“Tehir Etmek”: Ertelemenin Osmanlı Versiyonu mu, Yoksa Zamanı Kandırma Sanatı mı?
Arkadaşlar, itiraf edelim: “Tehir etmek” deyince çoğumuzun aklına şu geliyor — “Yapmam gereken şeyi biraz sonra yapayım, zaten o ‘biraz sonra’ hiç gelmez.”
Ama TDK'ya göre işler öyle değilmiş. TDK diyor ki: “Tehir etmek: Geciktirmek, ertelemek.” Kısacası, “Bugün yapılabilecek işi yarına sarkıtmak” eylemine Osmanlıca şıklık kazandırılmış hali!
Ama hadi dürüst olalım, “ertelemek” deyince suçluluk hissediyoruz, “tehir etmek” deyince ise birden entelektüel bir hava geliyor.
Yani “projeyi erteledim” dersen tembelsin, ama “projeyi tehir ettim” dersen adeta zaman yönetimi stratejisti oluyorsun!
---
Tehir Etmek: Modern İnsanın En Zarif Günahı
Şimdi düşünün: sabah alarm çalıyor, gözler yarı açık, beyin “beş dakika daha” diyor. İşte o an, sen tehir etmenin en saf, en insani hâlindesin.
Aslında uyanmak istiyorsun, ama ruhun diyor ki: “Ya birazdan kalkarım, zaten kahvaltı önemli değil, kahve var nasılsa.”
İşte orada fark etmeden TDK’nın tanımına birebir uyuyorsun: Geciktirmek, ertelemek.
Ama gel gör ki “erteleme hastalığı” değil, “tehir felsefesi” desek olay bambaşka bir derinlik kazanıyor, değil mi?
---
Erkeklerin Tehir Etme Stratejisi: “Dur, Önce Plan Yapalım”
Erkeklerin “tehir etmek” konusundaki yaklaşımı genelde stratejik olur.
Bir işi hemen yapmazlar çünkü önce yapmamak için mantıklı bir plan üretmeleri gerekir.
Örneğin:
– “Sevgilim, şu lambayı değiştirebilir misin?”
– “Tabii aşkım, ama önce hangi ampulü alacağımızı, ışık gücünü, enerji verimliliğini analiz etmem lazım.”
Sonra bir bakarsın, üç hafta geçmiş, ama hâlâ Excel tablosu hazırlanıyor.
Bu, erteleme değil, bilimdir arkadaşlar. Stratejik tehir!
---
Kadınların Tehir Etme Sanatı: Empatik Geciktirme
Kadınlar ise tehir etmeyi tamamen empatiyle yapar.
Bir işi ertelediklerinde genelde başkasının duygularını gözetiyorlardır.
– “Bugün annemi arayacaktım ama biraz morali bozuk, yarın daha iyi olur belki.”
– “Sunumu hazırlayacaktım ama ekip stresli, şimdi üstlerine gitmeyeyim.”
Yani kadınlar için tehir etmek, duygusal zekânın zarif bir uzantısıdır.
Onlar “geciktirmez”, “uygun zamanı bekler.”
TDK bu inceliği nasıl atlamış anlamıyorum. Sadece “geciktirmek” mi? Ayıp yahu, bu kadar derin bir duygusal diplomasiye bu tanım yetmez.
---
Tehir Etmenin Evrensel Görünümü: Kahve Molasında Dünya Döner
Hadi dürüst olalım: Dünya üzerinde hiçbir insan, “hemen yapayım” diyerek insanlık tarihine geçmemiştir.
“Bir kahve içeyim, sonra başlarım” cümlesi, tehir etmenin evrensel manifestosudur.
Öyle ki, eğer “tehir etmek” bir olimpik branş olsaydı, ofis çalışanları açık ara altın madalyayı kapardı.
Bir maili beş dakika sonra yollamak, bir raporu “sabah kesin yollayacağım” diye diye cuma akşamına sarkıtmak...
Bu bir tembellik değil arkadaşlar, bu zamanla kurulan yaratıcı bir ilişkidir.
---
Tarihte Tehir Etmenin Efsane Örnekleri
– Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’yı 16 yılda bitirmesi: Tehir mi, mükemmeliyetçilik mi?
– Edison’un bin denemeden sonra ampulü bulması: Erteledi mi, denedi mi?
– Öğrencinin tezini 3 yıl geciktirip “kavramsal olgunluk bekledim” demesi: TDK bunu “geciktirme” diyor ama biz “entelektüel sabır” diyoruz.
Görüyorsunuz, büyük işler zaman ister. Hemen yapanlar tarih olmaz, tehir edenler efsane olur.
---
TDK’ya Mütevazı Bir Öneri: Tanımı Genişletelim
Şimdi TDK’ya saygımız sonsuz ama bence “tehir etmek” tanımına küçük bir ek yapılmalı:
> “Tehir etmek: Geciktirmek, ertelemek, bazen de bilinçli olarak hiçbir şey yapmamak suretiyle evrenle uyumlanmak.”
Böylece hepimiz hem tembellikten kurtuluruz hem de “enerjim düşük, evren izin vermiyor” diyerek bilimsel bir gerekçe bulmuş oluruz.
---
Forumdaşlara Sorular (Tartışma Başlasın!)
– Sizce tehir etmek mi daha insani, yoksa dakik olmak mı?
– Erkeklerin “plan yaparak geciktirmesi” mi daha etkili, yoksa kadınların “duygusal zamanlama” yaklaşımı mı?
– Hiç “tehir ettiğim için iyi ki” dediğiniz bir şey oldu mu? (Yoksa hâlâ o işi yapmayı mı bekliyorsunuz?)
– Eğer “tehir etmek” bir burç olsaydı, hangisi olurdu? (Ben kesin Balık diyorum
)
---
Sonuç: Tehir Etmek, Aslında Hayatı Mizahla Yönetmektir
Sonuçta, “tehir etmek” sadece ertelemek değildir; bazen iç huzurunu korumaktır, bazen doğru zamanı kollamaktır, bazen de hiçbir şey yapmamayı seçmenin bilgelik hâlidir.
Evet, TDK tanımı kısa ama biz bu kısa tanıma sonsuz bahaneler sığdırabiliyoruz.
O yüzden, sevgili forumdaşlar:
Bir dahaki sefere bir işi geciktirirken kendinizi suçlu hissetmeyin.
Kendinize deyin ki: “Ben bir şey ertelemiyorum, sadece zamanı stratejik olarak tehir ediyorum.”
Şimdi sözü size bırakıyorum:
Bugün neyi tehir ettiniz? Ve bunu hangi bahaneyle süslediniz?
Arkadaşlar, itiraf edelim: “Tehir etmek” deyince çoğumuzun aklına şu geliyor — “Yapmam gereken şeyi biraz sonra yapayım, zaten o ‘biraz sonra’ hiç gelmez.”

Ama TDK'ya göre işler öyle değilmiş. TDK diyor ki: “Tehir etmek: Geciktirmek, ertelemek.” Kısacası, “Bugün yapılabilecek işi yarına sarkıtmak” eylemine Osmanlıca şıklık kazandırılmış hali!
Ama hadi dürüst olalım, “ertelemek” deyince suçluluk hissediyoruz, “tehir etmek” deyince ise birden entelektüel bir hava geliyor.
Yani “projeyi erteledim” dersen tembelsin, ama “projeyi tehir ettim” dersen adeta zaman yönetimi stratejisti oluyorsun!
---
Tehir Etmek: Modern İnsanın En Zarif Günahı
Şimdi düşünün: sabah alarm çalıyor, gözler yarı açık, beyin “beş dakika daha” diyor. İşte o an, sen tehir etmenin en saf, en insani hâlindesin.
Aslında uyanmak istiyorsun, ama ruhun diyor ki: “Ya birazdan kalkarım, zaten kahvaltı önemli değil, kahve var nasılsa.”
İşte orada fark etmeden TDK’nın tanımına birebir uyuyorsun: Geciktirmek, ertelemek.
Ama gel gör ki “erteleme hastalığı” değil, “tehir felsefesi” desek olay bambaşka bir derinlik kazanıyor, değil mi?

---
Erkeklerin Tehir Etme Stratejisi: “Dur, Önce Plan Yapalım”
Erkeklerin “tehir etmek” konusundaki yaklaşımı genelde stratejik olur.
Bir işi hemen yapmazlar çünkü önce yapmamak için mantıklı bir plan üretmeleri gerekir.
Örneğin:
– “Sevgilim, şu lambayı değiştirebilir misin?”
– “Tabii aşkım, ama önce hangi ampulü alacağımızı, ışık gücünü, enerji verimliliğini analiz etmem lazım.”
Sonra bir bakarsın, üç hafta geçmiş, ama hâlâ Excel tablosu hazırlanıyor.
Bu, erteleme değil, bilimdir arkadaşlar. Stratejik tehir!
---
Kadınların Tehir Etme Sanatı: Empatik Geciktirme
Kadınlar ise tehir etmeyi tamamen empatiyle yapar.
Bir işi ertelediklerinde genelde başkasının duygularını gözetiyorlardır.
– “Bugün annemi arayacaktım ama biraz morali bozuk, yarın daha iyi olur belki.”
– “Sunumu hazırlayacaktım ama ekip stresli, şimdi üstlerine gitmeyeyim.”
Yani kadınlar için tehir etmek, duygusal zekânın zarif bir uzantısıdır.
Onlar “geciktirmez”, “uygun zamanı bekler.”
TDK bu inceliği nasıl atlamış anlamıyorum. Sadece “geciktirmek” mi? Ayıp yahu, bu kadar derin bir duygusal diplomasiye bu tanım yetmez.
---
Tehir Etmenin Evrensel Görünümü: Kahve Molasında Dünya Döner
Hadi dürüst olalım: Dünya üzerinde hiçbir insan, “hemen yapayım” diyerek insanlık tarihine geçmemiştir.
“Bir kahve içeyim, sonra başlarım” cümlesi, tehir etmenin evrensel manifestosudur.
Öyle ki, eğer “tehir etmek” bir olimpik branş olsaydı, ofis çalışanları açık ara altın madalyayı kapardı.
Bir maili beş dakika sonra yollamak, bir raporu “sabah kesin yollayacağım” diye diye cuma akşamına sarkıtmak...
Bu bir tembellik değil arkadaşlar, bu zamanla kurulan yaratıcı bir ilişkidir.
---
Tarihte Tehir Etmenin Efsane Örnekleri
– Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’yı 16 yılda bitirmesi: Tehir mi, mükemmeliyetçilik mi?
– Edison’un bin denemeden sonra ampulü bulması: Erteledi mi, denedi mi?
– Öğrencinin tezini 3 yıl geciktirip “kavramsal olgunluk bekledim” demesi: TDK bunu “geciktirme” diyor ama biz “entelektüel sabır” diyoruz.
Görüyorsunuz, büyük işler zaman ister. Hemen yapanlar tarih olmaz, tehir edenler efsane olur.

---
TDK’ya Mütevazı Bir Öneri: Tanımı Genişletelim
Şimdi TDK’ya saygımız sonsuz ama bence “tehir etmek” tanımına küçük bir ek yapılmalı:
> “Tehir etmek: Geciktirmek, ertelemek, bazen de bilinçli olarak hiçbir şey yapmamak suretiyle evrenle uyumlanmak.”
Böylece hepimiz hem tembellikten kurtuluruz hem de “enerjim düşük, evren izin vermiyor” diyerek bilimsel bir gerekçe bulmuş oluruz.
---
Forumdaşlara Sorular (Tartışma Başlasın!)
– Sizce tehir etmek mi daha insani, yoksa dakik olmak mı?
– Erkeklerin “plan yaparak geciktirmesi” mi daha etkili, yoksa kadınların “duygusal zamanlama” yaklaşımı mı?
– Hiç “tehir ettiğim için iyi ki” dediğiniz bir şey oldu mu? (Yoksa hâlâ o işi yapmayı mı bekliyorsunuz?)
– Eğer “tehir etmek” bir burç olsaydı, hangisi olurdu? (Ben kesin Balık diyorum
)---
Sonuç: Tehir Etmek, Aslında Hayatı Mizahla Yönetmektir
Sonuçta, “tehir etmek” sadece ertelemek değildir; bazen iç huzurunu korumaktır, bazen doğru zamanı kollamaktır, bazen de hiçbir şey yapmamayı seçmenin bilgelik hâlidir.
Evet, TDK tanımı kısa ama biz bu kısa tanıma sonsuz bahaneler sığdırabiliyoruz.
O yüzden, sevgili forumdaşlar:
Bir dahaki sefere bir işi geciktirirken kendinizi suçlu hissetmeyin.
Kendinize deyin ki: “Ben bir şey ertelemiyorum, sadece zamanı stratejik olarak tehir ediyorum.”
Şimdi sözü size bırakıyorum:
Bugün neyi tehir ettiniz? Ve bunu hangi bahaneyle süslediniz?