. Varsayılan ayar siyasi içeriği kısıtlamaktır.
İçeriğimin “siyasi” olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadığını nasıl anlarım?


Instagram'da paylaşım yapan ve gönderilerinin gizlenip gizlenmediğini öğrenmek isteyen herkes bunu yapma seçeneğine de sahiptir. Ancak bunun önkoşulu, platformda profesyonel bir işletme hesabının olmasıdır; tamamen özel profillerde bu seçenek yoktur.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Ayarlarda altta “Hesap durumu” öğesini de bulabilirsiniz. Burada gönderilerin eski sürüme geçirilip geçirilmediğini kontrol edebilirsiniz. Yalnızca yeşil onay işaretleri görüntüleniyorsa içerik herhangi bir kısıtlamadan etkilenmez.

“Siyasi içerik” tam olarak nedir?


Meta'nın “siyasi içerik” ile tam olarak ne kastettiği, kışın duyurulmasından bu yana sayısız tartışmaya konu oldu – çünkü kimse tam olarak bilmiyor. Grup, hüküm ve koşullarında yalnızca üç ana konu alanından bahsediyor: “hükümetler”, “seçimler” ve “sosyal konular” hakkındaki gönderiler.

Ancak özellikle ikinci nokta yoruma çok yer bırakıyor. Örneğin LGBTQIA+ konularıyla ilgili gönderiler bir “sosyal sorun” mu? İklim değişikliği politik mi, yoksa hepimizi etkileyen gündelik bir sorun mu? Eğer “sosyal” kelimesini tam olarak kullanırsanız, akla gelebilecek her türlü sosyal katılımı içerecektir. Peki gerçekte politik olan nedir ve ne değildir? Peki şirket çizgiyi nerede çekiyor?

Tam da Meta'nın dikkat çekmemesi nedeniyle pek çok oyuncu duyurudan kısa bir süre sonra endişelerini dile getirdi. Washington Post gazetecisi Taylor Lorenz o dönemde Threads hakkında şu yorumu yapmıştı: “'Siyasi' bir gönderi olarak kabul edilen şey neredeyse her zaman tüm kimlikleri politize edilmiş kişiler hakkındaki gönderilerdir, örneğin: B. POC, LGBTQ kişiler, engelli kişiler, kadınlar , vesaire.” İfade özgürlüğünün aktif olarak bastırılması “yalnızca ötekileştirilmiş grupların, aktivistlerin, halk sağlığı uzmanlarının, iklim bilimcilerin vb. cezalandırılmasına yol açar.”

Ayrıca Instagram'daki otomatik mekanizmaların siyasi içeriği güvenilir bir şekilde tanıyacak kadar iyi çalışıp çalışmadığı da belirsiz. Kullanıcılar, Threads platformunda, gönderilerin siyasi veya başka bir açıdan eleştirel olmamasına rağmen, gönderilerinin kalitesinin düşürüldüğünden veya hatta kaldırıldığından defalarca şikayette bulundular.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Tersine, aktörler siyasi içeriklerini de basitçe kamufle edebilirler: Sözde “köpek düdüğü siyaseti”, komplo teorilerini veya ırkçı paylaşımları sosyal ağlara yaymak için uzun süredir yaygın bir strateji olmuştur. Bunun için dilde ilk bakışta zararsız gibi görünen ancak hedef kitlenin hemen anlayacağı bazı kodlar kullanılır.

Meta-grubun siyasi içerikle savaş halinde olduğu gerçeği son yıllarda defalarca dile getirildi. Örneğin Facebook, 2021 yılında kendi haber akışında bu tür içerikleri azaltacağını zaten duyurmuştu.

Bugün platformun uygulamasını açan herkes, arkadaşlarının hikayeleri ve gruplardan gelen gönderilerin ardından komik kısa kliplerin yer aldığı, haber sitelerinden veya siyasi aktörlerden daha az gönderi içeren Reel işlevini hızlı bir şekilde bulacaktır. Medya şirketlerinden gelen haberleri bir araya getiren Facebook Haber işlevi de artık birçok ülkede kullanımdan kaldırıldı.

Yaklaşan ABD seçimleri bunun bir nedeni olabilir. Meta Group'un ABD seçim kampanyasındaki gücü son yıllarda defalarca eleştirildi. Ve ardından Facebook kullanıcı verilerini ABD seçim kampanyası ve Brexit kampanyası için kötüye kullanan Cambridge Analytica şirketini çevreleyen skandal yaşandı. Meta'nın yeniden çapraz ateşe yakalanmaya pek niyeti yok gibi görünüyor ve bir önlem olarak bunu kapatıyor.


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık

Daha az politika = daha az nefret mi?


Değişikliğin bir başka nedeni de genel platform deneyimiyle ve nihayetinde kendi iş modeliyle ilgili olabilir. Siyasi tartışmalar çoğunlukla hararetli tartışmalarla sonuçlanır ve bu da çoğunlukla nefret yorumlarına yol açar. Özellikle Facebook uzun zamandır nefret söylemi ve komplo teorilerinin yuvası olarak biliniyor. Şirketin yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla yeterince mücadele edemediği söylendiği için AB, Meta'ya karşı dava açtı.

Sadece şirketin imajına zarar vermekle kalmayıp, en kötü durumda kullanıcıları da uzaklaştıran da tam olarak bu gerçektir. Sürekli bağırmaya ve aşağılayıcı sözlere maruz kalırsanız şüpheniz varsa geri dönmezsiniz. Bunun işaretleri var: Facebook hâlâ büyüyor ancak genç hedef grup arasında pek rol oynamıyor. Rakipler de nefret sorunuyla mücadele ediyor: Elon Musk Twitter ağını satın aldığından ve nefret söylemini denetlemeyi neredeyse bıraktığından beri, oradaki kullanıcı sayısı da azalıyor.

Görünüşe göre şirket, Instagram ve Threads'te sorunun önüne geçmeye çalışıyor. Şubat ayında yapılan bir duyuruda Meta, platformların “herkes için harika bir deneyim” olması gerektiğini söyledi. Instagram patronu Adam Mosseri bir gönderide şunları duyurdu: “Threads veya Instagram'daki siyasi hesapları takip ediyorsanız, sizinle onların içerikleri arasına girmek istemeyiz. Ancak takip etmediğiniz hesaplardan proaktif olarak siyasi içerik yaymak da istemiyoruz.”


Devamını oku sonra Reklamcılık


Devamını oku sonra Reklamcılık


Birkaç hafta önce Mosseri, çoğu zaman nefret dolu platform Twitter (şimdi X) ile doğrudan bir karşılaştırma yapmıştı. Instagram'ın patronu o dönemde şirketin yeni platformda siyaseti ve “kötü haberleri” “tanıtmayacağını” söylemişti. Yeni Threads platformunun hedefi bu nedenle “Instagram'da Twitter'ı hiçbir zaman gerçekten benimsememiş topluluklar için bir kamusal alan yaratmaktır. Ve Twitter'daki (ve diğer platformlardaki) sohbet için daha az öfkeli bir yer isteyen topluluklar için.”

Kararın nasıl bir etkisi var?


Eğitim amaçlı ilanlar dışında yeni işleve karşı şu ana kadar büyük bir protesto yaşanmadı. Kararın etkilerinin uzun vadede hissedilmesi muhtemel. Son yıllarda yapılan araştırmalar, özellikle gençlerin siyasi konular da dahil olmak üzere öncelikle sosyal ağlar aracılığıyla bilgi edindiğini defalarca göstermiştir. 2020 gibi erken bir tarihte, “Reuters Enstitüsü Dijital Haber Raporu”, Instagram'ın gençlerin korona salgını olayları hakkında bilgi sahibi olmaları için önemli bir haber kaynağı olduğunu gösterdi.

Mevcut temsili çalışma “Almanya'da Gençlik” bu eğilimi doğrulamaktadır. Ankete katılan 14 ila 29 yaş arası 2.000'den fazla kişinin yüzde 97'si siyasi içerikle ilgilendiklerini söyledi. Instagram'a getirilen kısıtlamalarla artık kendi siyasi görüşlerini oluşturmaları için önemli bir mecrayı kaybediyorlar.

Eğitim araştırmacısı Kilian Hampe, Almanya editoryal ağıyla (Haberler) karşılaştırıldığında yaşanan değişikliklerden endişe duyuyordu. “Gençler siyaseti sosyal medyadan öğreniyor. Bu nedenle siyasi içerik artık orada gösterilmediğinde eleştirel bir bakış açısına sahip oluyoruz çünkü gençler kendi baloncuklarının içinde kalıyorlar. Bu tür kısıtlamaların yerine okullarda medya okuryazarlığı derslerinin arttırılması gerekiyor ki bu siyasi içeriklerin doğru işlenebilmesi mümkün olsun.”
 
Üst